Pierniczki 3D (wegańskie, bez miodu)

Proste i smaczne pierniczki, na których wypróbowałam różne foremki świąteczne.
Zabawa idealna dla dzieci. Ciasto po schłodzeniu bez problemu daje się rozwałkować i ładnie poddaje się wykrawaniu.
Ciasteczka można pozbawić cukru trzcinowego i zrobić wyłącznie na syropie roślinnym. Zastosujcie takie przypraw, które na pewno alergikom nie zaszkodzą.
Ja tym razem zmieszałam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Możecie użyć także gotową przyprawę korzenną do pierników.
Pamiętajcie, że przyprawy mogą uczulać. Uczulenie na przyprawy występuje głównie jako reakcja krzyżowa. U osób uczulonych na pyłki brzozy i bylicy mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu anyżu, kolendry, kminku i kopru włoskiego. Przyprawy takie jak: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa mogą alergizować w przypadku uczulenia na rośliny zielne.

Na blogu znajdziecie także przepis na Pierniczki Karobowe oraz Pierniczki Świąteczne z Lukrem Klonowym.

Zapraszam do “pierniczenia” i życzę Smacznego

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Sięgnij także po promocyjny zestaw książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. W zestawie najtaniej!

Pierniczki 3D

(bez mleka, bez jajek, bez pszenicy, wegańskie, bez miodu)

Czas przygotowania: 15 minut + 1 h chłodzenia

Czas pieczenia: 3 x 8-10 minut

Ilość: ok. 40-50 szt

Składniki:

  • 400-450 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej TYP 550)
  • 125 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru trzcinowego (najlepiej pudru)
  • 150 ml syropu z Agawy lub innego roślinnego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy syrop roślinny, przesianą mąkę z przyprawami i sodę, miksujemy, a następnie zagniatamy. Podczas miksowania ciasto będzie się wydawać zbyt suche, zmieni konsystencję podczas wyrabiania.
  2. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części i owijamy w folię spożywczą, wkładamy na ok. 15-30 minut do lodówki lub zimą za okno 🙂
  3. Schłodzone ciasto (partiami) rozwałkowujemy na placek (jeśli wycinamy ciasteczka do umieszczenia na kubku, ciasto należy rozwałkować dość cienko ok. 2-3 mm grubości, w przypadku innych form, ciasto powinno być grubsze ok. 5 mm).
  4. Ciasto wałkujemy najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  5. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w przypadku termoobiegu i do 180° bez termoobiegu.
  7. Pieczemy 10-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
  8. Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Ciasteczka z wycięciem na kubek należy zrobić cieniutkie i rozszerzyć miejsce wycięcia, tak aby podczas pieczenia zachowała się wolna przestrzeń. Im ciasteczka cieńsze tym czas pieczenia krótszy. Z każdym dniem przechowywania w szklanym słoju, ciasteczka stają się bardziej kruche. Ciasteczka pozostawione bez przykrycia, miękną.

W zależności o typu i rodzaju mąki ciasto może wydawać się zbyt suche lub zbyt klejące. Gdy wychodzi zbyt rzadkie należy dosypać łyżka za łyżką dodatkową mąkę. W przypadku gdyby wyszło zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody z sokiem z cytryny.

Pierniczki orkiszowe 3D (bez mleka, bez jajek, bez pszenicy, wegańskie, bez miodu)

Pierniczki 3D bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez miodu
Pierniczki 3D bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez miodu
Pierniczki 3D bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez miodu
Pierniczki 3D bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez miodu

32 komentarze to "Pierniczki 3D (wegańskie, bez miodu)"

  • comment-avatar
    agata kida 2 grudnia 2013 (19:00)

    Obserwuję i zapraszam do mnie 🙂 u mnie dopiero początki ale i tak zapraszam 🙂 http://agaslodziak.blogspot.com
    pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    kamila.pychaciasta 2 grudnia 2013 (20:25)

    Piękne foremki, te "kubkowe" mam, tylko zamiast serduszka – ludzik pierniczkowy. A gdzie kupiłaś foremki do katarzynek?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 grudnia 2013 (20:27)

    Agata kida; Witam serdecznie:)

  • comment-avatar
    Justyna Żak 2 grudnia 2013 (21:25)

    świetne ciasteczka:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 grudnia 2013 (21:30)

    Justyna Żak; Dziś znów je zrobiłam bo tak nam posmakowały:) Polecam

  • comment-avatar
    aldia arcadia 3 grudnia 2013 (12:23)

    smakowicie wyglądaja

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 grudnia 2013 (21:12)

    aldia arcadia; Dziękuję:)

