Na blogu znajdziecie także przepis na Pierniczki Karobowe oraz Pierniczki Świąteczne z Lukrem Klonowym.
Zapraszam do “pierniczenia” i życzę Smacznego
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Sięgnij także po promocyjny zestaw książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. W zestawie najtaniej!
Pierniczki 3D
(bez mleka, bez jajek, bez pszenicy, wegańskie, bez miodu)
Czas przygotowania: 15 minut + 1 h chłodzenia
Czas pieczenia: 3 x 8-10 minut
Składniki:
- 400-450 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej TYP 550)
- 125 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
- 50 g cukru trzcinowego (najlepiej pudru)
- 150 ml syropu z Agawy lub innego roślinnego
- 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy syrop roślinny, przesianą mąkę z przyprawami i sodę, miksujemy, a następnie zagniatamy. Podczas miksowania ciasto będzie się wydawać zbyt suche, zmieni konsystencję podczas wyrabiania.
- Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części i owijamy w folię spożywczą, wkładamy na ok. 15-30 minut do lodówki lub zimą za okno 🙂
- Schłodzone ciasto (partiami) rozwałkowujemy na placek (jeśli wycinamy ciasteczka do umieszczenia na kubku, ciasto należy rozwałkować dość cienko ok. 2-3 mm grubości, w przypadku innych form, ciasto powinno być grubsze ok. 5 mm).
- Ciasto wałkujemy najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w przypadku termoobiegu i do 180° bez termoobiegu.
- Pieczemy 10-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
- Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy do wystudzenia.
Wskazówki:
Ciasteczka z wycięciem na kubek należy zrobić cieniutkie i rozszerzyć miejsce wycięcia, tak aby podczas pieczenia zachowała się wolna przestrzeń. Im ciasteczka cieńsze tym czas pieczenia krótszy. Z każdym dniem przechowywania w szklanym słoju, ciasteczka stają się bardziej kruche. Ciasteczka pozostawione bez przykrycia, miękną.
W zależności o typu i rodzaju mąki ciasto może wydawać się zbyt suche lub zbyt klejące. Gdy wychodzi zbyt rzadkie należy dosypać łyżka za łyżką dodatkową mąkę. W przypadku gdyby wyszło zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody z sokiem z cytryny.
32 komentarze to "Pierniczki 3D (wegańskie, bez miodu)"
agata kida 2 grudnia 2013 (19:00)
Obserwuję i zapraszam do mnie 🙂 u mnie dopiero początki ale i tak zapraszam 🙂 http://agaslodziak.blogspot.com
pozdrawiam 🙂
kamila.pychaciasta 2 grudnia 2013 (20:25)
Piękne foremki, te "kubkowe" mam, tylko zamiast serduszka – ludzik pierniczkowy. A gdzie kupiłaś foremki do katarzynek?
Mama Alergika 2 grudnia 2013 (20:27)
Agata kida; Witam serdecznie:)
Mama Alergika 2 grudnia 2013 (20:28)
Kamila.pychaciasta; O tutaj:) http://allegro.pl/foremka-metalowa-piernikowa-katarzynka-2-szt-i3668560106.html
Justyna Żak 2 grudnia 2013 (21:25)
świetne ciasteczka:)
Mama Alergika 2 grudnia 2013 (21:30)
Justyna Żak; Dziś znów je zrobiłam bo tak nam posmakowały:) Polecam
aldia arcadia 3 grudnia 2013 (12:23)
smakowicie wyglądaja
Mama Alergika 3 grudnia 2013 (21:12)
aldia arcadia; Dziękuję:)
kamila.pychaciasta 3 grudnia 2013 (21:41)
Dzięki za linka:))
Anonymous 8 grudnia 2013 (10:07)
Super 🙂 a jeśli nie dodam cukru to też będzie ok? Sam syrop wystarczy? Pozdrawiam
Mama Alergika 8 grudnia 2013 (12:19)
Anonimowy; Będzie ok i bez cukru:) Możesz dodać 25 ml więcej syropu ewentualnie
Anonymous 8 grudnia 2013 (22:51)
Dzięki 🙂 super blog i świetne przepisy!! Gratulacje!!
