Pizza z samopszy ze szparagami i szynką parmeńską

Podczas moich zakupów na BioBazarze wypatrzyłam mąkę z samopszy. Porozmawiałam chwilę z właścicielami stoiska „Na Zakwasie” i w efekcie zakupiłam ją, aby wypróbować w moich wypiekach. Tak powstała pizza z samopszy ze szparagami i szynką parmeńską. Na upieczenie chleba jeszcze się nie zdecydowałam. Zrobienie pizzy na bazie tej mąki nie stanowiło jednak dla mnie problemu. Ciasto na pizzę miało delikatnie żółty kolor i lekko orzechowy smak. Było chrupkie po upieczeniu i bardzo nam smakowało.

Jakie właściwości ma samopsza?

Doszukując się informacji na temat właściwości samopszy natrafiłam na takie wiadomości:
„Samopsza to obok płaskurki najstarszy gatunek pszenicy. Jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. 
Samopsza obfituje w białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy – fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę, izoleucynę. Są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego.
Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
W porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu, samopsza charakteryzuje się bogatszym składem mikro i makroelementów, zwłaszcza magnezu, żelaza, cynku i manganu.
Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania jej w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu
Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej, a mąka z samopszy jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa!”

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Pizza z samopszy ze szparagami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 minut 

CZAS PIECZENIA: 15 minut

LICZBA PORCJI: 4-5

Składniki: Na rozczyn:

  • ok. 20 g świeżych drożdży 
  • 2 pełne łyżki mąki z samopszy 
  • 100 ml letniej wody

Na ciasto:

  • 200 g mąki z samopszy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 50 ml letniej wody

Na pizzę:

  • 200- 300 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1-2 pomidory
  • 4-5 pieczarek
  • kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć ale one nadają posmak żółtego sera) 
  • ketchup 

Przygotowanie:

  1. Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 100 ml letniej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany Odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 30 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie) (jeśli wlejemy za dużo wody nic nie szkodzi, dosypujmy mąkę i wyrabiajmy, tak aby ciasto odstawało od ręki, było elastyczne ale nie za twarde)
  3. Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 7-10 minut, wtłaczając powietrze
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość) (u mnie na ok. 1h)
  5. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki
  6. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, ściągamy skórkę, kroimy na plasterki 
  7. Szparagi oczyszczamy z twardych końców, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na 5 minut do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, odcedzamy
  8. Kukurydzę odsączamy z zalewy
  9. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę (możemy podzielić je na dwa kawałki i zrobić dwie okrągłe pizze, jak u mnie w oddzielnych formach do tarty), lub jedną dużą prostokątną) 
  10. Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia, smarujemy cienką warstwą ketchupu 
  11. Rozkładamy na cieście pieczarki, pomidory, oprószamy ziołami prowansalskimi, dodajemy szynkę parmeńską, szparagi, kukurydzę, posypujemy płatkami drożdżowymi
  12. Nagrzewamy piekarnik do 200°C
  13. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć folią aluminiową z wierzchu) 
  14. Pieczemy ok. 15-20 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
  15. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

 
 

4 komentarze to "Pizza z samopszy ze szparagami i szynką parmeńską"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 29 maja 2013 (14:01)

    pysznie wygląda:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 maja 2013 (16:59)

    Justyna Bąk; Taka bez sera też smaczna. Córce dodałam jeszcze mozzarellę:)

  • comment-avatar
    Justyna Nieznane 13 października 2016 (22:16)

    Witam. Czy zamiast drożdży może być proszek do pieczenia? W jakiej proporcji?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 października 2016 (06:23)

      Tak można, ja bym dodała 2 łyżeczki proszku bez fosforanów.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.