  • comment-avatar
    kamila.pychaciasta 3 grudnia 2013 (21:41)

    Dzięki za linka:))

  • comment-avatar
    Anonymous 8 grudnia 2013 (10:07)

    Super 🙂 a jeśli nie dodam cukru to też będzie ok? Sam syrop wystarczy? Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 grudnia 2013 (12:19)

    Anonimowy; Będzie ok i bez cukru:) Możesz dodać 25 ml więcej syropu ewentualnie

  • comment-avatar
    Anonymous 8 grudnia 2013 (22:51)

    Dzięki 🙂 super blog i świetne przepisy!! Gratulacje!!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 9 grudnia 2013 (10:31)

    Anonimowy; Szkoda, że "nie masz" imienia:) Dziękuje za odwiedziny na blogu! Miło mi, że kolejnej osobie się u nas podoba:)

  • comment-avatar
    Anonymous 9 grudnia 2013 (22:47)

    jaką mąką mogę zatąpić pszenną. mój synek niestety ma ją także wykluczoną. z góry dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 grudnia 2013 (10:38)

    Anonimowy; Proszę się podpisywać choćby imieniem bo tak dziwnie się odpowiada anonimom:) Tak po prostu zamienić na mąkę bezglutenową się nie da, to znaczy można ale czy efekt będzie ten sam? Jeśli pszenna odpada a nie chodzi o gluten to oczywiście można użyć żytnią, jęczmienną. Jeśli użyjesz kukurydzianą z ryżową też będzie dobrze, dodaj trochę ziemniaczanej ale z pewnością będą się kruszyć. To

  • comment-avatar
    Anonymous 10 grudnia 2013 (21:31)

    dziękuję bardzo! na szczęście to tylko pszenica. co sądzisz o owsianej?
    pozdrawiam,
    ania

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 grudnia 2013 (21:43)

    Ania; Owsiana powinna się sprawdzić bez problemu:) a orkiszu też nie możecie?

  • comment-avatar
    Anonymous 12 grudnia 2013 (18:04)

    to dobrze, bo żytnia to nie mój smak.
    jeśli chodzi o orkisz to alergolog zabroniła, to bowiem także pszenica.
    pozdrawiam,
    ania

  • comment-avatar
    Gosiak 13 grudnia 2013 (14:12)

    Jak dobrze,że są takie blogi!!!Ratują życie mamom małych alergików.Mój ma dopiero 3,5 miesiąca i karmie go piersią.Dzieki takim pomysłom jak tu to nie będą glodowe święta.Jesteście cudowni!;)

  • comment-avatar
    anonim 14 grudnia 2013 (11:16)

    Dzisiaj będę testowała twój przepis,ale w formie bezglutenowej 🙂
    Agnieszka

  • comment-avatar
    Ola Młyńczyk 20 grudnia 2013 (19:18)

    Cóż mogę powiedzieć, I love you! Dzisiaj upieczone. Robiło się je jakoś naprawdę prosto, pięknie pachną i w ogóle mniam! Ratujesz mi życie przed pierwszymi w życiu "alergicznymi" świętami. 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:39)

    Gosiak; Cieszę się i witaj u Mamy Alergika:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:40)

    Agnieszka: Super, czekam na wrażenia, głównie smakowe:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:41)

    Ola Młyńczyk: Ale miło mi to słyszeć:) Tak w sumie większość dań jest prostych w wykonaniu. Życzę Wam smacznych i radosnych Świąt!

  • comment-avatar
    Anonymous 21 grudnia 2013 (11:26)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 grudnia 2013 (14:46)

    Anonimowy; Przepraszam, że wykasował się komentarz. Tak można zamienić syrop na melasę karobową:)

  • comment-avatar
    Asia 21 grudnia 2013 (19:09)

    Czym mozna zastąpić margarynę bezmleczną, jeśli można mleko używać? I czy w takich samych proporcjach. Pozdrawiam Asia

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 grudnia 2013 (20:20)

    Asia; Możesz użyć zwykłe masło, zimne lub masło klarowane:) Pozdrawiam ciepło

  • comment-avatar
    Marta Soja 19 grudnia 2014 (21:53)

    Czy można zamienić margarynę na olej?:) Dziękuję za odpowiedź.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 grudnia 2014 (22:33)

      Niestety nie próbowałam z olejem więc zachęcam do wypróbowania i podzielenia się efektami:)

  • comment-avatar
    Dominika 22 listopada 2021 (22:55)

    Czy można dać syrop daktylowy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 listopada 2021 (22:59)

      Każda zmiana w przepisie wiąże się ze zmianą struktury ciasta, ale nie bałabym się spróbować.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.