Jedna z fanek bloga poprosiła mnie o przepis na placuszki z kaszy manny. Dziś powstały i jestem z nich bardzo zadowolona:)
Smaczne, proste w wykonaniu, świetne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.
Są delikatne więc smażymy je na umiarkowanym ogniu, tak aby nie było problemów z ich przełożeniem na drugą stronę. Zaraz po usmażeniu ich konsystencja tężeje i można swobodnie podać je dziecku do rączki.
Życzę Smacznego
Placuszki z kaszy manny
(wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 10-15 minut
Ilość: 10 ok. 9 cm średnicy
Składniki mokre:
- 250 ml mleka owsianego
- 2 łyżka syropu z Agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
- 1 łyżka wody
Składniki suche:
- 200 g kaszy manny orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
Przygotowanie:
- Mokre składniki: mleko, ekstrakt waniliowy, syrop roślinny, wodę i płynne masło lub olej umieszczamy w misce, miksujemy
- Dodajemy suche składniki: kaszkę mannę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
- Miksujemy całość i odstawiamy na czas rozgrzania patelni (ciasto gęstnieje)
- Smażymy na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) z odrobiną tłuszczu, na wierzchniej warstwie placka pojawią się pęcherzyki, cierpliwie czekamy aż spód się zrumieni i przekładamy na drugą stronę
- Podajemy z ulubioną konfiturą lub owocami
Wskazówki:
Do smażenia sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
25 komentarzy to "Placuszki z kaszy manny (bez jajek)"
Dominika 1 kwietnia 2014 (08:20)
Te placuszki muszę uratować i dodam komentarz 🙂 są przepyszne i doskonałe na śniadanie 🙂
Katarzyna Jankowska 6 kwietnia 2014 (21:29)
Cieszę się, że smakowały:)
Sylwia Ciok-Sadło 23 lipca 2014 (18:33)
Placuszki robię już kolejny raz, może dziesiąty. 🙂 Jemy je z syropem klonowym, dżemem, owocami. Dzisiaj postanowiłam dodać do ciasta, startą na grubych oczkach, marchew i cukinię. Właśnie je zajadamy. Wyśmienite. Dziękuje i pozdrawiam.
Katarzyna Jankowska 24 lipca 2014 (09:52)
Bardzo mnie cieszą takie wiadomości:) Życzę dużo zdrowia!
Ania 23 stycznia 2015 (13:19)
Dziś zrobiłam te placuszki z przepisu z Pani książki, wyszły przepyszne. Pozdrawiam.
Katarzyna Jankowska 23 stycznia 2015 (15:18)
Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz
Marta 17 maja 2015 (15:14)
Rewelacja!!!
Katarzyna Jankowska 17 maja 2015 (21:12)
Bardzo się cieszę, że i Wam smakują:)
Patrycja 22 czerwca 2015 (21:17)
Pani książka dała mi nadzieję na lepsze jutro. Znów przekonałam się do domowego mleka, bo kupne to wydatek, a mój trzylatek pochłania około litra dziennie. Mam pytanie czy te placyszki wyjdą ze zwykłej kaszy manny?
Katarzyna Jankowska 22 czerwca 2015 (21:34)
Oczywiście, że wyjdą:) Cieszę się, że i pani moje przepisy ułatwiają życie! Pozdrawiam serdecznie
dybylyy 27 kwietnia 2016 (12:26)
Na jakim tluszczu usmazyc te placuszki? Przepraszam jesli to banalne pytanie ale dopiero zaczynam przygode z gotowaniem dla alergika i wszystko jest dla mnie nowe;)
Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:23)
Ja stosuję olej z pestek winogron, brzmi tak jakby pestki dawały jakiś smak ale to uniwersalny olej. Zwykły rzepakowy też jest ok. Można smażyć na oleju kokosowym lub maśle klarowanym jeśli są dozwolone.
dybylyy 28 kwietnia 2016 (21:55)
Dziekuje, musze sie w ten olej z pestek zaopatrzyc, widzialam w wielu Pani przepisach;) usmazylam na rzepakowym, tylko nie wiem czemu cos mi sie ubzduralo i dalam kasze manne owsiana. Kompletnie sie to nie trzymalo “kupy” 😉 ale w smaku dobre, po dlugich negocjacjach (bo cos nowego;) dziecię zjadło z dzemem;)
Marlena Janicka 5 lutego 2018 (14:58)
Witam. Czy z kaszką kukurydzianą też wyjdą?
Katarzyna Jankowska 6 lutego 2018 (12:01)
Kasza kukurydziana nie ma glutenu, trzeba by je czymś związać może dodając purree z dyni, banana lub 1 łyżkę siemienia lnianego zmielonego i rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody.
Ola 28 stycznia 2020 (23:08)
Czy ten syrop z agawy jest koniecznie potrzebny?
Katarzyna Jankowska 29 stycznia 2020 (09:14)
Absolutnie nie jest konieczny! Można z niego zrezygnować. Im mniej słodkości tym zdrowiej!
Patrycja 23 marca 2020 (19:40)
Dziękuję za ten przepis. Jestem dopiero na poczatku drogi jeśli chodzi o gotowanie dla alergika i dzięki Pani jest duużo łatwiej. Pozdrawiam serdecznie. Placuszki przepyszne córeczka się zajada właśnie.
Katarzyna Jankowska 25 marca 2020 (10:20)
Dziękuję za wypróbowanie przepisu. Na blogu znajdzie Pani mnóstwo sprawdzonych dań. Po więcej inspiracji, zdrowych przepisów i setki porad dla alergików zapraszam do moich książek. Przepisy w książkach są inne niż te na blogu, wszystkie bez mleka, bez jajek i wielu innych alergenów. Pozdrawiam serdecznie https://mamaalergikagotuje.pl/sklep/
Iza 11 maja 2020 (12:05)
Bosko! Z cukrem pudrem moje dziecko sobie zażyczyło i wszystkie zniknęły 🙂 Rewelacyjny przepis. Nie miałam większości rzeczy z przepisu ale też wyszło super. Zrobiłam ze zwykłą kaszą manną i mlekiem krowim, dodałam też glutka z siemienia lnianego a syrop zastąpiłam ksylitolem 🙂 Bardzo dziękuję za przepis
Mama Paula 2 sierpnia 2020 (10:37)
Jaka powinna być konsystencja placków w środku, kilkukrotnie próbowałam przepisów z innych stron np. Omlet bananowy i ciasto w środku było mokre i surowe 🙁 także mam lekki uraz no i oczywiście boję się że dam coś synkowi co będzie tak jak wspomniałam surowe w środku .
Katarzyna Jankowska 2 sierpnia 2020 (14:27)
Te placuszki zrobiły już setki mama. Nie są rurowe w środku. Proszę przeczytać pozostałe komentarze:)
Magda 14 listopada 2020 (09:38)
Wyszły super mniam
Dziękuję
Dominika 26 sierpnia 2021 (16:57)
Czy te placki są takie twardawe z zewnątrz?
Katarzyna Jankowska 28 sierpnia 2021 (10:06)
Powiedziałabym, że chrupiące 🙂