Oszukane oponki bezglutenowe wegańskie bez drożdży bez smażenia

Kto powiedział, że w Tłusty Czwartek ma być tłusto i niezdrowo?

Osobiście lubię tradycyjne pączki i jeszcze kilka lat temu w taki dzień jak dziś nie jadłam nic innego tylko pączki. 

Przy obecnej świadomości na temat zdrowego odżywiania nie sięgam po nie już wcale. Oczywiście nie pogardzę wegańskim pączkiem, który najczęściej usmażę sama w domu. Pamiętam jednak, że żeby spalić taki pączek trzeba przebiec 4 km, a z wiekiem coraz trudniej utrzymać formę:)

Pomyślałam dziś nie tylko o alergikach i osobach na diecie wegańskiej czy bezglutenowej, ale głównie o zabieganych mamach małych alergików i celiaków, które wracając do domu po pracy usłyszą „ja też chcę coś dobrego na Tłusty Czwartek”.

Szybkie w wykonaniu, smaczne, bez smażenia, drożdży, oczywiście bez mleka, sera, jajek Oponki oszukane zrobisz w 40 minut.

A jeśli szukasz innych przepisów na Tłusty Czwartek to kliknij TUTAJ

Polecam też moją książkę „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. W niej znajdziesz ponad 50 wypieków na każdą okazję, w tym na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy!

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!

Oszukane oponki kokosowe

(bez glutenu, wegańskie, bez drożdży, bez smażenia)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 10-12 szt.

Składniki:

suche

mokre

  • 1 dojrzały banan
  • 125 ml mleka kokosowego bio
  • 1 łyżka oleju np. z pestek winogron lub kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

na glazurę:

  • 125 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub kokosowego
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 175°C, w opcji z termoobiegiem.
  2. Suche składniki przesiewamy do miski.
  3. W drugiej misce rozdrabniamy banana na puree, dodajemy pozostałe mokre składniki mieszamy.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy, odstawiamy ciasto na 10 minut.
  5. Nabieramy łyżkę ciasta i przekładamy ją do przygotowanych foremek/papierowych papilotek lub na blaszkę do pieczenia donatów.
  6. Pieczemy przez ok. 20 minut.
  7. Podczas pieczenia przygotowujemy lukier: Cukier puder umieszczamy w małym rondelku, dokładnie mieszamy z mlekiem kokosowym i olejem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
  8. W upieczonych i ostudzonych babeczkach wycinamy dziurkę, zanurzamy połowę powierzchni oponki w przygotowanych lukrze, opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak wyciąć dziurkę w oponce?

Korzystamy z korka od butelki po wodzie czy mleku roślinnym, przyciskamy nim delikatnie na środku upieczonej i wystudzonej babeczki, okręcamy korek wokół ciasta nadając okrągły kształt. Gdy babeczka jest niska na ok. 1,5 cm to wycięcie samym korkiem nie stanowi problemu. Jeśli jednak urosła wyżej, lepiej naznaczyć okrąg korkiem a potem zaokrąglonym nożem dociąć otwór do końca. Trzeba uważać aby oponki nie pękły.
Korzystając ze specjalnej blaszki do pieczenia donatów, ten proces pomijamy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Bezglutenowe mąki firmy Amarello