Napoleonka babci Broni bez mleka i jajek

image_pdfPobierz PDF

Mój mąż bardzo lubi ciasto Karpatkę, więc babcia Bronia zrobiła mu ją na Święta.

Alergik zobaczył i poprosił o podobne ciasto w wersji bez alergenów.

Babcia Bronia jest niezawodna, na drugi dzień ciasto mojego Alergika chłodziło się w lodówce.

Do jego przygotowania babcia Bronia użyła dwóch głównych składników: dobrej jakości bezmlecznego, bezjajecznego gotowego ciasta francuskiego i masy budyniowej.

Mój syn jadł to ciasto z ogromnym smakiem. Jeszcze przed zaśnięciem i zaraz po obudzeniu mówił „zjadłbym karpatkę”, taki był szczęśliwy:)

On nazwał to ciasto Karpatką ale moim zdaniem bliżej mu do Napoleonki.

Zapraszam i życzę Smacznego

Napoleonka babci Broni 

(bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 1 szt. wymiary 22 cm x 20 cm

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie 375 g bezmleczne, bezjajeczne (marki Henglein)
  • 500 ml mleka orkiszowego
  • 2 gotowe budynie waniliowe (dr Oetker 40 g) bez cukru lub 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej + 4 pełne łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 125 g wegańskiej margaryny (AlsanBio)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny do smaku
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub kokosowego (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie w postaci prostokąta przecinamy na 2 kwadraty, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy równomiernie patyczkiem do szaszłyków lub widelcem
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem
  3. Blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut aż placki urosną i się zarumienią (należy obserwować, w którym momencie ciasto się upiekło (urosło i zarumieniło), czas pieczenia ciasta zależy od jakości piekarnika)
  4. W międzyczasie gotujemy budyń: Wersja z torebki którą zrobiła babcia Bronia: 300 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem pasty z wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy budyń w proszku, roztwór wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wersja domowa, którą ja proponuję: Gotujemy 300 ml mleka z dodatkiem wanilii i cukru, w pozostałym zimnym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę orkiszową i tapiokę, roztwór wlewamy stopniowo do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do zgęstnienia, odstawiamy do wystudzenia
  5. Miękką margarynę umieszczamy w misce, miksujemy dodając zimny budyń, łyżka za łyżką, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, krem możemy schłodzić lub od razu wyłożyć na ciasto
  6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia
  7. Na jedną warstwę ciasta wykładamy przygotowaną masę budyniową (ciasto lekko się zapadnie), na masę układamy pozostałe ciasto
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce, podczas krojenia kruszy się i zapada ale w niczym to nie przeszkadza (warto kroić je ostrym nożem)

Fot. Katarzyna Jankowska