Majonez z aquafaby

Pamiętam czasy, nie tak jeszcze odległe, gdy majonez wegański był tylko marzeniem.

Obecnie można przebierać w gotowych rozwiązaniach.

Zrobienie domowego majonezu z aquafaby bez jajek, jest jednak tak prostą sprawą, że warto pokusić się o własny wyrób.

Kiedy taki majonez zgęstnieje, wykorzystaj go by upiec pyszną, bezglutenową i wegańską babkę ze śliwkami (zdjęcie na końcu wpisu).

Przepis na tę babkę, wraz z innymi 14 NOWYMI przepisami, uzupełniającymi Bestseller MAG czyli książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”, znajdziesz w e-booku 14 NOWYCH przepisów tradycyjnych.

Z okazji urodzinowego miesiąca bloga Mama Alergika Gotuje, a kończymy 10 lat!

TERAZ możesz kupić ten e-book w zestawie z książką Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót i oszczędzić aż 20 zł.

Zestaw Promocyjny! 114 przepisów na ulubione dania w polskiej kuchni.

W Sklepie MAG czeka też przepis na wegańską babkę majonezową z jagodami.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Majonez z aquafaby

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: 400 g

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 125 ml schłodzonej aquafaby (wody z zalewy po ciecierzycy)
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej drobnej lub soli kala namak
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki musztardy (można pominąć)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub innego o uniwersalnym smaku

Przygotowanie:

  1. W kielichu blendera umieszczamy zimną aquafabę, sól, ocet, syrop klonowy, płatki drożdżowe i musztardę.
  2. Włączamy blender i miksujemy na wysokich obrotach przez 2 minuty.
  3. Następnie wąską strużką wlewamy olej i cały czas miksujemy, aż płyn zgęstnieje (w połowie miksowania warto przejść na tryb wolniejszego mieszania, a pod koniec znów zwiększyć obroty).
  4. Gęsty majonez przekładamy do naczynia i chłodzimy w lodówce, po kilku godzinach zgęstnieje jeszcze bardziej.

Wskazówki:

Jeśli majonez podczas miksowania nie zgęstnieje, rozwarstwi się lub będzie zbyt rzadki, wkładamy go do lodówki (najlepiej na noc), chłodzimy, a następnego dnia miksujemy jeszcze raz.

Jeśli majonez wydaje się zbyt rzadki, możemy dodać więcej oleju nawet do 400 ml.

Taki majonez możemy przygotować również w wersji smakowej poprzez dodanie np. czosnku surowego, pieczonego lub czarnego.

Majonez z aquafaby
Fot. Katarzyna Jankowska
Bezglutenowa wegańska babka majonezowa ze śliwkami.
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

No Replies to "Majonez z aquafaby"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.