Naleśniki ze szpinakiem i trzema serami z serii nie dla alergika

Naleśniki to danie często goszczące na naszym stole. Ucieszył mnie więc fakt, że rozpoczęła się akcja Naleśniki Na Różne Sposoby. Z przyjemnością do niej dołączam. Dzisiejsza wersja naleśników smakowała moim nieuczulonym członkom rodziny, mały tym razem pokręcił nosem na hasło szpinak:(. Dla niego mam inną wersję dania, ale zaprezentuję ją następnym razem.

Szpinak z uwagi na dużą zawartość żelaza, a którego potrzebuje moja córka, sprawdza się w szykowaniu dań w diecie wysokożelazowej.
Dodatek fety nadaje farszowi ostrzejszy smak, a mascarpone swoją konsystencją sprawił, że farsz był pulchny i lekki. Na czosnek w zwiększonej ilości, przy obecnych temperaturach, można a nawet powinniśmy sobie pozwolić. Wiemy przecież, że to naturalny antybiotyk. Więcej o właściwościach czosnku w części Wskazówki, pod przepisem 🙂
Zapraszam i życzę Smacznego

Naleśniki ze szpinakiem i trzema serami

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 minut chłodzenia
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
  • 250 ml mleka krowiego
  • 1 jajko “0”
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej, typ 550
  • 50 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • szczypta soli 
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Składniki na farsz:
  • 250 g szpinaku, świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 100 g mascarpone
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g żółtego sera typ Gouda
Przygotowanie ciasta:
  1. Mleko odlać do miski, dodać jajko, sól, wymieszać składniki
  2. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz razową orkiszową, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum pół godziny
  3. Wymieszać ciasto rózgą lub przy użyciu miksera, uzyskując gładką konsystencję
  4. Gdy ciasto wydaje się za gęste można dolać odrobinę mleka i znów wymieszać
  5. Nagrzać patelnię, natłuścić masłem klarowanym lub olejem i smażyć naleśniki z obu stron delikatnie rumieniąc
Przygotowanie farszu:
  1. Liście szpinaku umyć, pozbawić ogonków, pokroić na mniejsze kawałki
  2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i łyżeczki masła klarowanego, lekko podsmażyć zmiażdżony czosnek (nie przypalić), dodać do niego pokrojony szpinak, skropić go sokiem z cytryny, wymieszać
  3. Gdy szpinak będzie już miękki, dodać ser feta i dokładnie wymieszać, dodać mascarpone, ściągnąć patelnie z ognia, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję
  4. Każdy naleśnik wypełnić farszem szpinakowym, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym żółtym serem, zapiekać ok. 10 minut przed podaniem (tak by ser się roztopił, przyrumienił)
Wskazówki:
Czosnek to najostrzejsze w smaku warzywo z rodziny cebulowatych. Jego podstawowe właściwości lecznicze (dotyczy wszystkich warzyw cebulowatych) to: zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, łagodzi nieżyt nosa, hamuje reakcje alergiczne, jest lekarstwem ludowym stosowanym podczas przeziębienia. Czosnek pobudza krążenie i działa napotnie. Usuwa zablokowania w jamie brzusznej i zastój pożywienia, hamuje działania popularnego wirusa wywołującego grypę. Usuwa zarobaczenie, niekorzystne bakterie i drożdżowce, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Czosnek usuwa z organizmu toksyny (w tym metale trujące jak ołów i kadm). Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością i czasem stosowania czosnku, według zielarstwa chińskiego nadmiar czosnku może uszkodzić żołądek i wątrobę. 
Źródło:Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford
Natomiast w książce „Książka kucharska Św. Hildegardy” wyczytałam, że czonek był wysoko cenionym warzywem już w starożytnym Egipcie i chronił przed wszelkimi możliwymi chorobami.
Hildegarda wspomina o właściwościach wspomagających przepływ krwi: „Czosnek ma właściwe ciepło, rośnie i zieleni się z siłą porannej rosy, tzn. od pierwszego snu do świtu…Trzeba go jeść na surowo, ponieważ gotowany staje się jak zepsute wino. Jego sok ma dobry smak i wspomaga przepływ krwi…Czosnek należy jeść umiarkowanie, aby za bardzo nie rozgrzać krwi. Stary czosnek traci swoje zdrowe i dobre właściwości, ale odzyskuje moc, kiedy dodaje się go w odpowiedniej ilości do innych potraw.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 komentarzy to "Naleśniki ze szpinakiem i trzema serami z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    monami 4 lutego 2012 (12:13)

    pyszności 🙂

  • comment-avatar
    Kulinarne pasje Ani 8 lutego 2012 (19:32)

    ooo a ja bym chętnie spróbowała takich!!

  • comment-avatar
    Anonymous 31 maja 2013 (16:09)

    Kolejny super przepis. Naleśniki są rewelacyjne!!!!
    pozdrawiam Lucyna

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 czerwca 2013 (06:56)

    Lucyna; Bardzo się cieszę, że Ci posmakowały:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    iw 10 lutego 2018 (17:45)

    Nie jestem specjalistką, ale z uwagi na częste problemy z anemia dużo czytałam, i z tego co wyczytałam, to szpinak faktycznie zawiera dużo żelaza, ale trudno przyswajalnego przez nas….

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 10 lutego 2018 (18:03)

      To się zgadza, najlepiej przyswajalne jest żelazo z produktów zwierzęcych. Przyswajalność żelaza z produktów roślinnych możemy zwiększyć podając produkty bogate w witaminy C, kwas foliowy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.