Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i ricottą z serii nie dla alergika

Czas na szpinak, więc trzeba go wykorzystać dopóki piękny i świeży. Kupiłam kilka dni temu świeży szpinak u zaprzyjaźnionego rolnika, szkoda, ze moja mama tak daleko. Na jej ogródku wyrósł już odpowiedni, specjalnie dla mnie, ale zanim ja tam pojadę, szpinak będzie już zamrożony. A swoją drogą macie jakieś sprawdzone wskazówki co do mrożenia liści szpinaku?

Robiłam już naleśniki ze szpinakiem i trzema serami, bardzo smakowały mojej rodzinie. 
W lodówce był tym razem ser ricotta, więc wyszły naleśniki takie delikatniejsze, rozpływające się w ustach, bardziej słodkie niż słone. Naleśniki były kilka dni temu, więc dziś tylko zdjęcia i wspomnienia po ich smaku:)
Mojemu Alergikowi zrobiłam naleśniki z samym szpinakiem i czosnkiem, ale nie wpisały się na listę jego ulubionych dań. Jeszcze pokombinuję ciekawszą ich wersję:)
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: dla 3 osób
Składniki:
na ciasto:
  • 250 ml mleka krowiego
  • 1 jajko
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej BIO
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do smażenia
na farsz:
  • 500 g szpinaku, świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera ricotta (250g)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ser mozarella do zapieczenia naleśników (można pominąć zapiekanie)
Przygotowanie:
  1. Mleko odlać do miski, dodać jajko, sól, wymieszać składniki
  2. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać przy użyciu rózgi lub miksera, uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego (w razie gdy ciasto wydaje się nam za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać)
  3. Nagrzać patelnię, polać odrobiną oleju lub masła klarowanego i smażyć naleśniki z obu stron delikatnie rumieniąc
  4. Przygotować farsz: Liście szpinaku dokładnie umyć (wyrzucić ewentualne zwinięte liście, z pewnością uszkodzone przez mszyce), odciąć ogonki, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lub masła klarowanego, lekko podsmażyć zmiażdżony czosnek (nie przypalić), dodać do niego pokrojony szpinak, skropić go sokiem z cytryny, wymieszać i dusić kilka minut najlepiej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak będzie już miękki, dodać ser ricotta i dokładnie wymieszać, ściągnąć patelnie z ognia, doprawić farsz do smaku
  5. Każdy naleśnik wypełnić farszem szpinakowym, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startą mozarellą, zapiekać ok. 10 minut przed podaniem 
naleśniki orkiszowe ze szpinakiem
 
 
 
 

2 komentarze to "Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i ricottą z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Gula 18 czerwca 2012 (06:44)

    Bardzo lubię takie naleśniki ze szpinakiem. Najczęściej robię je w formie torcika:)

  • comment-avatar
    Ewa 29 sierpnia 2012 (19:58)

    Pyszne i sycące, zasmakowały bardzo mojemu męzowi.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.