„Potrzeba matką wynalazku”!
W moim przypadku „potrzeba zużycia amaratusa ekspandowanego matką MAGicznych Amarantusków“:)
W moim przypadku „potrzeba zużycia amaratusa ekspandowanego matką MAGicznych Amarantusków“:)
Zrobiłam dwa rodzaje tych ciasteczek zastanawiając się, która wersja mniej czy bardziej amarantusowa, przypadnie moim domownikom do gustu. O dziwo obydwie cieszyły się tym samym powodzeniem!
Ciasteczka z pewnością niebawem powtórzę, już mam pomysł na inne ich wersje:)
Użyłam golden syrupu bo także zalegał w kuchennej szafce. Możecie spróbować stworzyć te ciasteczka na zdrowszym słodzie roślinnym, sugeruję raczej gęsty (orkiszowy, ryżowy:)
Przepis dołączam do akcji Bezglutenowe Wypieki
Przepis dołączam do akcji Bezglutenowe Wypieki
Zapraszam i życzę Smacznego
Amarantuski
(bezglutenowe, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + ok. 30 minut schłodzenia
CZAS PIECZENIA:10-12 minut x 2
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: ok. 20 szt. o 6 cm średnicy grubość 3-4 mm
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki amarantusowej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
- 40 g wiórków kokosowych
- 125 g margaryny bezmlecznej schłodzonej
- 60 ml golden syrupu lub gęstego słodu roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody (można dodać więcej jak ciasto suche)
- 20 g amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
- Mąki i skrobię przesiewamy do naczynia, dodajemy wiórki kokosowe mieszamy całość
- Zimną margarynę dodajemy do mąki, dokładnie rozdrabniamy przy pomocy noża lub specjalnej siekaczki łącząc z suchymi składnikami
- Dodajemy golden syrup lub słód roślinny, ekstrakt waniliowy i wodę, wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej zwartej masy (ciasto się klei!)
- Gotowe, jeszcze klejące się ciasto wykładamy na silikonową stolnicę dokładnie obsypaną połową amarantusa ekspandowanego (można go podsypywać partiami)
- Ciasto ręcznie rozkładamy na placek ok.1 cm grubości i obsypujemy amarantusem jego górną powierzchnię, następnie ponownie zwijamy w kulkę i wyrabiamy (dosłownie chwilę)
- Gotowe amarantusowe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-30 minut (można także od razu formować ciasteczka)
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Wyjmujemy pierwszą część ciasta, odrywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy kulkę w dłoniach na grubość ok. 0,5 cm i obtaczamy w amarantusie ekspandowanym (można także ciasteczka od razu układać na blaszkę do pieczenia, bez dodatkowego obtaczania w amarantusie)
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut, do momentu kiedy ciastka się lekko zrumienią
- Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia
16 komentarzy to "MAGiczne Amarantuski (bezglutenowe, wegańskie)"
Magda 17 października 2013 (18:40)
porywam do schrupania!
Mama Alergika 18 października 2013 (08:51)
Magda; Bardzo proszę:)
Joon 23 października 2013 (11:57)
Wyglądają wręcz obłędnie – uwielbiam wypieki z amarantusem…
Dzięki za udział w akcji! 🙂
Mama Alergika 23 października 2013 (12:27)
Joon; Dziękuję:) Są bardzo smaczne, polecam!
smaczne-zdrowe 18 listopada 2014 (22:28)
To zdecydowanie najlepsze ciacha jakie jedliśmy, a upiekłam ich już mnóstwo. Wprowadziłam co prawda małe zmiany, piekłam na maśle, z dodatkiem syropu z buraka cukrowego. Aromat i smak tych ciastek jest po prostu nieziemski, cuuudo! Cudownie kruche, maślano-karmelowe, przepyszne i super zdrowe. Polecam wszystkim! Ja piekłam je już 3 razy w ciągu zaledwie tygodnia… 🙂 Wielkie dzięki! Pozdrawiam! 🙂
Katarzyna Jankowska 19 listopada 2014 (08:38)
Dziękuję za fotkę i tę wiadomość:) Nam też ogromnie smakują i cieszę się, że znalazły swoich fanów!
Dorota Pykacz 11 grudnia 2014 (21:04)
ile dodać ksylitolu do tych ciastek/
Katarzyna Jankowska 16 grudnia 2014 (12:19)
Nie używam więc nie potrafię odpowiedzieć.
Monika Ploch 25 stycznia 2015 (12:17)
czy margarynę można zastąpić oliwą z oliwek? jeśli tak to jaka ilość?
Katarzyna Jankowska 25 stycznia 2015 (16:20)
To kruche ciasteczka więc prędzej skusiłabym się na smalec niż oliwę z oliwek. Można spróbować także olej kokosowy. Smalcu dałabym 100 g. Z oliwą nie próbowałam więc nie podpowiem, trzeba zaryzykować
Agata Filewicz 6 marca 2015 (17:16)
My dziś pieczemy już po raz drugi 🙂 Są świetne!
Katarzyna Jankowska 8 marca 2015 (17:48)
Bardzo się cieszę! Na zdrowie
agnieszka 30 marca 2015 (13:11)
a co zamiast wiórek kokosowych? można czymś zastąpić?
Katarzyna Jankowska 31 marca 2015 (12:59)
nie próbowałam ale dodałabym płatki amaratusowe, a jak można to sezam:)
Jagoda Walska 12 lipca 2016 (11:46)
Czym zastąpić mąkę kukurydzianą 🙁
Katarzyna Jankowska 15 lipca 2016 (22:44)
Mąką jaglaną lub z ciecierzycy:)