Mama Alergika 9 grudnia 2013 (10:31)
Anonimowy; Szkoda, że "nie masz" imienia:) Dziękuje za odwiedziny na blogu! Miło mi, że kolejnej osobie się u nas podoba:)
Anonymous 9 grudnia 2013 (22:47)
jaką mąką mogę zatąpić pszenną. mój synek niestety ma ją także wykluczoną. z góry dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam
Mama Alergika 10 grudnia 2013 (10:38)
Anonimowy; Proszę się podpisywać choćby imieniem bo tak dziwnie się odpowiada anonimom:) Tak po prostu zamienić na mąkę bezglutenową się nie da, to znaczy można ale czy efekt będzie ten sam? Jeśli pszenna odpada a nie chodzi o gluten to oczywiście można użyć żytnią, jęczmienną. Jeśli użyjesz kukurydzianą z ryżową też będzie dobrze, dodaj trochę ziemniaczanej ale z pewnością będą się kruszyć. To
Anonymous 10 grudnia 2013 (21:31)
dziękuję bardzo! na szczęście to tylko pszenica. co sądzisz o owsianej?
pozdrawiam,
ania
Mama Alergika 10 grudnia 2013 (21:43)
Ania; Owsiana powinna się sprawdzić bez problemu:) a orkiszu też nie możecie?
Anonymous 12 grudnia 2013 (18:04)
to dobrze, bo żytnia to nie mój smak.
jeśli chodzi o orkisz to alergolog zabroniła, to bowiem także pszenica.
pozdrawiam,
ania
Gosiak 13 grudnia 2013 (14:12)
Jak dobrze,że są takie blogi!!!Ratują życie mamom małych alergików.Mój ma dopiero 3,5 miesiąca i karmie go piersią.Dzieki takim pomysłom jak tu to nie będą glodowe święta.Jesteście cudowni!;)
anonim 14 grudnia 2013 (11:16)
Dzisiaj będę testowała twój przepis,ale w formie bezglutenowej 🙂
Agnieszka
Ola Młyńczyk 20 grudnia 2013 (19:18)
Cóż mogę powiedzieć, I love you! Dzisiaj upieczone. Robiło się je jakoś naprawdę prosto, pięknie pachną i w ogóle mniam! Ratujesz mi życie przed pierwszymi w życiu "alergicznymi" świętami. 🙂
Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:39)
Gosiak; Cieszę się i witaj u Mamy Alergika:)
Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:40)
Agnieszka: Super, czekam na wrażenia, głównie smakowe:)
Mama Alergika 20 grudnia 2013 (19:41)
Ola Młyńczyk: Ale miło mi to słyszeć:) Tak w sumie większość dań jest prostych w wykonaniu. Życzę Wam smacznych i radosnych Świąt!
Anonymous 21 grudnia 2013 (11:26)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Mama Alergika 21 grudnia 2013 (14:46)
Anonimowy; Przepraszam, że wykasował się komentarz. Tak można zamienić syrop na melasę karobową:)
Asia 21 grudnia 2013 (19:09)
Czym mozna zastąpić margarynę bezmleczną, jeśli można mleko używać? I czy w takich samych proporcjach. Pozdrawiam Asia
Mama Alergika 21 grudnia 2013 (20:20)
Asia; Możesz użyć zwykłe masło, zimne lub masło klarowane:) Pozdrawiam ciepło
Marta Soja 19 grudnia 2014 (21:53)
Czy można zamienić margarynę na olej?:) Dziękuję za odpowiedź.
Katarzyna Jankowska 19 grudnia 2014 (22:33)
Niestety nie próbowałam z olejem więc zachęcam do wypróbowania i podzielenia się efektami:)
Dominika 22 listopada 2021 (22:55)
Czy można dać syrop daktylowy?
Katarzyna Jankowska 22 listopada 2021 (22:59)
Każda zmiana w przepisie wiąże się ze zmianą struktury ciasta, ale nie bałabym się spróbować.