Makaron z krewetkami królewskimi nie dla alergika, dla biegacza

Obiad w „samotności” ma swoje uroki.

Rodzina szusuje na nartach, a ja gotuję tylko to na co mam ochotę. Dziś miałam ochotę na makaron, który serwują mi w mojej ulubionej włoskiej knajpce. Nie miałam kalmarów, więc przygotowałam go tylko z krewetkami.

Uczta!

Zapraszam i życzę Smacznego

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

(nie dla alergika)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle (wstążki) bezjajeczny
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 10 krewetek królewskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła (można pominąć)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • garść świeżej rukoli
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku (można pominąć)
  • parmezan (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Makaron wrzucamy do gorącej lekko posolonej wody, gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą
  2. Mrożone krewetki zalewamy wodą, myjemy, oczyszczamy ze skorupek, usuwamy jelita, osuszamy, solimy, pieprzymy, posypujemy ostrą papryką
  3. Na większej patelni, na średnim ogniu podgrzewamy masło i oliwę, dodajemy krewetki, smażymy chwilę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy przez ok. minutę, mieszamy
  4. Kiedy czosnek się lekko zeszkli (nie wolno przypalić!), krewetki zrobią się białe, a pomidorki zmiękną, dolewamy białe wino, chwilę dusimy bez przykrycia, płyn się zredukuje, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość, doprawiamy do smaku, posypujemy drobno pokrojoną rukolą
  5. Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy świeżą rukolą (całe liście)  i/lub oregano, parmezanem, podajemy

Wskazówki:

Osoby nieuczulone na owoce morza mogą to danie przygotować bez dodatku masła (sama oliwa), bez ostrej papryki i parmezanu.

Zamiast parmezanu świetnie sprawdzą się płatki drożdżowe, ale można je zupełnie pominąć.

Osoby na diecie bezglutenowej stosują makaron kukurydziany lub ryżowy.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Makaron z krewetkami królewskimi nie dla alergika, dla biegacza"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.