Pierniczki kukurydziano-ryżowe i gryczano-jaglane

Zgodnie z obietnicą podaję przepisy na proste pierniczki bezglutenowe i dodatkowo bez cukru. Powstały na potrzeby moich Warsztatów. 
Ponieważ nie wszyscy tolerują mąkę kukurydzianą wyczarowałam także drugą wersję, wczoraj przetestowaną. Na zdjęciach pierniczki kukurydziano-ryżowe są ciemniejsze. Są też delikatniejsze w smaku. 
Pierniczki gryczano-jaglane mają lekko wyczuwalny smak gryki. Możecie oczywiście pomieszać mąki bezglutenowe jak chcecie, zachowując ostateczną ilość mąki, a i tak te pierniczki wyjdą. Twardość ciasta zależy od rodzaju użytego tłuszczu i gęstości syropu. Im margaryna będzie bardziej miękka a syrop mniej gęsty tym ciasto lżejsze i bardziej klejące, powinno wtedy dłużej być przechowywane w lodówce, nawet dobę:) 
Pracy mam dużo, więc wracam do kuchni, a Was zapraszam do przetestowania przepisów:)
 
Życzę Zdrowych i Smacznych Świąt

Pierniczki kukurydziano-ryżowe oraz

gryczano jaglane

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut

CZAS PIECZENIA: 4-8 minut
ILOŚĆ: 40 szt. małych
Składniki:

  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • 1 łyżka karobu w proszku
  • 125 g margaryny bezmlecznej (u mnie Trex)
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego (lub innego syropu roślinnego)
Składniki nr 2:
  • 170 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 125 g margaryny bezmlecznej (u mnie Alsan twardsza)
  • 150 ml syropu daktylowego

Przygotowanie:

  1. Margarynę ucieramy z melasą karobową lub syropem roślinnym
  2. Dodajemy przesianą mieszankę mąki, sody, karobu w proszku i przyprawy do pierników, miksujemy, a następnie zagniatamy ciasto
  3. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części i owijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki
  4. Schłodzone ciasto (partiami) rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm 
  5. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 2-3 cm od siebie
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w przypadku termoobiegu i do 180° bez termoobiegu
  7. Pieczemy 4 do 8 minut w zależności od grubości ciasteczek
  8. Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy wraz z papierem do pieczenia do wystygnięcia (ciasteczka są bardzo kruche po upieczeniu, muszą przestygnąć, aby można je było przełożyć na talerz)
  9. Przechowujemy w szklanym słoju przez wiele dni:)

Wskazówki: Przy margarynie Trex ciasto jest luźniejsze niż przy użyciu twardszych margaryn np. Alsan. Melasę z chleba świętojańskiego można zamienić na inny syrop roślinny Jeśli wolicie słodsze pierniki do każdego przepisu można dodać 2 łyżki cukru pudru. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Ciemniejsze pierniczki te od góry są Kukurydziano-Ryżowe z karobem

Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje

18 komentarzy to "Pierniczki kukurydziano-ryżowe i gryczano-jaglane"

  • comment-avatar
    Kaszuby wypoczynek 25 grudnia 2013 (12:19)

    Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

  • comment-avatar
    Aneta Ptak 7 grudnia 2014 (20:32)

    pytanko: ja wiem, że nie będzie wegańskie i raczej nie dla alergików ale czy można margarynę zamienić na masło lub ewentualnie olej kokosowy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 grudnia 2014 (14:06)

      Przy bezglutenowych wypiekach zmiana składnika może zmienić wypiek. Masła bym się nie bała, co do syropu trzeba po prostu wypróbować. W razie gdyby ciasto się nie kleiło, dodaj trochę wody lub mleka

  • comment-avatar
    Aneta Ptak 7 grudnia 2014 (20:33)

    i jeszcze – czy syrop daktylowy jest taki domowej roboty?

