Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej przygotowałam dla małego Oskara i z myślą o osobach z cukrzycą typu 1.
Naleśniki nie zawierają mleka, jajek, są bezglutenowe, więc odpowiednie także dla alergików i osób na diecie bezglutenowej.
Na blogu znajdziesz ponad 600 przepisów bez cukru, ponad 500 bez glutenu oraz ponad 1000 bez mleka i bez jajek. W moich książkach czeka na Ciebie kolejnych 570 przepisów dodatku bez cukru, ponad 550 bezglutenowych i przeszło 600 bez mleka i bez jajek.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie, bez cukru)
Ilość: 6-7 sztuk
Wymienniki węglowodanowe: całość 11 WW
1 sztuka 1,6 – 1,8 WW
(wyliczenia dotyczą samych naleśników, bez kremu i innych dodatków)
Czas przygotowania: 15 minut + moczenie kaszy i pieczenie dyni
Czas smażenia: 10 minut
Składniki:
- 150 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (1 szklanka)
- 200 g pieczonej dyni piżmowej bez skórki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli himalajskiej
- 100-150 ml wody gazowanej
dodatkowo:
- owoce, domowy dżem bez cukru, prażone jabłka lub krem jabłkowy, jak na zdjęciu (przepis wkrótce na blogu!)
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na całą noc.
- Dynię piżmową kroimy w krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, studzimy. Jeśli dynię użyjemy na drugi dzień, przechowujemy w lodówce, wyjmujemy co najmniej na godzinę przed użyciem.
- Następnego dnia namoczoną kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do blendera, dodajemy upieczoną dynię, olej, sól i wodę gazowaną, miksujemy na gładki płyn (w razie konieczności dodajemy więcej wody).
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Nakładamy na środek patelni 3 łyżki ciasta, spodem łyżki od razu ciasto rozkładamy równomiernie po powierzchni, smażymy i przewracamy na drugą stronę.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Ciasto ma być gęste ale gładkie i lejące. Nie rozrzedzamy go jednak do konsystencji tradycyjnego ciasta na naleśniki!
No Replies to "Naleśniki dyniowe z kaszy gryczanej"