Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej

Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej przygotowałam dla małego Oskara i z myślą o osobach z cukrzycą typu 1.

Naleśniki nie zawierają mleka, jajek, są bezglutenowe, więc odpowiednie także dla alergików i osób na diecie bezglutenowej.

Na blogu znajdziesz ponad 600 przepisów bez cukru, ponad 500 bez glutenu oraz ponad 1000 bez mleka i bez jajek. W moich książkach czeka na Ciebie kolejnych 570 przepisów dodatku bez cukru, ponad 550 bezglutenowych i przeszło 600 bez mleka i bez jajek.

Z kodem DLAHELPY15 do 25.11 br. MAGiczne książki i e-booki kupisz z 15% rabatem.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie, bez cukru)

Ilość: 6-7 sztuk

Wymienniki węglowodanowe: całość 11 WW

1 sztuka 1,6 – 1,8 WW

(wyliczenia dotyczą samych naleśników, bez kremu i innych dodatków)

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie kaszy i pieczenie dyni

Czas smażenia: 10 minut

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (1 szklanka)
  • 200 g pieczonej dyni piżmowej bez skórki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 100-150 ml wody gazowanej

dodatkowo:

  • owoce, domowy dżem bez cukru, prażone jabłka lub krem jabłkowy, jak na zdjęciu (przepis wkrótce na blogu!)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na całą noc.
  2. Dynię piżmową kroimy w krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  3. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, studzimy. Jeśli dynię użyjemy na drugi dzień, przechowujemy w lodówce, wyjmujemy co najmniej na godzinę przed użyciem.
  4. Następnego dnia namoczoną kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do blendera, dodajemy upieczoną dynię, olej, sól i wodę gazowaną, miksujemy na gładki płyn (w razie konieczności dodajemy więcej wody).
  5. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
  6. Nakładamy na środek patelni 3 łyżki ciasta, spodem łyżki od razu ciasto rozkładamy równomiernie po powierzchni, smażymy i przewracamy na drugą stronę.
  7. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Ciasto ma być gęste ale gładkie i lejące. Nie rozrzedzamy go jednak do konsystencji tradycyjnego ciasta na naleśniki!

Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

No Replies to "Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.