Placuszki z kaszy manny (bez jajek)

Jedna z fanek bloga poprosiła mnie o przepis na placuszki z kaszy manny. Dziś powstały i jestem z nich bardzo zadowolona:)

Smaczne, proste w wykonaniu, świetne zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.

Są delikatne więc smażymy je na umiarkowanym ogniu, tak aby nie było problemów z ich przełożeniem na drugą stronę. Zaraz po usmażeniu ich konsystencja tężeje i można swobodnie podać je dziecku do rączki.

Życzę Smacznego

Jeśli poszukujesz więcej tradycyjnych dań, popularnych w polskich domach to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Placuszki z kaszy manny

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10-15 minut

Ilość: 10 ok. 9 cm średnicy

Składniki mokre:

  • 250 ml mleka owsianego
  • 2 łyżka syropu z Agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżka wody

Składniki suche:

  • 200 g kaszy manny orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)

Przygotowanie:

  1. Mokre składniki: mleko, ekstrakt waniliowy, syrop roślinny, wodę i płynne masło lub olej umieszczamy w misce, miksujemy
  2. Dodajemy suche składniki: kaszkę mannę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
  3. Miksujemy całość i odstawiamy na czas rozgrzania patelni (ciasto gęstnieje)
  4. Smażymy na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) z odrobiną tłuszczu, na wierzchniej warstwie placka pojawią się pęcherzyki, cierpliwie czekamy aż spód się zrumieni i przekładamy na drugą stronę
  5. Podajemy z ulubioną konfiturą lub owocami

Wskazówki:

Do smażenia sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Placuszki z kaszy manny bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

25 komentarzy to "Placuszki z kaszy manny (bez jajek)"

  • comment-avatar
    Dominika 1 kwietnia 2014 (08:20)

    Te placuszki muszę uratować i dodam komentarz 🙂 są przepyszne i doskonałe na śniadanie 🙂

  • comment-avatar
    Sylwia Ciok-Sadło 23 lipca 2014 (18:33)

    Placuszki robię już kolejny raz, może dziesiąty. 🙂 Jemy je z syropem klonowym, dżemem, owocami. Dzisiaj postanowiłam dodać do ciasta, startą na grubych oczkach, marchew i cukinię. Właśnie je zajadamy. Wyśmienite. Dziękuje i pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Ania 23 stycznia 2015 (13:19)

    Dziś zrobiłam te placuszki z przepisu z Pani książki, wyszły przepyszne. Pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Marta 17 maja 2015 (15:14)

    Rewelacja!!!

  • comment-avatar
    Patrycja 22 czerwca 2015 (21:17)

    Pani książka dała mi nadzieję na lepsze jutro. Znów przekonałam się do domowego mleka, bo kupne to wydatek, a mój trzylatek pochłania około litra dziennie. Mam pytanie czy te placyszki wyjdą ze zwykłej kaszy manny?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 czerwca 2015 (21:34)

      Oczywiście, że wyjdą:) Cieszę się, że i pani moje przepisy ułatwiają życie! Pozdrawiam serdecznie

  • comment-avatar
    dybylyy 27 kwietnia 2016 (12:26)

    Na jakim tluszczu usmazyc te placuszki? Przepraszam jesli to banalne pytanie ale dopiero zaczynam przygode z gotowaniem dla alergika i wszystko jest dla mnie nowe;)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:23)

      Ja stosuję olej z pestek winogron, brzmi tak jakby pestki dawały jakiś smak ale to uniwersalny olej. Zwykły rzepakowy też jest ok. Można smażyć na oleju kokosowym lub maśle klarowanym jeśli są dozwolone.

      • comment-avatar
        dybylyy 28 kwietnia 2016 (21:55)

        Dziekuje, musze sie w ten olej z pestek zaopatrzyc, widzialam w wielu Pani przepisach;) usmazylam na rzepakowym, tylko nie wiem czemu cos mi sie ubzduralo i dalam kasze manne owsiana. Kompletnie sie to nie trzymalo “kupy” 😉 ale w smaku dobre, po dlugich negocjacjach (bo cos nowego;) dziecię zjadło z dzemem;)

  • comment-avatar
    Marlena Janicka 5 lutego 2018 (14:58)

    Witam. Czy z kaszką kukurydzianą też wyjdą?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 lutego 2018 (12:01)

      Kasza kukurydziana nie ma glutenu, trzeba by je czymś związać może dodając purree z dyni, banana lub 1 łyżkę siemienia lnianego zmielonego i rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody.

  • comment-avatar
    Ola 28 stycznia 2020 (23:08)

    Czy ten syrop z agawy jest koniecznie potrzebny?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 29 stycznia 2020 (09:14)

      Absolutnie nie jest konieczny! Można z niego zrezygnować. Im mniej słodkości tym zdrowiej!

  • comment-avatar
    Patrycja 23 marca 2020 (19:40)

    Dziękuję za ten przepis. Jestem dopiero na poczatku drogi jeśli chodzi o gotowanie dla alergika i dzięki Pani jest duużo łatwiej. Pozdrawiam serdecznie. Placuszki przepyszne córeczka się zajada właśnie.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 marca 2020 (10:20)

      Dziękuję za wypróbowanie przepisu. Na blogu znajdzie Pani mnóstwo sprawdzonych dań. Po więcej inspiracji, zdrowych przepisów i setki porad dla alergików zapraszam do moich książek. Przepisy w książkach są inne niż te na blogu, wszystkie bez mleka, bez jajek i wielu innych alergenów. Pozdrawiam serdecznie https://mamaalergikagotuje.pl/sklep/

  • comment-avatar
    Iza 11 maja 2020 (12:05)

    Bosko! Z cukrem pudrem moje dziecko sobie zażyczyło i wszystkie zniknęły 🙂 Rewelacyjny przepis. Nie miałam większości rzeczy z przepisu ale też wyszło super. Zrobiłam ze zwykłą kaszą manną i mlekiem krowim, dodałam też glutka z siemienia lnianego a syrop zastąpiłam ksylitolem 🙂 Bardzo dziękuję za przepis

    • comment-avatar
      Mama Paula 2 sierpnia 2020 (10:37)

      Jaka powinna być konsystencja placków w środku, kilkukrotnie próbowałam przepisów z innych stron np. Omlet bananowy i ciasto w środku było mokre i surowe 🙁 także mam lekki uraz no i oczywiście boję się że dam coś synkowi co będzie tak jak wspomniałam surowe w środku .

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 2 sierpnia 2020 (14:27)

        Te placuszki zrobiły już setki mama. Nie są rurowe w środku. Proszę przeczytać pozostałe komentarze:)

  • comment-avatar
    Magda 14 listopada 2020 (09:38)

    Wyszły super mniam
    Dziękuję

  • comment-avatar
    Dominika 26 sierpnia 2021 (16:57)

    Czy te placki są takie twardawe z zewnątrz?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.