Kiedy dzieci proszą o bułeczki, a w domu skończyło się pieczywo, możesz samodzielnie zrobić proste bułeczki orkiszowe na drożdżach.
Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć mąkę pszenną bio. Nie masz napoju orkiszowego? Zamień go na owsiany lub inny roślinny.
Przepisy na bezglutenowe pieczywo i bułeczki znajdziesz także w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Na zdjęciu trzej przedstawiciele rozdziału Pieczywo i smarowidła.
Poznaj także przepis na Bułeczki orkiszowe z chia.
Życzę udanych wypieków!
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Proste bułeczki orkiszowe
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie
Czas pieczenia: ok. 20-25 minut*
Ilość: 10 szt.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub pszennej bio
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 125 ml napoju orkiszowego
- 150-175 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
- 2 łyżki stopionego masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Mleko łączymy z ciepłą przegotowaną wodą.
- Drożdże rozkruszamy w większej misce, posypujemy cukrem, odstawiamy na 5 minut.
- Wlewamy ciepły roztwór mleka i wody, mieszamy drewnianą łyżką, rozpuszczamy drożdże.
- Dodajemy przesianą mąkę i sól.
- Zagniatamy ciasto, będzie się trochę kleić ale ma być puszyste nie dosypujemy mąki, dodajemy łyżką płynnego tłuszczu i zagniatamy dalej, gdy ponownie zacznie przywierać do dłoni, dodajemy kolejną łyżkę tłuszczu i zagniatamy do momentu gdy tłuszcz się wchłonie.
- Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, aż do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto króciutko zagniatamy, odrywamy po kawałku ciasta i zwilżonymi w wodzie lub oleju dłońmi, formujemy małe bułeczki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy przez środek przy pomocy np. patyczka do sushi (zobacz film pod przepisem).
- Piekarnik nagrzewamy do 210°C w opcji góra-dół.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z bułeczkami, pieczemy 20-25 minut lub do momentu aż bułeczki będą rumiane, wyjmujemy i studzimy.
Wskazówki:
Takie bułeczki możemy upiec szybciej, nastawiając piekarnika na 225°C w opcji góra-dół. Pieczemy do momentu gdy bułeczki będą rumiane. U mnie przy tej temperaturze ok. 15 minut.
17 komentarzy to "Proste bułeczki orkiszowe bez mleka i jajek"
Marta 18 kwietnia 2020 (08:34)
Zrobiłam wczoraj z mąką pszenną, wyszły puszyste i przepyszne ❤️
EWELINA 21 maja 2020 (11:20)
Ciężko znaleźć mąkę orkiszową typ 500, czy może być 405 lub 600?
Katarzyna Jankowska 21 maja 2020 (20:38)
Chodzi o mąkę jasną, najczęściej jest to typ 500-550. Oczywiście można zastosować inną jasną a nawet chlebową.
Monika 18 lipca 2020 (15:49)
Dzień dobry czy proporcje byłyby takie same przy użyciu mąki 1050?
Monika 18 lipca 2020 (15:52)
Chcialam zrobić bułeczki orkiszowe z przepisu z książki Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje. W przepisie na chleb jest 25dkg drożdży. Czy dla bułek jest ta sama ilość? Zauważyłam że w innych przepisach jest 25 dkg drożdży.
Katarzyna Jankowska 18 lipca 2020 (16:37)
Im bardziej razowa tym więcej wody wchłonie, ale dać 175 i będzie dobrze.
Katarzyna Jankowska 18 lipca 2020 (16:39)
Tak, zostawić tyle samo drożdży.
Monika 17 sierpnia 2020 (14:43)
Czy mleko kokosowe pasowałoby tutaj zamiast orkiszowego?
Katarzyna Jankowska 18 sierpnia 2020 (10:51)
Ja bym go rozcieńczyła z wodą, pół na pół. Kokosowe mleko zmieni lekko smak i jest dość tłuste.
Monika 6 grudnia 2020 (19:59)
A czy można użyć samej wody zamiast mleka orkiszowego?
Katarzyna Jankowska 7 grudnia 2020 (11:44)
Można
katiwma 15 maja 2021 (10:04)
Witam. Jak z suchymi drozdzami? Można użyć ich zamiast zwykłych ?
Katarzyna Jankowska 16 maja 2021 (21:43)
Można, choć ja praktycznie zawsze pracuję ze świeżymi bo uważam, że one dają najlepszy efekt.
Agata 13 grudnia 2021 (13:43)
Już drugi raz wychodzą mi płaskie placki, ciasto jest wolne i nie da się uformować bułeczki, bo się rozlewa. Nie podsypywałam mąki, bo tak było w przepisie. Co robić następnym razem, żeby były to bułeczki?
Katarzyna Jankowska 13 grudnia 2021 (14:40)
Ciasto ma być luźne co nie oznacza, że lejące. Ilość wody zależy od rodzaju i typu użytej mąki. Wlewamy płyn stopniowo zagniatając ciasto. Proszę połączyć z napojem roślinnym najpierw 150 ml wody, a te dodatkowe 25 ml traktować na wszelki wypadek. Zbyt wilgotne ciasto można uratować dosypując mąkę do momentu uzyskania zwartej ale luźnej konsystencji. Dodatek tłuszczu wprowadzany stopniowo podczas wyrabiania sprawi, że ciasto nie będzie się kleić.
Przy wypieku pieczywa przyda się trochę wprawy, ponieważ w zależności od wielu czynników ciasto zachowuje się różnie.
Ania 23 kwietnia 2022 (18:27)
Zrobiłam dziś te bułeczki, zastosowałam mąkę przenną tortową i mleko owsiane, nastepnym razem zrobię na mące orkiszowej. Bułki wyszły bardzo dobre, młody sie zajada. Dziękuję za ten przepis!!! Rewelacja
Karolina 3 września 2024 (20:45)
Zrobiła z mąką orkiszową jasną i pełnoziarnistą pół na pół, bo pomyliłam słoiki z mąkami…wyszły pyszne, wszystkim smakowały, a najbardziej małej alergiczce, co najbardziej mnie cieszy. Dziękuję za przepis, będę piec często.