Oponki i Faworki bezglutenowe, wegańskie

Pierwsze takie oponki i faworki dla alergików, wegan i osób na diecie bezglutenowej!

Chrupiące, bez glutenu, bez sera, mleka (wegańskie), bez gotowego, polepszonego miksu mąki, tradycyjnie usmażone.

Smażone potrawy nie są zdrowe, ale podane raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzą.

Jestem pewna natomiast, że sprawią dużo radości wszystkim dzieciom, które do dziś tylko patrzyły na wszystkich cieszących się tłusto-czwartkowymi wypiekami!

Wersja tych oponek powstała na bazie mojego przepisu na Najlepsze Oponki bez sera

Ciasto na bezglutenowe oponki możemy wykorzystać także do zrobienia faworków. Faworki są pysznie chrupiące, zwłaszcza na drugi dzień.

Teraz także alergicy mogą cieszyć się rozpustą w Tłusty Czwartek!

W Sklepie MAG znajdziesz także przepis na kruche bezglutenowe faworki na bazie mąki z sorgo i skrobi ziemniaczanej.

Zapraszam i życzę Smacznego

Oponki i Faworki Bezglutenowe

(bez jajek, bez mleka, bezglutenowe, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: ok. 20-40 szt. w zależności od wielkości

Składniki:

  • 75 ml napoju jaglanego lub ryżowego (w temperaturze pokojowej) i
  • 75 ml świeżego soku z pomarańczy lub naturalnego jabłkowego lub
  • 125-150 ml mleka ryżowego bezglutenowego + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii na alkoholu
  • 30-50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 125 g mąki kukurydzianej lub ryżowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 pełna łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia (można pominąć)
  • ok. 750 – 1l ml oleju ryżowego do smażenia

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175°C (warto posiadać termometr kuchenny)
  2. W misce umieszczamy mleko, sok lub tylko mleko z octem, ekstrakt wanilii oraz cukier, miksujemy, dodajemy olej
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy
  4. Siemię lniane mielimy, zalewamy gorącą wodą tworząc kleistą papkę, dodajemy do mąki
  5. Przelewamy składniki mokre do suchych, miksujemy do ich połączenia się, ciasto wyrabiamy ręcznie (nie powinniśmy dosypywać mąki bo ciasto z każdą chwilą staje się mniej wilgotne ale jeśli ciasto się klei mimo wyrabiania dosypujemy więcej mąki owsianej)
  6. Na stolnicy rozkładamy papier do pieczenia, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 mm – 1 cm, (oponki nie rosną podczas smażenia)
  7. Wycinamy koła o ok. 5 cm średnicy, a w ich środku wykrawamy dziurkę tworząc kształt oponek
  8. Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy ok. 2 minuty przewracając z obu stron
  9. Usmażone, rumiane oponki wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy od nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Przygotowanie faworków:

Do punktu 5 postępujemy jak powyżej, następnie:

  1. Na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia cienko rozwałkowujemy ciasto, kroimy radełkiem na wąskie 10-14 cm paski, dzielimy na ok. 10 cm kawałki
  2. W każdym pasku na środku, wzdłuż, robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec paska, tworząc kokardkę (postępujemy delikatnie)
  3. Przygotowane faworki rozkładamy na papierze do pieczenia
  4. Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk faworek, smażymy ok. 1 minuty przewracając z obu stron (smażą się szybciej niż oponki)
  5. Usmażone, rumiane faworki wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy od nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Wskazówki:

Jeśli sok jabłkowy czy pomarańczowy nie są dozwolone, dodajemy mleko bezglutenowe z dodatkiem naturalnego octu jabłkowego lub ryżowego.

Mąkę owsianą bezglutenową możemy uzyskać po dokładnym zmieleniu bezglutenowych płatków owsianych.

Osoby z celiakią i silną nietolerancją glutenu bardzo ostrożnie muszą dobierać wszystkie składniki, które używają w kuchni. Nie każdy produkt, z natury bezglutenowy jest czysty, wolny od glutenu.

Czytamy skład na opakowaniu, kupujemy sprawdzone, certyfikowane produkty!

Oponki i faworki bezglutenowe

Fot. Katarzyna Jankowska

Oponki i faworki bezglutenowe

Fot. Katarzyna Jankowska

Oponki i faworki bezglutenowe

Fot. Katarzyna Jankowska

12 komentarzy to "Oponki i Faworki bezglutenowe, wegańskie"

  • comment-avatar
    Kamilla 19 lutego 2015 (12:38)

    Witam
    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? Niestety mój 4-latek poza glutenem nie toleruje też owsa 🙁

    K.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 lutego 2015 (23:04)

      Z każdej mąki wychodzą ciut inne, ale warto próbować. Gryczana, teff, ciecierzyca każda się nada:)

  • comment-avatar
    ania 31 października 2015 (09:12)

    Droga Kasiu, kazdy przepis ma Twoim blogu jest wspaniały!
    Z kim bym nie rozmawiala na temat diety u dzieci z alergią, to kazdy podpiera sie Twoimi przepisami 🙂 Gratuluje!
    Ale piszę w innej sprawie. Doradź mi proszę czy olej ktory zużyjesz do smazenia zostawiasz na nastepny raz czy wylewasz? Ewentualnie, na ile razy moze nam sie przydac.
    Dziekuje i pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 października 2015 (20:17)

      Olej na którym smażę używam tylko raz! Poddany wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, przypala się i jest szkodliwy dla zdrowia. Nigdy nie używam dwa razy tego samego.
      Dziękuję za wspaniałe informacje. Swoją pracę traktuję już jak misję:)

  • comment-avatar
    Adriana Lipa 16 lutego 2016 (18:09)

    Właśnie kończą się piec i są przesmaczne! Tydzień temu zrobiłam te z mąki orkiszowej i też były świetne! Uwielbiam Twoje przepisy, bo są proste, szybkie i smaczne. Nie mam alergii, ale trzy bardzo silne nietolerancje: na drożdże, pszenicę i laktozę, co wyklucza wiele pokarmów. Dzięki Tobie mam co jeść! 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 lutego 2016 (18:04)

      Wspaniale to słyszeć. Szykuję kolejne przepisy więc z głodu nie dam umrzeć:) Pozdrawiam serdecznie

  • comment-avatar
    Ola 2 lutego 2018 (20:02)

    Czy można pominąć ten ekstrakt z wanilii na alkoholu? Pozdrawiam!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 lutego 2018 (00:18)

      Można, warto pamiętać, że alkohol sprawia że oponki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia

      • comment-avatar
        Ola 4 lutego 2018 (10:25)

        Dziękuję pięknie! Dam znać jak wyszły 🙂 Pozdrawiam!

  • Pączki, pączusie, pączunie - eliminujemy.pl 7 marca 2019 (13:46)

    […] Moje popołudnie nie poszło na marne i miałam dzisiaj czym się uraczyć, hurra! A gdyby ktoś również chciał wypróbować ten przepis, z którego pączki mi ładnie wyszły, znajdzie go TUTAJ. […]

  • comment-avatar
    Agnieszka 6 lutego 2023 (20:25)

    Czy olej ryżowy można zastąpić rzepakowym?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.