Pachnące, chrupiące placki ziemniaczane, z dodatkiem królowej jesieni, czyli dyni, zrobisz w 15 minut!
W swojej kuchni najczęściej używam dyni piżmowej i Hokkaido. Gdy chcę potrawie nadać naturalnie słodki smak, stosuję dynię piżmową. Jest ogólnie dostępna, więc masz ją w zasadzie pod ręką.
Kiedyś ziemniaki tarłam tradycyjnie na miazgę. Od dłuższego czasu ścieram warzywa na dużych oczkach i nie tylko zyskuję na czasie, ale także na chrupkości placków.
W moim domu powstają placki ziemniaczane w przeróżnych kombinacjach warzywnych, ale zawsze bez mleka i jajek. Nie ma znaczenia czy używam mąki z glutenem czy bez, one zawsze super wychodzą.
Jaki mam na to patent?
Przede wszystkim wybieram soczyste warzywa, a potem łyżka za łyżką, dodaję do nich mąkę, którą sukcesywnie wgniatam w warzywa drewnianą łyżką. Warzywa puszczają soki, miękną, łączą się z mąką, tworząc zwarte ciasto.
Osoby z alergią na ziemniaki mogą takie placki zrobić na bazie cukinii. Przepis na placki z cukinii znajdziesz także na blogu.
Na pewno masz jeszcze kilka pytań odnośnie przepisu.
Zajrzyj do wskazówek pod przepisem, bo jest duża szansa, że czeka tam na Ciebie odpowiedź.
Jeśli nie, zadaj swoje pytanie w komentarzu pod tym wpisem.
Życzę Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na polskie, tradycyjne dania w wersji dla alergika, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” oraz e-booka “14 NOWYCH przepisów tradycyjnych”.
Placki ziemniaczane z dynią
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez glutenu, wegańskie)
Ilość: 8-10 szt.
Składniki:
- 400 g obranych ziemniaków
- 200 g obranej dyni piżmowej
- ½ białej cebuli
- sól himalajska drobna
- pieprz czarny
- 4-5 pełnych łyżek mąki z ciecierzycy*
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyte ziemniaki i dynię ścieramy do miski, na dużych oczkach tarki.
- Dodajemy sól i pieprz, mieszamy, odstawiamy na 5 minut.
- Łyżka za łyżką wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wgniatając ją w warzywa. Ilość użytej mąki zależy od wilgotności warzyw.
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem.
- Nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu (u mnie 7.5 w kuchence indukcyjnej) z obu stron, na rumiany kolor.
- Placki ziemniaczane z dynią podajemy na słodko lub wytrawnie.
- Na wytrawnie, dobrze smakują z sosem z kurek lub z dodatkiem wędzonego łososia i gęstej śmietany kokosowej.
Wskazówki:
*Zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć mąkę kukurydzianą, sorgo, teff lub gryczaną niepaloną, a także mąkę pszenną czy orkiszową.
Jeśli warzywa puściły za mało soków i ciasto wydaje się za suche, dodaj roztwór z 1 łyżki skrobi i 3-4 łyżek zimnej wody.
Do sklejenia warzyw możesz użyć także papkę z siemienia lnianego lub babki płesznik (1 łyżka zmielonego siemienia lub 1 łyżeczka łuski babki płesznik plus 50 ml gorącej przegotowanej wody).
Nie masz w domu dyni? Zastąp ją batatem, marchewką lub cukinią.
Jeśli do placków z mojego przepisu dodasz także cukinię (200 g bez skórki), masa warzywna będzie bardziej wilgotna i może potrzebować więcej mąki.
Jeśli nie możesz jeść ziemniaków skorzystaj z przepisu na placki z cukinii.
1 Reply to "Placki ziemniaczane z dynią bez mleka bez jajek bez glutenu"
Klaudia 15 października 2020 (16:01)
A co z cebulą? Nie jest uwzględniona w procesie przygotowania