Napoleonka babci Broni bez mleka i jajek

Mój mąż bardzo lubi ciasto Karpatkę, więc babcia Bronia zrobiła mu ją na Święta.

Alergik zobaczył i poprosił o podobne ciasto w wersji bez alergenów.

Babcia Bronia jest niezawodna, na drugi dzień ciasto mojego Alergika chłodziło się w lodówce.

Do jego przygotowania babcia Bronia użyła dwóch głównych składników: dobrej jakości bezmlecznego, bezjajecznego gotowego ciasta francuskiego i masy budyniowej.

Mój syn jadł to ciasto z ogromnym smakiem. Jeszcze przed zaśnięciem i zaraz po obudzeniu mówił „zjadłbym karpatkę”, taki był szczęśliwy:)

On nazwał to ciasto Karpatką, ale moim zdaniem bliżej mu do Napoleonki.

Przepisy na inne tradycyjne wypieki bez mleka, bez jajek i bez glutenu znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. W zestawie taniej!

Mama Alergika Gotuje

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Napoleonka babci Broni 

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańska)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 1 szt. wymiary 22 cm x 20 cm

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie 375 g bezmleczne, bezjajeczne (u mnie marki Henglein)
  • 500 ml napoju orkiszowego
  • 2 gotowe budynie waniliowe (40 g) bez cukru lub 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej + 4 pełne łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 125 g wegańskiej margaryny (AlsanBio)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub kokosowego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie w postaci prostokąta przecinamy na 2 kwadraty, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy równomiernie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem
  3. Blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut aż placki urosną i się zarumienią (należy obserwować, w którym momencie ciasto się upiekło (urosło i zarumieniło), czas pieczenia ciasta zależy od jakości piekarnika)
  4. W międzyczasie gotujemy budyń. Wersja z torebki, którą zrobiła babcia Bronia: 300 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem pasty z wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy budyń w proszku, roztwór wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wersja domowa, którą ja proponuję: Gotujemy 300 ml mleka z dodatkiem wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę orkiszową i tapiokę, roztwór wlewamy stopniowo do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do zgęstnienia, odstawiamy do wystudzenia
  5. Miękką margarynę umieszczamy w misce, miksujemy dodając zimny budyń, łyżka za łyżką, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Krem możemy schłodzić lub od razu wyłożyć na ciasto
  6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
  7. Na jedną warstwę ciasta wykładamy przygotowaną masę budyniową (ciasto lekko się zapadnie), na masę układamy pozostałe ciasto
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce. Podczas krojenia kruszy się i zapada, ale w niczym to nie przeszkadza (warto kroić je ostrym nożem)

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Napoleonka bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańska
Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Napoleonka babci Broni bez mleka i jajek"

  • comment-avatar
    MiLena Mróz 16 września 2017 (19:42)

    Witam, czy mleko i mąkie orkiszowe można zastąpić kokosowymi?

  • comment-avatar
    MiLena Mróz 16 września 2017 (19:45)

    Witam, czy w kremie mleko i mąkę orkiszową móżna zastąpić kokosowymi? Poszukuję kremu do biszkopta. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 września 2017 (20:28)

      Proszę przejrzeć moje przepisy na torty te na blogu i te w książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje. Poszukiwania będą zakończone sukcesem:) https://mamaalergikagotuje.pl/tresc/urodziny/

      • comment-avatar
        MiLena Mróz 16 września 2017 (21:30)

        Dziękuję Pani bardzo ☺

        16 wrz 2017 21:33 “Disqus” napisał(a):

  • comment-avatar
    marta 1 marca 2021 (13:50)

    A ja mam pytanie odnośnie mleka roślinnego. Często robię córeczce budyń na mleku owsianym i jeżeli nie zjemy go w miarę szybko to rozrządza się. Przetestowałam już mleko owsiane 3 rożnych producentów i nie ma to znaczenia, a budyń robię dobrze, nawet zaczęłam dodawać go troszkę więcej niż w przepisie. (Kiedy robię budyń na mleku krowim nie ma tego problemu). Stad pytanie – czy ma Pani również takie doświadczenie z mlekiem roślinnym, a może przy orkiszowym jest inaczej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 marca 2021 (16:57)

      Tak, potwierdzam, po osianym często budyń tak się zachowuje. Orkiszowe sprawdza się najlepiej, sojowe i kokosowe też.

  • comment-avatar
    Kamila 20 stycznia 2022 (12:50)

    Dziękuję Pani za ten przepis! Życie alergika wcale nie musi byc trudne. Przywraca mi Pani chęć do życia tymi kulinarnymi cudami;)))

    Serdeczności

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.