Oponki dyniowe bezglutenowe wegańskie

Oponki dyniowe przygotowałam z myślą o diecie 7 letniego Bartka, dla którego wyczarowałam indywidualne przepisy.

Utrudnieniem w tym przypadku, oprócz eliminacji wielu produktów, jest  fakt, że nie mogę użyć kupnego mleka roślinnego. Każde z nich zawiera dodatek oleju słonecznikowego, a chłopiec silnie reaguje na obecność słonecznika.

Nie mogę stosować również orzechów, migdałów ani kokosa, stąd eliminacja mleka kokosowego.

Wymyśliłam jednak rozwiązanie dobre dla Bartka. Podzielę się nim z mamą chłopca podczas jej indywidualnego szkolenia u MAG.

Tymczasem w przepisie dla Ciebie zastosowałam kupne mleko jaglane, możesz użyć dowolnego roślinnego.

Z tego przepisu wyczarujesz także chlebek dyniowy i muffinki.

Zapraszam do poznania wskazówek pod przepisem.

Więcej przepisów z wykorzystanie dyni znajdziesz na blogu klikając TUTAJ

Ponad 50 przepisów na przeróżne wypieki znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. To moja druga książka, której nakład jest na wyczerpaniu, tym bardziej zapraszam do uzupełnienia MAGicznej biblioteczki.

A teraz już czas na dyniowe oponki.

Zapraszam i życzę Smacznego

Oponki dyniowe pieczone

(wegańskie, bez glutenu, bez drożdży)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15-20 minut

Ilość: 4 x 6 szt. o 6 cm średnicy

Składniki:

mokre

  • 200 g puree z pieczonej dyni masłowej lub piżmowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 75 ml oleju z pestek winogron lub innego uniwersalnego w smaku
  • 200 ml mleka jaglanego (Natumi)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z ½ cytryny

suche

  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g skrobi z tapioki lub innej np. kukurydzianej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego (można pominąć)
  • 1 pełna łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
  • szczypta soli

na lukier

  • 50 g zmielonego cukru trzcinowego
  • sok z cytryny

dodatkowo:

foremka do donatów

Przygotowanie:

  1. Mleko łączymy z octem lub sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut.
  2. Do miski wkładamy upieczoną dynię, ekstrakt z wanilii, kwaśne mleko i olej, blendujemy na gładki płyn.
  3. Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, siemię lniane, cukier, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na mniejszych obrotach (ciasto ma być gęste lecz płynne, w razie konieczności dodajemy więcej mleka roślinnego).
  5. Ciasto porcjami wykładamy do formy do donatów.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  7. Oponki pieczemy przez 15 minut.
  8. Wyjmujemy na kratkę, studzimy.
  9. W tym czasie przygotowujemy lukier cytrynowy, łączymy ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
  10. Gotowe oponki zanurzamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce.

Wskazówki:

Gęstość ciasta na oponki zależy od wilgotności dyni. W zależności od rodzaju dyni, ciasto będzie bardziej suche, mączyste lub wilgotne.

Gdy użyjemy dyni gotowanej ciasto stanie się bardziej wilgotne.

Kolor oponek zależy również od rodzaju dyni, jedne gatunki są żółte inne bardziej pomarańczowe.

Ciasto możemy wykorzystać na przygotowanie chlebka dyniowego czy muffinek. Do przygotowania chlebka użyjmy foremki nie większej niż 26 cm x 11 cm. Do chlebka warto dodać kwaśną świeżą żurawinę, a do muffinek świeże maliny czy jagody.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

 

8 komentarzy to "Oponki dyniowe bezglutenowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Anna 2 października 2019 (12:06)

    Dzień dobry, czy mozna czymś zastąpić, ew pominąć sok z cytryny/ocet? Jeśli dodam tylko proszek do pieczenia bez sody to oponki urosną?
    Dziekuje
    Anna Zenczewska

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 października 2019 (12:12)

      W recepturach “bez” każdy składnik ma znaczenie. Jeśli z tego ciasta mają wyjść tylko oponki to można pominąć kwaśne i sodę. Jeśli zechce zrobić Pani chlebek, babkę czy ciasto może pojawić się zakalec bo dynia jest ciężka. Jeśli możecie np. pomarańcze to warto wymieszać mleko roślinne pół na pół ze świeżym sokiem z pomarańczy, jabłkowy też by się sprawdził:)

  • comment-avatar
    Monika 18 października 2019 (22:29)

    Jak długo pieczemy taki chlebek i muffinki?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 października 2019 (09:43)

      W zależności od wielkości foremki, taka jak zwykłe aluminiowe na babkę ok 40-50 minut.

  • comment-avatar
    Kasia 2 listopada 2019 (18:56)

    Czy chlebek tez pieczemy z termoobiegiem ?

  • comment-avatar
    Kata 9 listopada 2019 (21:53)

    Zrobiłam mufinki. PYCHOTA!!! Dałam mąkę ze zmielonych płatków owsianych zamiast mąki z sorgo, bo tej akurat nie mam, a nie chciało mi się lecieć do piwnicy po kaszę gryczaną (z której robię mąkę) ;-P i mleko kokosowe z puszki, bo akurat miałam otwarte. Do połowy ciasta (dla dorosłych) dodałam wiśnie pozostałe z nalewki. Ależ to wszystko było pyszne! 😀 Dzięki za inspirację!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.