Najłatwiejsza Babka Kokosowo-Czekoladowa z serii Nie dla Alergika

Ciasto już znacie, to jedno z tych najłatwiejszych w świecie. 

Dzisiejsza wersja różni się od oryginału tylko dodatkiem wiórek kokosowych i kakao. Niewielka zmiana w składzie, a duża zmiana w smaku i strukturze. 
Ciasto, jak babka ma bardziej suchą konsystencję, ale pyszny kokosowy smak.

Przepis dołączam do akcji Kokosowe szaleństwo 
Świetnie sprawdzi się także na Kinder Party dla nieuczulonych dzieci oczywiście. Z pewnością nie wybrudzi rączek i można go pokroić na takie kawałki jakie nam pasują. 
Polecam i życzę Smacznego


Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut 
CZAS PIECZENIA: 40
TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 12-16

Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru 
  • 200 g mąki pszennej
  • 7 łyżek oleju (użyłam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego lub 1 łyżeczka zwykłego proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • cukier puder do posypania
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać i dodać olej i sok z cytryny, ponownie wymieszać na jednolita gładką masę
  3. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać
  4. Foremkę tzw. keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ¾ ciasta
  5. Do pozostałej ¼ ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać
  6. Ciasto wylewać zygzakiem na białą część a następnie przy pomocy widelca zrobić zawijasy
  7. Wstawić ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.
  8. Ostudzić na kratce i podawać z pyszną kawą lub herbatką
Wskazówki:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową

6 komentarzy to "Najłatwiejsza Babka Kokosowo-Czekoladowa z serii Nie dla Alergika"

  • comment-avatar
    Helen 10 maja 2012 (07:28)

    Ja zazwyczaj robię babkę tylko z kakaem, fajny pomysł z tymi wiórkami:)

  • comment-avatar
    Patyska 10 maja 2012 (08:55)

    Szaleję na punkcie takiego ciasta, ja robię jasną masę z orzechami laskowymi. Robię – dobrze powiedziane. Bo teraz nie jem 😉 Muszę wypróbować z kokosem, wygląda super.

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 10 maja 2012 (09:23)

    Mmmm, wygląda pysznie 🙂 Ciągle kusicie i kusicie, a kilogramy zamiast maleć, idą w górę 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 maja 2012 (14:51)

    Helen; Wypróbuj, ja robię taką na zmianę z jabłkiem, a nawet jak wyschnie jest super:)
    Patysko;Daj znać jak Ci będzie smakować z tymi kokosami, ja ją bardzo lubię
    MuffinkowaMama; Z kuchni można nie wychodzić:)a na te kilogramy to ja mam fitness i biegi, polecam:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 10 maja 2012 (17:16)

    No niestety, ale pozostaja mi cwiczenia w domu, bo nie za bardzo mam z kim dziecko zostawić.

  • comment-avatar
    Bon Appetit! 10 maja 2012 (18:12)

    uwielbiam babki! wygląda smakowicie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.