  • comment-avatar
    Asia 17 grudnia 2014 (21:07)

    Zrobiłam z pierwszego przepisu i wyszły bardzo kruche, trudno było połączyć ciasto bo wychodziło jak kruszonka, ratowałam się większą ilością margaryny. Zamiast melasy z chleba świętojańskiego dodałam melasę z buraka. Czy to mogło mieć wpływ? Czy można coś zmienić żeby nie wychodziło takie sypkie?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 grudnia 2014 (22:26)

      Każda zmiana w przepisach bezglutenowych niesie ze sobą ryzyko. Na syropie z Agawy wychodziło mi zbyt luźne ciasto. Najprawdopodobniej to była wina melasy, jej konsystencji, może była zbyt gęsta, więc za mało płynu. Można spróbować dodać wodę lub mleko bezglutenowe, nie tłuszcz. Warto dodać papkę z siemienia lnianego i wody, łatwiej sklei. Robiliśmy te pierniczki na warsztatach w wiele osób i na pewno wychodzą smaczne:)

    • comment-avatar
      Monika 12 grudnia 2020 (20:42)

      U mnie dramat pierwszy raz robimy pierniki bez pszenicy i mleka dzieci nie mogą tych składników od maja. Uwielbialiśmy zawsze robić pierniki ale teraz to droga przez mękę ciasto wyszlo jak piach sypkie ratowalam sie maslem ale nie wiele to pomoglo trzeba bylo robic bardzo grube i tylko niewiele kształtów z foremek podolalo takiej konsystencji. Koszmar. Ciekawe co z tego wyjdzie. Nasz coroczny rytuał zawiódł w tym roku i mnie i dzieci ach te problemy zdrowotne

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 13 grudnia 2020 (09:49)

        Początki bywają trudne. Warto wypróbować inny przepis, każdy daje inny efekt. Pieczenia bez trzeba się po prostu nauczyć, wyczuć mąki i ciasto. Akurat te pierniki należą do bardzo kruchych, wiele zależy od słodziła, którego się użyje w przepisie. Na blogu jest wiele wersji bezglutenowych pierników. Nie poddawać się tylko robić!

  • comment-avatar
    Asia 18 grudnia 2014 (09:57)

    Dziękuję za poradę 🙂 Wczoraj robiłam drugą turę z tego samego ciasta – poleżało w lodówce i po dodaniu margaryny (dopiero dziś przeczytałam o mleku ;)) udały się 🙂 Ale w moim przypadku im grubsze ciasto tym lepiej wychodziły, więc piekłam troszkę dłużej.. Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Asiaa33 11 listopada 2015 (18:32)

    Te pierniczki wyszly.. niedobrze – masa sie nie kleila, a po upieczeniu takie kruche bardziej jak jakies ciastka… niesmaczne. Jedyna zmiana bylo to ze uzylam oleju kokosowego zamiast margaryny i syropu z agawy zamiast melasy. Ale niesadze zeby to az tak duzo zmienilo – w innych weganskich przepisach rowniez zmieniam skladniki, a jednak efekt koncowy sie udaje.

    To juz drugi przepis od Pani ktory nie wyszedl mi 🙁

    swietne pierniczki polecam pod tym linkiem, weganskie i bezglutenu rowniez i udaja sie bez problemu

    http://smakoterapia.blogspot.com/2012/11/aromatyczne-pierniczki-bezglutenowe.html

    pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Gosia Blumicz 23 grudnia 2015 (15:44)

    Nigdzie nie mogę znależć melasy z chleba świętojańskiego. Czym najlepiej ją zastąpić? Bardzo proszę o pomoc:)

  • Pierniczki #1 – Dzikie wiśnie 16 grudnia 2016 (23:59)

    […] kucharskich, potem na różnych blogach. W końcu zdecydowałam się na recepturę od MAG, czyli Mama Alergika Gotuje. Pierniczki kukurydziano-ryżowe okazały się jednak nie lada […]

  • comment-avatar
    bratka 14 grudnia 2017 (14:18)

    Czy dam radę powiesić je na choince robiąc wcześniej dziurkę?

  • comment-avatar
    Anna Dłużewska 17 grudnia 2017 (13:50)

    czym można zastąpić margarynę? Nie mam możliwości zakupu bezmlecznej, a synek ma alergie na nabiał 🙁

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 grudnia 2017 (18:30)

      Warto wypróbować w domu własne masło klarowane ale próbować tylko jeśli dziecko nie reaguje na śladowe ilości. Można użyć olej kokosowy lub zwykły olej roślinny jak w pierniczkach Speculoush ttps://mamaalergikagotuje.pl/speculaas-bezglutenowe/

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.