Carpaccio z surowego buraka
Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko.
Często przygotowuję z nich przekąskę a'la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem.
Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego.
Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)
Muffinki orkiszowe z musem śliwkowym
Przygotowanie musu śliwkowo czekoladowego zainspirowało mnie do stworzenia nowych muffinek. Nie zawierają cukru a smakują naprawdę pysznie. Wiem, że mój smak nieco już odbiega od tych wyczuwanych przez większość osób. Liczę jednak, że czytelnicy MAG także docenią wartość wypieków bez dodatku zwykłego cukru. Odkąd cukier prawie całkowicie ograniczyliśmy w diecie wszystko smakuje nam za słodko. Takie są efekty braku uzależnienia od cukru.
Wegański mus śliwkowo czekoladowy
Taki mus można podawać od razu lub po schłodzeniu. Dodany do wypieków spulchnia ciasto.
Na śliwki muszą uważać osoby z alergią na pyłki drzew i traw a także uczuleni na salicylany.
Bliny z samopszy
Bliny z samopszy przygotowałam na obiad dla mojego alergika. Reszta rodziny w tym samym czasie jadła placki ziemniaczane. Oba dania podałam z sosem czosnkowym i sosem tzatziki.
Przygotowałam także sos kurkowy, więc każdy mógł wybrać to, na co miał ochotę. Wszystkie potrawy oczywiście nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów itd.
Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii
Jest lato musi być ciepło:) Dziś jednak było upalnie, a na takie dni zupa chłodnik najlepsza.
Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii wspaniale nawadnia i chłodzi.
Jest smaczny, prawie kremowy, więc możemy go podawać mniejszym dzieciom. Ograniczmy tylko ilość soli.
Taki chłodnik można przygotować na bazie jogurtu i maślanki dla nieuczulonej części rodziny. Osobiście unikam produktów zawierających laktozę więc polecam poszukać właśnie takich, najlepiej bio.
Ryż z warzywami
Proste przepisy zawsze cieszą się największym powodzeniem. Czasem aż się zastanawiam po co ja tyle wymyślam:)
Sama lubię proste rozwiązania więc ten trend rozumiem.
Ryż z warzywami przygotowałam podczas naszego ostatniego pobytu w Chorwacji. Razem z córką jadłyśmy go ze smakiem jako samodzielne danie wegańskie.
Ciasteczka owsiane z chia
Ciasteczka owsiane z chia zrobiłam podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji.
Użyłam produktów firmy Ecolicious, które zakupiłam w dobrze Wam już znanym sklepie Drogeria Betterland. W swojej ofercie firma Ecolicious ma także płatki jaglane, gryczane, kasze, nasiona i ziarna.
Kierowałam się nie tylko pojemnością opakowań, ale także i przede wszystkim jakością produktów.
Wszystkie produkty firmy Ecolicious są certyfikowane, 100% ekologiczne.
Wszystkie są bezglutenowe i oznaczone znakiem gluten free. Zawartość glutenu w tych produktach nie przekracza 2 mg (w przeliczeniu na 100 g produktu), co zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.
Wszystkie produkty są wegańskie, oznaczone znakiem "vegan friendly" i nie są modyfikowane genetycznie.
Płatki owsiane wspaniale sprawdziły się w tradycyjnej owsiance, w naszych ulubionych ciasteczkach o nazwie "gówienka" oraz właśnie w nowych ciasteczkach owsianych z chia.
Kasza jaglana z pieczonym łososiem
Kasza jaglana z pieczonym łososiem to połączenie dwóch prostych dań, tworzących jednogarnkowe danie obiadowe lub kolacyjne.
Nie powinniśmy marnować jedzenia, a jak znam życie w wielu domach zostają "reszki" obiadowe.
Porcja upieczonego łososia i ugotowana na sypko kasza jaglana były moją inspiracją.
Upieczony burak, który został podczas pieczenia pysznego brownie, tylko dopełnił smaku.
Obiad w 10 minut, jak widać jest możliwy:)
Muffinki wakacyjne
Proste i smaczne muffinki powstały podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji. Wyszły puszyste i smaczne, warto je zabrać na wycieczkę a w czasie roku szkolnego na II śniadanie do szkoły.
Obiad w 30 minut
Szybki wakacyjny obiad, który zrobisz w 30 minut. Idealny bo robi się właściwie sam.