Placuszki z ricotty z serii nie dla alergika

Placuszki z ricotty robię bardzo często, zwłaszcza na weekendowe śniadania dla niealergicznej części mojej rodziny. Przepis otrzymałam od Marty, mamy chrzestnej mojego syna.

Puszyste, lekkie i bez cukru, polane musem truskawkowym czy syropem klonowym; „niebo w gębie”.

Szczerze polecam i życzę Smacznego

Placuszki z ricotty

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS SMAŻENIA: 15 minut

LICZBA PORCJI: dla 4 osób

Składniki:
  • 1 pudełeczko sera ricotta ( 250 g)
  • ½ pudełeczka po ricotta, mleka
  • 100 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
  • truskawki na mus lub syrop klonowy do polania
  • olej np. rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki; ser, mleko, żółtka, proszek do pieczenia przesiany z mąką umieścić w misce, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach miksera
  2. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać do pozostałych składników i także delikatnie wymieszać (można łyżką)
  3. Nagrzać patelnię, polać olejem i smażyć na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12cm z każdej ze stron (można delikatnie naciąć placuszki by upewnić się czy są usmażone w środku)
  4. Gotowe placuszki wyłożyć od razu na talerz, polać je syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, dodać mus truskawkowy
Wskazówki:
Można dodać do składników cukier puder i zrobić placuszki od razu na słodko, my wolimy polać je syropem klonowym więc ciasta nie słodzę:)
Można użyć także ekstrakt wanilii lub cukier z dodatkiem naturalnej wanilii.
Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby patelnia nie była sucha, podlewać niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu by się nie przypalały.

9 komentarzy to "Placuszki z ricotty z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Patyska 2 czerwca 2012 (16:00)

    Same alergeny 😉 Ale za to jakie muszą być smakowite!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 czerwca 2012 (18:10)

    Patysko; Oj tak Alergik może tylko popatrzeć:(Placuszki są pycha, takie pulchne i lekkie!

  • comment-avatar
    Kaś 2 czerwca 2012 (21:00)

    robiłam kiedyś podobne. dzięki temu serkowi są takie delikatne 🙂

  • comment-avatar
    Agiatis 3 czerwca 2012 (19:40)

    Witaj;)
    Bardzo fajny przepis, jeśli chcesz dodać go do akcji, proszę wklej baner akcji;)
    Najlepiej pod treścią posta;)

    Pozdrawiam
    Magda

  • comment-avatar
    Agiatis 3 czerwca 2012 (19:42)

    witaj, ponownie ja – zobaczyłam baner na dole strony;) zaakceptowałam Twój wpis, dziękuję za dodanie przepisu do akcji
    Pozdrawiam
    Magda

  • comment-avatar
    Anonymous 4 lutego 2014 (12:56)

    Tylko skoro jest już piana z białek, to po co sypać proszek do pieczenia?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 lutego 2014 (20:10)

    Anonimowy; Nic nie stoi na przeszkodzie aby go pominąć, ja skorzystałam z przepisu, którym się ze mną podzielono:)

  • comment-avatar
    Marta 17 maja 2015 (15:23)

    Kolejna rewelacja!!! Młodszy zachwycony 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 maja 2015 (21:14)

      Leciutkie, u nas jedzone przez nieuczuloną część rodziny na niedzielne śniadania:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.