MAGiczne Amarantuski (bezglutenowe, wegańskie)

„Potrzeba matką wynalazku”!
W moim przypadku „potrzeba zużycia amaratusa ekspandowanego matką MAGicznych Amarantusków“:)
Zrobiłam dwa rodzaje tych ciasteczek zastanawiając się, która wersja mniej czy bardziej amarantusowa, przypadnie moim domownikom do gustu. O dziwo obydwie cieszyły się tym samym powodzeniem! 
Ciasteczka z pewnością niebawem powtórzę, już mam pomysł na inne ich wersje:) 
Użyłam golden syrupu bo także zalegał w kuchennej szafce. Możecie spróbować stworzyć te ciasteczka na zdrowszym słodzie roślinnym, sugeruję raczej gęsty (orkiszowy, ryżowy:)
Przepis dołączam do akcji Bezglutenowe Wypieki
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Amarantuski

(bezglutenowe, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + ok. 30 minut schłodzenia
CZAS PIECZENIA:10-12 minut x 2
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: ok. 20 szt. o 6 cm średnicy grubość 3-4 mm
Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 125 g margaryny bezmlecznej schłodzonej
  • 60 ml golden syrupu lub gęstego słodu roślinnego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody (można dodać więcej jak ciasto suche)
  • 20 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  1. Mąki i skrobię przesiewamy do naczynia, dodajemy wiórki kokosowe mieszamy całość
  2. Zimną margarynę dodajemy do mąki, dokładnie rozdrabniamy przy pomocy noża lub specjalnej siekaczki łącząc z suchymi składnikami
  3. Dodajemy golden syrup lub słód roślinny, ekstrakt waniliowy i wodę, wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej zwartej masy (ciasto się klei!)
  4. Gotowe, jeszcze klejące się ciasto wykładamy na silikonową stolnicę dokładnie obsypaną połową amarantusa ekspandowanego (można go podsypywać partiami) 
  5. Ciasto ręcznie rozkładamy na placek ok.1 cm grubości i obsypujemy amarantusem jego górną powierzchnię, następnie ponownie zwijamy w kulkę i wyrabiamy (dosłownie chwilę)  
  6. Gotowe amarantusowe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-30 minut (można także od razu formować ciasteczka)
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  8. Wyjmujemy pierwszą część ciasta, odrywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy kulkę w dłoniach na grubość ok. 0,5 cm i obtaczamy w amarantusie ekspandowanym (można także ciasteczka od razu układać na blaszkę do pieczenia, bez dodatkowego obtaczania w amarantusie)
  9. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut, do momentu kiedy ciastka się lekko zrumienią
  10. Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia
Mama Alergika Gotuje
 
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

16 komentarzy to "MAGiczne Amarantuski (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    Magda 17 października 2013 (18:40)

    porywam do schrupania!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 października 2013 (08:51)

    Magda; Bardzo proszę:)

  • comment-avatar
    Joon 23 października 2013 (11:57)

    Wyglądają wręcz obłędnie – uwielbiam wypieki z amarantusem…
    Dzięki za udział w akcji! 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 października 2013 (12:27)

    Joon; Dziękuję:) Są bardzo smaczne, polecam!

  • comment-avatar
    smaczne-zdrowe 18 listopada 2014 (22:28)

    To zdecydowanie najlepsze ciacha jakie jedliśmy, a upiekłam ich już mnóstwo. Wprowadziłam co prawda małe zmiany, piekłam na maśle, z dodatkiem syropu z buraka cukrowego. Aromat i smak tych ciastek jest po prostu nieziemski, cuuudo! Cudownie kruche, maślano-karmelowe, przepyszne i super zdrowe. Polecam wszystkim! Ja piekłam je już 3 razy w ciągu zaledwie tygodnia… 🙂 Wielkie dzięki! Pozdrawiam! 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 listopada 2014 (08:38)

      Dziękuję za fotkę i tę wiadomość:) Nam też ogromnie smakują i cieszę się, że znalazły swoich fanów!

  • comment-avatar
    Dorota Pykacz 11 grudnia 2014 (21:04)

    ile dodać ksylitolu do tych ciastek/

  • comment-avatar
    Monika Ploch 25 stycznia 2015 (12:17)

    czy margarynę można zastąpić oliwą z oliwek? jeśli tak to jaka ilość?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 stycznia 2015 (16:20)

      To kruche ciasteczka więc prędzej skusiłabym się na smalec niż oliwę z oliwek. Można spróbować także olej kokosowy. Smalcu dałabym 100 g. Z oliwą nie próbowałam więc nie podpowiem, trzeba zaryzykować

  • comment-avatar
    Agata Filewicz 6 marca 2015 (17:16)

    My dziś pieczemy już po raz drugi 🙂 Są świetne!

  • comment-avatar
    agnieszka 30 marca 2015 (13:11)

    a co zamiast wiórek kokosowych? można czymś zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 marca 2015 (12:59)

      nie próbowałam ale dodałabym płatki amaratusowe, a jak można to sezam:)

  • comment-avatar
    Jagoda Walska 12 lipca 2016 (11:46)

    Czym zastąpić mąkę kukurydzianą 🙁

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.