Papryki faszerowane

image_pdfPobierz PDF

Podczas mojej diety warzywno-owocowej, rodzina mnie nie oszczędzała i rzucała mi kulinarne wyzwania. Jednym z nich były właśnie papryki faszerowane, które mój syn zażyczył sobie na obiad. Nie wiem jak smakowały, nie mogłam próbować ale on był zachwycony.

W książce Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów. umieściłam przepis na paprykę faszerowaną kalafiorem i kapustą, więc miłośników kuchni roślinnej zachęcam do wypróbowania wegańskiej wersji przepisu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Papryki faszerowane

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30-40 minut

Ilość: 3 sztuki

Składniki:

  • 3 czerwone papryki bio
  • 250 g mięsa mielonego z indyka bio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • ½ białej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz czarny lub biały
  • ostra papryka suszona (można pominąć)
  • suszone oregano lub tymianek
  • świeża bazylia
  • 50 ml passaty pomidorowej
  • oliwa lub masło klarowane
  • 200 g ryżu ugotowanego na sypko (100 g suchego+ 125 ml wody)
  • 100 ml bulionu warzywnego lub wody do podlania
  • 3 plasterki pomidora
  • ser wegański np. typ mozarella

Przygotowanie:

  1. Mięso solimy, oprószamy pieprzem, doprawiamy oregano lub tymiankiem, mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy, dodajemy mięso i smażymy aż się zrumieni, cały czas mieszając.
  3. Dodajemy świeżą bazylię i passatę pomidorową, ponownie smażymy aż płyn wyparuje, odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do mięsa dodajemy ryż ugotowany na sypko, mieszamy, doprawiamy do smaku.
  5. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część, oczyszczamy z nasion, wypełniamy przygotowanym farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem, wkładamy papryki, na ich wierzchu układamy po plasterku pomidora, podlewamy bulionem i pieczemy ok. 30 minut.
  7. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch papryk startym wegańskim serem i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  8. Podajemy na ciepło.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Papryki faszerowane"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.