Przedstawiam Wam dziś kilka moich pomysłów na „posmarowanie kromki chleba”.
Staram się nie wyrzucać jedzenia i te pasty powstają głównie wtedy, gdy nie chcę zmarnować resztek z lodówki:)
Prezentowane dziś pasty to wersje Nie dla Alergika. Mój Alergik jakoś jeszcze nie przepada za smarowidłami na kanapce. Ale ponieważ „co położyć małemu Alergikowi na kanapkę” stanowi zwykle problem, postanawiam poczarować i niebawem przedstawię wersje także dla Alergików:)
Tymczasem zachęcam do wypróbowania smarowideł na bazie mięsa z indyka czy mięsa z pstrąga (lub innej wędzonej ryby), na bazie tuńczyka z puszki oraz twarożku.
Przepisy nie będą ściśle określały ilości składników. Takie pasty powstają często z tego co mamy w danej chwili pod ręką, więc każdy może je dopracować według własnego uznania. Ja podrzucam Wam tylko inspiracje:)
Przepis na pastę z Indyka dołączam do akcji 1000 sposobów na mięso z rosołu konkurs
Przepis na pastę z Indyka dołączam do akcji 1000 sposobów na mięso z rosołu konkurs
Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Pasta z indyka lub wędzonego pstrąga:
- 1 skrzydełko z indyka, ugotowane (u mnie z rosołu) lub ½-1 wędzonego pstrąga lub np. makreli
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- ćwiartka cebuli drobno posiekanej lub szczypiorku
- 1-2 łyżek majonezu
- kilka kropel soku z cytryny do smaku
- sól morska i pieprz do smaku
- Obieramy skrzydełko z mięsa (bez skóry) lub obieramy dokładnie rybę, zwracając szczególną uwagę na ości. Mięso indyka lub ryby umieszczamy w blenderze, dodajemy jajko na twardo, cebulkę i sok z cytryny, całość miksujemy na gładką masę, dodając majonez i doprawiając solą i pieprzem do smaku.
- Smarujemy kanapkę przygotowaną pastą, nakładamy na przykład plaster pomidora czy ogórka, posypujemy świeżym szczypiorkiem i rewelacja!
Pasta z tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 1 tuńczyk w puszce w sosie własnym (u mnie wyrób portugalski Ramirez
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka majonezu
- ¼ cebuli drobno posiekanej lub szczypiorku
- sól i pieprze do smaku
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
- Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy, rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy jajko pokrojone na małą kosteczkę, drobno posiekaną cebulkę, opcjonalnie kilka kropel cytryny. Mieszamy i doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku.
- Gotową pastę nakładamy na kromkę chleba i uczta gotowa.
Pasta z twarożku
- 200-250 g twarożku (u mnie zawsze taki sprawdzony półtłusty BIO)
- szczypiorek drobno posiekany
- kilka rzodkiewek drobno pokrojonych w małą kosteczkę
- 2 łyżki śmietany (u mnie gęsta 22% tłuszczu)
- sól i pieprz do smaku
- Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i rzodkiewkę. Doprawiamy śmietaną, aby masa nie była sucha, solą i pieprzem do smaku.
- Twarogową pastę nakładamy na pieczywo i zjadamy w towarzystwie świeżego pomidora.
Pasta z indyka
Pasta z Tuńczyka
Pasta Twarogowa
5 komentarzy to "Pasty na Kanapkę z serii Nie dla Alergika"
Dusia 22 czerwca 2012 (16:51)
dzisiaj robiłam podobną tuńczykową ale bez jajek:)
Arcoiris 22 czerwca 2012 (19:27)
Zjadłabym taką na kolacje
Mama Alergika 22 czerwca 2012 (21:11)
Dusia; Bez jajek to coś dla nas:)
Arcoiris; Właśnie na kolacje, takie najczęściej jemy:)
Kaś 22 czerwca 2012 (21:51)
za pastą na twarożku przepadam 🙂
mojetworyprzetwory 23 czerwca 2012 (09:19)
Pasty na kanapki są pyszne, najgorzejs ię za nie zabrać, bo ze znikaniem nie ma problemu! Pyszne propozycje, wszystkie!!!