Proste bułeczki orkiszowe bez mleka i jajek

Kiedy dzieci proszą o bułeczki, a w domu skończyło się pieczywo, możesz samodzielnie zrobić proste bułeczki orkiszowe na drożdżach.

Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąkę pszenną bio. Nie masz mleka orkiszowego? Zamień je na owsiane lub inne mleko roślinne.

Przepisy na bezglutenowe pieczywo i bułeczki znajdziesz także w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Na zdjęciu trzej przedstawiciele rozdziału Pieczywo i smarowidła.

Proste bułeczki orkiszowe
Proste bułeczki orkiszowe, fot. Katarzyna Jankowska

Poznaj także przepis na Bułeczki orkiszowe z chia.

Życzę udanych wypieków!

Proste bułeczki orkiszowe

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie

Czas pieczenia: ok. 20-25 minut*

Ilość: 10 szt.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub pszennej bio
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 125 ml mleka orkiszowego
  • 150-175 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 2 łyżki stopionego masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Mleko łączymy z ciepłą przegotowaną wodą.
  2. Drożdże rozkruszamy w większej misce, posypujemy cukrem, odstawiamy na 5 minut.
  3. Wlewamy ciepły roztwór mleka i wody, mieszamy drewnianą łyżką, rozpuszczamy drożdże.
  4. Dodajemy przesianą mąkę i sól.
  5. Zagniatamy ciasto,  będzie się trochę kleić ale ma być puszyste nie dosypujemy mąki, dodajemy łyżką płynnego tłuszczu i zagniatamy dalej, gdy ponownie zacznie przywierać do dłoni, dodajemy kolejną łyżkę tłuszczu i zagniatamy do momentu gdy tłuszcz się wchłonie.
  6. Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, aż do podwojenia objętości.
  7. Wyrośnięte ciasto króciutko zagniatamy, odrywamy po kawałku ciasta i zwilżonymi w wodzie lub oleju dłońmi, formujemy małe bułeczki.
  8. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy przez środek przy pomocy np. patyczka do sushi (zobacz film pod przepisem).
  10. Piekarnik nagrzewamy do 210°C w opcji góra-dół.
  11. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z bułeczkami, pieczemy 20-25 minut lub do momentu aż bułeczki będą rumiane, wyjmujemy i studzimy.

Wskazówki:

Takie bułeczki możemy upiec szybciej, nastawiając piekarnika na 225°C w opcji góra-dół. Pieczemy do momentu gdy bułeczki będą rumiane. U mnie przy tej temperaturze ok. 15 minut.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Proste bułeczki orkiszowe na drożdżach

11 komentarzy to "Proste bułeczki orkiszowe bez mleka i jajek"

  • comment-avatar
    Marta 18 kwietnia 2020 (08:34)

    Zrobiłam wczoraj z mąką pszenną, wyszły puszyste i przepyszne ❤️

  • comment-avatar
    EWELINA 21 maja 2020 (11:20)

    Ciężko znaleźć mąkę orkiszową typ 500, czy może być 405 lub 600?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 maja 2020 (20:38)

      Chodzi o mąkę jasną, najczęściej jest to typ 500-550. Oczywiście można zastosować inną jasną a nawet chlebową.

  • comment-avatar
    Monika 18 lipca 2020 (15:49)

    Dzień dobry czy proporcje byłyby takie same przy użyciu mąki 1050?

  • comment-avatar
    Monika 18 lipca 2020 (15:52)

    Chcialam zrobić bułeczki orkiszowe z przepisu z książki Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje. W przepisie na chleb jest 25dkg drożdży. Czy dla bułek jest ta sama ilość? Zauważyłam że w innych przepisach jest 25 dkg drożdży.

  • comment-avatar
    Monika 17 sierpnia 2020 (14:43)

    Czy mleko kokosowe pasowałoby tutaj zamiast orkiszowego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 sierpnia 2020 (10:51)

      Ja bym go rozcieńczyła z wodą, pół na pół. Kokosowe mleko zmieni lekko smak i jest dość tłuste.

  • comment-avatar
    Monika 6 grudnia 2020 (19:59)

    A czy można użyć samej wody zamiast mleka orkiszowego?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.