Muszle nadziewane krewetkami i ricottą z serii nie dla Alergika

To kolejna propozycja na wykorzystanie muszli jako dania kolacyjnego. Wymyśliłam to proste ale wykwintne danie, aby dogodzić podniebieniom mojej nieuczulonej części rodziny, która uwielbia zarówno makarony, krewetki, jak i ricottę właśnie:)

Dołączam danie do akcji Owoce morza
Polecam i życzę Smacznego
 

Muszle nadziewane krewetkami i ricottą

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 5-10 minut
LICZBA SZTUK: 20
Składniki:
  • 20 sztuk makaronu conchiglie (muszle duże)
  • 500 g mrożonych dużych krewetek, gotowych do smażenia
  • 250 g sera ricotta (1 opakowanie)
  • 100 g sera żółtego typu Gouda
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej, sproszkowanej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 
  1. Muszle ugotować al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem łyżki oliwy
  2. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowane olejem
  3. Krewetki rozmrozić, opłukać, pozbawić pancerzyka w części ogonka (jeśli są nie gotowe do smażenia, należy oczyścić je z pancerzyka na całej długości, pozbawić czarnych żyłek),osuszyć, pokroić na mniejsze części (niby talarki), skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, oprószyć ostrą papryką (kwestia smaku ile papryki użyć)
  4. Rozgrzać patelnię średniej wielkości (ok. 24cm średnicy), dodać masło, oliwę, zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone krewetki, smażyć 2-3 minuty przewracając krewetki, tak aby zaróżowiły się z każdej strony
  5. Podlać krewetki winem i dusić jeszcze kilka minut aż alkohol wyparuje
  6. Dodać ser ricotta, delikatnie wymieszać całość, doprawić do smaku
  7. Nadzienie lekko przestudzić i nałożyć małą łyżeczką do muszli, oprószyć każdą muszlę papryką i startym żółtym serem
  8. Przed podaniem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną, by muszle się nie wysuszyły)
  9. Podawać na ciepło
 

3 komentarze to "Muszle nadziewane krewetkami i ricottą z serii nie dla Alergika"

  • comment-avatar
    Angie 26 stycznia 2012 (09:02)

    Krewetki i ricotta…poezja…

  • comment-avatar
    Monika Grobelna 17 maja 2015 (07:01)

    Wczoraj przyrządziłam muszle. Muszę przyznać, że było to wykwintne danie o niebiańskim smaku. Jednocześnie nie było trudne w przygotowaniu. Dzięki za przepis.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 maja 2015 (08:36)

      Na zdrowie! Większość moich przepisów jest prostych w wykonaniu, zapraszam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.