Muszle Nadziewane Szpinakiem i Ricottą z serii Nie dla Alergika

Muszle to świetny pomysł na danie kolacyjne czy przystawkę na imprezie. 

Delikatny ser w połączeniu ze zdrowym, zielonym szpinakiem stanowią dobraną parę. 
Danie to przygotowuję w trakcie przyrządzania obiadu, zaoszczędzam w ten sposób wieczorny czas na wizytę w moim ulubionym fitness klubie. Wstawiam muszle na 5 minut do piekarnika i kolacja gotowa:).
Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 5-10 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE          

LICZBA SZTUK: 25
Składniki:
  • 25 sztuk makaronu conchiglie (muszle duże)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 500 g świeżego szpinaku (najlepiej małe liście)
  • 500 g sera ricotta (2 opakowania po 250g)
  • ¼ cebuli drobno posiekanej
  • 100 g sera żółtego typu Gouda
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Muszle ugotować al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, z dodatkiem łyżki oliwy
  2. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowane olejem
  3. Rozgrzać patelnię średniej wielkości (ok. 24cm średnicy), dodać pokrojony w drobną kosteczkę boczek i drobno posiekaną cebulę, smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu, mieszając aż boczek będzie lekko rumiany
  4. Dodać drobno pokrojony, wcześniej umyty (bez ogonków) szpinak oraz zmiażdżony ząbek czosnku, wymieszać, smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż szpinak zwiotczeje 
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku
  6. Dodać ser ricotta, delikatnie wymieszać całość, skropić sokiem z cytryny
  7. Nadzienie lekko przestudzić i wypełnić nim muszle każdą po kolei przy pomocy małej łyżeczki, obsypać muszle startym żółtym serem
  8. Przed podaniem wstawić muszle na kilka minut do nagrzanego piekarnika (przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną)
  9. Podawać na ciepło, można z dodatkiem sosu pomidorowego
Wskazówki:

Nadzienie jednaj muszli to zawartość jednaj pełnej, małej łyżeczki.

Oryginalna wersja tego dania pochodzi z książki Makarony, Wielka Księga Kucharska.

Pamiętaj:

Ser Ricotta to niesolony, niedojrzewający ser z owczej serwatki lub z krowiego mleka. Jest nietrwały i można go używać tylko wtedy, gdy jest świeży. Świeży ser ma delikatny, śmietankowy zapach, i lekką grudkowatą konsystencję. 
Ricotta to dosłownie „powtórnie gotowany”, bierze swą nazwę od metody wytwarzania go. Przy wyrobie zwykłego sera pozostaje gorąca serwatka, powtórnie się ją ogrzewa, potem odcedza cząstki stałe i tak powstaje ricotta.

No Replies to "Muszle Nadziewane Szpinakiem i Ricottą z serii Nie dla Alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.