Makaron z pesto brokułowym

W diecie mojego Alergika trwa „tydzień bez mięsa”. Na obiad zaserwowałam synowi makaron z pesto brokułowym.

Żeby przygotować takie danie potrzebujesz najpierw wiedzieć ja zrobić pesto brokułowe. Przepis na pesto znajdziesz TUTAJ.

Jednym ze składników pesto są orzeszki pinii, więc zanim przystąpisz do działania, przeczytaj informacje odnośnie alergii na orzechy.

Alergeny orzechów i nasion to grupa, do której zalicza się jadalne owoce, zamknięte w  miękkiej łupinie czyli nasiona i w twardej skorupie czyli orzechy.

Do najważniejszych z nich należą:

orzechy (włoskie, brazylijskie, makadamia, laskowe, nerkowce, pistacjowe, kokosowe) oraz żołędzie, kasztany, migdały, ziarna słonecznika i orzeszki ziemne (arachidowe), które tylko z nazwy przynależą do orzechów, a reprezentują rodzinę motylkowych.

Uczulenie na orzechy ma charakter IgE zależny, jest często skojarzone z nadwrażliwością na inne alergeny pokarmowe i wziewne (np. pyłki brzozy, olchy, leszczyny).

Reakcje alergiczne występują zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci.

Profesor Maciej Kaczmarski w swojej książce pt. „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy” w rozdziale o alergii na orzechy, nie wspomina konkretnie o nasionach sosny czyli orzeszkach piniowych. Nie spotkałam także jasnej informacji na ich temat w innych dostępnych mi publikacjach i szczerze mówiąc byłam dotąd spokojna, myśląc, że jednak orzeszki pinii można traktować zamiennie z innymi orzechami.

Okazuje się jednak, że przy uczuleniu na orzechy, należy uważać także na nasiona sosny!

Jak wynika z materiałów anglojęzycznych nadesłanych mi przez dietetyczkę Moniką Maćków, orzechy sosny (orzeszki pinii) mogą wywoływać niebezpieczne reakcje alergiczne, w tym anafilaktyczne.

Cieszę się, że w naszym przypadku orzeszki pinii są tolerowane mimo alergii na orzechy włoskie, laskowe i ziemne. Zwykle podaję je w niewielkich ilościach.

Na szczęście wiem, z badań molekularnych, że białka orzechów, które uczulają mojego syna, nie należą do tych które wywołują reakcje anafilaktyczne.

Badania molekularne zamierzam jednak synowi powtórzyć (test ISAC robiliśmy w 2015 r.). Na rynku pojawiły się testy molekularne nowszej generacji, dokładniejsze i z większą ilością produktów. Sprawdziłam, że np. w testach FABER istnieje również pozycja „orzeszki pinii”.

Wracając do orzeszków pinii to warto wiedzieć, że są cennym źródłem cynku, wapnia, magnezu, potasu i witaminy K oraz, że zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Życzę Smacznego

Makaron z pesto brokułowym

(wegański, opcjonalnie bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • makaron typu spaghetti (200 g ) (można użyć bezglutenowy)
  • 1/3 pesto brokułowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • woda z gotowania makaronu
  • parmezan wegański (u mnie Violife)
  • orzeszki pinii (nasiona sosny) (20 g)

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy na durszlak, zostawiamy 100 ml wody z gotowania. Makaron możemy ugotować od razu przed podaniem, wówczas wykładamy go z wody bezpośrednio na patelnię.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, porcję pesto a następnie makaron, mieszamy i łączymy składniki.
  3. Doprawiamy do smaku solą.
  4. Zielony i ciepły makaron układamy na talerzu, posypujemy wegańskim startym parmezanem i uprażonymi orzeszkami pinii.
  5. Podajemy od razu.

Wskazówki:

Jeśli danie wydaje się zbyt gęste podlewamy je niedużą ilością wody odlanej z gotowania makaronu.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Makaron z pesto brokułowym"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.