Mazurek z Super Krówką

Specjalnie dla Super Krówki oraz z myślą o Wielkanocy stworzyłam tartę, która skradła serca moich domowników.

Zakładam, że menu na te Święta macie już opracowane a ciasta upieczone, więc mój nowy mazurek z super krówką wypróbujcie po Świętach, zapewniam że warto.

Przypominam, że na blogu znajdziecie wiele przepisów na Święta Wielkiej Nocy.

Życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt.

Mazurek z Super Krówką

(wegański, bezglutenowy, zawiera kakao)

Składniki:

na ciasto

  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego + 6 łyżek gorącej wody
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 125 g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny

wypełnienie

Przygotowanie:

  1. Zmielone siemię lniane mieszamy z gorącą wodą tworząc kleistą papkę.
  2. Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, papkę z siemienia i zimną margarynę wegańską.
  3. Rozdrabniamy całość przy użyciu siekacza, łącząc składniki.
  4. Stopniowo dolewamy wodę z sokiem z cytryny i ręcznie ugniatamy ciasto (jest elastyczne), nie chłodzimy.
  5. Ciasto formujemy w kulkę, rozpłaszczamy dłonią na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, rozwałkowujemy na okrąg większy od średnicy formy.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.
  7. Formę przykładamy do rozwałkowanego ciasta dnem do góry, łapiemy za papier i przekładamy ciasto do formy, w razie konieczności pozostałymi skrawkami ciasta uzupełniamy brzegi.
  8. Dno ciasta dziurkujemy przy pomocy widelca, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznymi kulkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut.
  9. Zdejmujemy papier z kulkami, dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-15 minut aż będzie rumiane.
  10. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy w formie.
  11. Mrożone maliny wyjmujemy 10 minut wcześniej, wkładamy do blendera, dodajemy łyżkę cukru pudru a potem mieszamy, tworząc gęsty zimny mus.
  12. Czekoladę wegańską rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku, zalewamy wodą, podgrzewamy, mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, masę krówkową przekładamy do rozpuszczonej czekolady, łączymy.
  14. Masę czekoladowo-krówkową wylewamy na spód ciasta.
  15. Banany kroimy w plasterki, układamy na kremie i skrapiamy je sokiem z limonki.
  16. Mus malinowy wykładamy na bananach, kilka kostek czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki i obsypujemy nią wierzch ciasta.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska