Pralinki czekoladowe

Jutro święto wszystkim MAM. Mam więc nadzieję, że każda z nas przez ten jeden dzień będzie w domu królową:)

Drogie mamy „podrzućcie” ten przepis swoim pociechom, niech przygotują dla Was własnoręczną kulinarną niespodziankę, którą będziecie bezkarnie podjadać przez cały tydzień:)

Wszystkim wspaniałym przyszłym i obecnym mamom już dziś składam najserdeczniejsze życzenia z okazji ich Święta. Niech każdy dzień pełen będzie radości i miłości.

Życzę Wam, a także sobie, wytrwałości i cierpliwości. Niech codzienne troski i obowiązki nie przesłonią nam radości z macierzyństwa.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pralinki czekoladowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, opcjonalnie bez kakao)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 15 szt.

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 3 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku
  • 3 łyżki oleju kokosowego stopionego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • proszek owocowy z liofilizowanych owoców np. truskawki
  • opcjonalnie: amarantus ekspandowany, zmielony słonecznik, dozwolone zmielone orzechy czy wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 20 minut, wodę odlewamy.
  2. Dodajemy kakao i olej, blendujemy na gładką masę.
  3. Dłonie zwilżamy wodą, nabieramy porcję masy czekoladowej, formujemy kulki, obtaczamy w proszku owocowym.
  4. Przygotowane pralinki przechowujemy w lodówce.

Wskazówki:

Takie pralinki możemy przygotować z innymi dodatkami. Do czekoladowej ciepłej masy możemy dodać np. dozwolone orzeszki pinii czy migdały.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska