Placki ziemniaczane klasyczne bez jajek
Kolejny retro przepis na blogu.
Nie rozumiem, jak można nie lubić placków ziemniaczanych?
Wspomnienia z nimi związane to wczasy z rodzicami nad polskim morzem, w okresie gdy można było zjeść prawdziwe placki z prawdziwych ziemniaków, a nie z ziemniaków w proszku. Chrupiące, posypane cukrem były moim ulubionym daniem w dzieciństwie.
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to mój smak z dzieciństwa.
Proste, lekkie, smaczne danie, które polecam zarówno na obiad, jak i na deser
Tarta z Gruszkami
Na pluchę, jesienny wiatr i poprawę nastroju poleca się krucha tarta z gruszkami.
Podana z gałką dozwolonych lodów, smakuje moim zdaniem najlepiej.
Możesz ją przygotować wykorzystując inne sezonowe owoce, jak jabłka czy śliwki.
Babcia Bronia lubi dodawać smalec do kruchych ciast bez jajek, ponieważ ten tłuszcz sprawia, że ciasto staje się właśnie kruche.
Jeśli szukasz zdrowych przepisów na sezon jesienno-zimowych, bez mleka, jajek, orzechów, kakao, miodu, glutenu czy ...
Kurczak Pieczony
Która dziewczynka nie czytała Ani z Zielonego Wzgórza. To nie jest pytanie:).
Z przyjemnością się do tej książki wraca. Po tej lekturze obie z córką (każda w innym czasie) marzyłyśmy o rudych włosach i zielonym wzgórzu.
Biorę udział w akcji 100 Lat z Lucy Maud, której autorką jest Dobromila.
Nie miałam czasu ostatnio czytać przygód Ani na nowo, więc otworzyłam książkę losowo, z nadzieją, że trafię na tekst o jedzeniu i nie zawiodłam się:)...
Zupa z Fasolą Perłową
A jednak jest zupa przy której mój syn nie marudzi, fasolowa:). Z uwagi na moczenie i gotowanie fasoli jej przygotowanie trwa dłużej. Ze względu na wartość odżywczą i bogactwo białka polecam i życzę Smacznego
A jutro zaprezentuję pieczonego kurczaka. Wyszedł mięciutki jak nigdy, właśnie został zjedzony. Zdjęcia zdążyłam zrobić, a przepis przygotuję wieczorem:)
Zupa z fasolą perłową
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWAN...
Makaron z cukinią i pieczarkami
Lubimy kuchnię włoską. Przepis na to danie podsunął mi mój brat. Podpatrzył je w restauracji włoskiej w Londynie, a potem nauczył je robić:).
Wersja oryginalna zawiera śmietanę kremówkę oraz żółty ser i parmezan, które dodaje się do sosu.
Ponieważ w mojej kuchni makarony, pieczarki i cukinia goszczą stale, w 10 minut mogę przygotować pyszne danie, którym zaskoczyłam już niejedną osobę.
Polecam i życzę Smacznego
Skorzystaj z innych przepisów na dania tradycyj...
Kotlet schabowy w panierce bez jajek
Sytuacja się zmienia kiedy nie można użyć jajka przy panierowaniu.
Wielokrotnie doświadczyłam tego na przykładzie rodzinnych obiadów. Zawsze padało pytanie „Ale jak przygotować kotlet bez jajka?”
Muffinki gruszkowe z żurawiną
Delikatny słodkawy smak gruszek w połączeniu z kwaskową żurawiną stanowią dobraną parę. Wspomnę tu także o bogactwie witamin i działaniu leczniczym tych owoców, jakże istotnym zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy.
Szczerze polecam ten przepis, sama byłam zaskoczona rezultatem swojej twórczości:).
Zupa krem z dyni z grzankami
Tym razem zrobiłam zupę krem z dyni w wersji z czosnkiem, gałką muszkatołową i imbirem, czyli bardziej wyrazistą.
Niestety i ona nie spotkała się z uznaniem mojego alergika. Od jakiegoś czasu nie przepada za zupami:(.
Szkoda, bo zupa z dyni to bardzo wartościowe danie.
Osobiście uwielbiam zupy krem, a ta jest naprawdę pyszna.
Polecam i życzę Smacznego
...
Muszle nadziewane boczkiem, cukinią i szpinakiem
Nadziewane muszle często pojawiają się na stole mojego alergika.
To jedno z jego ulubionych dań. Nazywa je "łódeczkami".
Rodzaj nadzienia możemy dostosować do diety alergika.
Często rezygnujemy z boczku i nadziewam je wyłącznie warzywami.