Kiedy zrobiłam ekspresową pizzę orkiszową z myślą o studentach, pojawiły się pytania o przepis na pizzę bezglutenową bez drożdży. Dziś przygotowałam więc pizzę gryczaną, bezglutenową bez drożdży. Wyszła naprawdę smaczna o lekko gryczanym smaku.
Osobiście nie przepadam za intensywnym smakiem i aromatem gryki. Metodą prób i błędów odkryłam dlaczego niektóre wypieki smakują intensywniej gryką a inne nie. Jeśli więc zastosujemy kupną mąkę gryczaną niestety może okazać się, że powstała ona ze zmielenia kaszy gryczanej palonej. Wówczas smak i zapach tego co z niej wyczarujemy będzie intensywnie gryczany, a jakość produktu gorsza.
Dlaczego powstaną gorsze i mniej wartościowe dania?
Ponieważ podczas palenia gryki traci ona ponad połowę swojej wartości. A kasza gryczana jest bardzo wartościowa! Jest bogata w węglowodany i białko. Zawiera duże ilości magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witamin z grupy B. Palona kasza gryczana jest ciemna, najczęściej sprzedawana w foliowych woreczkach.
Jeśli natomiast kupimy kaszę gryczaną niepaloną, najczęściej sprzedawaną na wagę na bazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością, wtedy mieląc ją samodzielnie na mąkę uzyskamy jasną i delikatną w smaku mąkę gryczaną. Kasza gryczana niepalona ma jasno-zielonkawy kolor. Pakowana jest w woreczki papierowe. W domu przesypuję ją do szklanego słoika i tak przechowuję.
Do zmielenia ziaren używam starego młynka, który otrzymałam od taty, a który kiedyś służył do mielenia kawy. Nie musimy więc inwestować dużych pieniędzy, wystarczy rozejrzeć się za używanym starym lecz działającym młynkiem. W wielu domach schowane są takie w szafkach kuchennych u babci:) Taki młynek przyda się także do mielenia świeżego siemienia lnianego, prosa i innych ziaren, których w diecie alergika używamy wiele. Poza tym koszt przygotowania własnej mąki np. gryczanej jest o wiele niższy. Za 1 kg kaszy gryczanej niepalonej ekologicznej, kupionej na wagę zapłacimy ok. 12 zł za 1 kg mąki gryczanej gotowej płacimy od 16 zł i nie mamy pewności z jakich ziaren powstała. Zachęcam do przyrządzania własnej mąki na bazie różnych ziaren.
Tymczasem zapraszam na pizzę gryczaną i życzę Smacznego
Pizza gryczana
(bezglutenowa, wegańska, bez drożdży)
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
- 25 g siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 125 ml ciepłej wody przegotowanej
Składniki na pizzę:
- ok. 100- 150 g brokułu
- 1-2 pomidory
- 4-5 pieczarek
- świeża ruloka
- bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie jeśli dozwolone
Przygotowanie:
- W niedużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy brokuł podzielony w mniejsze różyczki, gotujemy max 3 minuty, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej
- Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (u mnie w starym młynku do kawy), odmierzamy 175 g i wsypujemy do miski
- Siemię lniane mielimy na mąkę dodajemy do mąki gryczanej wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy
- Dolewamy 2 łyżki oleju i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei zwilżamy dłonie olejem i dokańczamy wyrabianie, odstawiamy na chwilę, przykrywamy
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół, termoobieg wysusza ciasta bezglutenowe!)
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy bezpośrednio olejem, rozkładamy ciasto dłońmy lub wałkujemy w kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość 0,5 cm
- Ciasto smarujemy ketchupem lub domowym sosem do pizzy (patrz przepis na Pizzę orkiszową z jarmużem)
- Na ciasto posmarowane ketchupem lub własnym sosem pomidorowym wykładamy umyte, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora oraz wcześniej przygotowany brokuł
- Pizzę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy przez 15 pod przykryciem i kolejne 5 minut bez przykrycia
- Wyjmujemy, podajemy od razu z dodatkiem świeżej rukoli
14 komentarzy to "Pizza gryczana bez drożdży"
Kasia Pefew 10 lutego 2015 (19:49)
Pizza jak dla mnie bomba!!!!! Bardzo dziękuję za przepis 🙂
U nas w takiej wersji:
http://kreaturnakuchnia.pl/2015/01/pizza-gryczana/
Merci 🙂
Katarzyna Jankowska 10 lutego 2015 (20:37)
Bardzo ładna wyszła. Pozdrawiam
Paula 15 lutego 2015 (13:48)
Kolejny super przepis! Polecam 🙂
Sandra 19 grudnia 2015 (16:22)
Dzień dobry, mam kilka pytań – czy jeśli kupię już zmielone produkty (mąkę oraz siemię lniane) pizza wyjdzie gorsza jakościowo? Nie mogę sobie aktualnie pozwolić na kupno młynka. Czy olej może być inny niż z winogron?
Katarzyna Jankowska 20 grudnia 2015 (21:56)
Mąka gryczana z gryki niepalonej będzie podobna do tej przygotowanej samodzielnie, warto zwrócić uwagę na jej jakość. W sprzedaży jest zwykle zmielone siemię lniane ciemne, tylko trochę gorsze jakościowo od złocistego, nadaje ciemniejszy kolor ciastu. Można użyć inny olej roślinny.
Cyganka 25 sierpnia 2016 (11:49)
wyglada przepysznie ! mam akurat pod dostatkiem maki gryczanej , wiec dzis zajadamy sie pyszna , zdrowa pizza;)!
Katarzyna Jankowska 26 sierpnia 2016 (14:50)
Super! Życzę dużo zdrowia
Cyganka 26 sierpnia 2016 (16:54)
dziekujemy 😉 zrobilam ja wlasnie dzis na kolacje,obawialam sie ze jak wiele innych mi nie wyjdzie (bo zdrowe maki) ale tego przepisu nie da sie zepsuc ! bardzo dziekuje za przepis ! pozdrawiamy cala rodzina ;)!
Anna Patrzałek 4 listopada 2017 (21:42)
Rewelacja! Polecam nie tylko dla alergików. Wyszła pyszna!
Katarzyna Jankowska 4 listopada 2017 (23:34)
Dziekuję za komentarz i bardzo się cieszę, że smakowała:)
Doti 8 stycznia 2018 (13:17)
Witam, co zamiast siemienia lnianego?
Katarzyna Jankowska 8 stycznia 2018 (23:16)
siemię lniane tutaj spaja mąki, można spróbować dodać purre z batata czy dyni:)
Doti 9 stycznia 2018 (16:08)
Niestety siemię u mnie też odpada, ale dalam ciut wiecej mąki, wody i oleju i udało sie ciasto skleić. W obawie o dopieczenie przedłużyłam też nieco czas pieczenia.
Pizza z kaszy gryczanej - ciekawy sposób na zdrową kaszę 16 kwietnia 2018 (11:57)
[…] Dziś ciekawe połączenie ulubionego dania ze zdrową kaszą! Przepis znalazłam u mamy alergika bo też jest to pizza wolna od alergenów. Idealna dla bezglutenowców Dodatkowym […]