Pumpkin Pie czyli ciasto dyniowe z serii nie dla alergika

Mój pierwszy Pumpkin Pie czyli tradycyjne amerykańskie ciasto dyniowe na Halloween. 

Opierałam się na przepisie na klasyczne amerykańskie ciasto dokonując własnych modyfikacji. 
 
Na ostatniej sobotniej imprezie Halloweenowej, którą urządzałam w domy dla znajomych, ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem.
 
 
Zachęcam do wypróbowania ciasta, którym zachwycają się nie tylko Amerykanie.
Życzę Smacznego
 
 

Pumpkin Pie czyli ciasto dyniowe

 
CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA: 15 minut + 1h chłodzenia
CZAS PRZYGOTOWANIA NADZIENIA: 15 minut + czas na zrobienie puree
CZAS NA GLAZURĘ: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 60 minut
LICZBA PORCJI: dla 12-14 osób
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 pełne łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g smalcu 
  • 25 g masła orzechowego
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • forma do tarty o wysokim brzegu (5cm) albo tortownica o średnicy 25-26cm

Składniki na nadzienie:

  • 400 g puree z dyni (najlepiej przygotować je dzień wcześniej!)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g) (czerwona puszka)
  • 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g serka mascarpone ze szczyptą soli (lub Philadelphia)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pierników
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego (z wyciśniętej pomarańczy)

Składniki na glazurę:

  • 240g (słoiczek) dżemu pomarańczowego (u mnie taki ze skórką pomarańczy)
  • 5 łyżek świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, pokrojone zimne masło i smalec oraz masło orzechowe. Całość siekamy nożem lub siekaczką (można zmiksować). Dodajemy wodę, ekstrakt i zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  2. Przygotowujemy nadzienie: Schłodzone mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę, nie ubijamy! Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone oraz 125 ml masy z mleka skondensowanego i jajek, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodajemy puree z dyni oraz przyprawę i cynamon, miksujemy do połączenia się składników.
  3. Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlewamy masę dyniową, a na jej wierzch również delikatnie przy pomocy łyżki wykładamy masę z mascarpone (masa ta pokryje wierzch masy dyniowej)
  4. Wystające ponad brzegi mas kawałki ciasta, okrywamy kawałkami folii aluminiowej (żeby za mocno się nie przypiekły) i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
  5. Pieczemy przez 60 minut do suchego patyczka, zdejmujemy folię aluminiową (u mnie dopiero po upieczeniu)
  6. Przygotowujemy glazurę: Dżem pomarańczowy oraz sok wkładamy do małego rondelka, zagotowujemy a potem rozprowadzamy po powierzchni ostudzonego ciasta
  7. Ciasto dekorujemy np. ciasteczkami w kształcie liści jesiennych (ciasteczka zrobiłam z kruchego dodatkowego ciasta, które mi pozostało po wylepieniu brzegów)
  8. Ciasto należy dokładnie wystudzić, najlepiej kroić je dopiero na drugi dzień.
  9. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce

Wskazówki:

Dorobiłam dodatkowe ciasto (z połowy porcji), aby móc swobodnie wylepić brzegi całej formy oraz wykonać dekorację. Z podanego w oryginale przepisu nie wystarczyłoby mi tego ciasta mimo, że całkiem cienko go rozwałkowałam.
Jak przygotować puree z dyni znajdziecie TUTAJ.
 
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

4 komentarze to "Pumpkin Pie czyli ciasto dyniowe z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Patyska 30 października 2012 (12:32)

    Tak smakowicie wygląda, że trudno się nie skusić 🙂

  • comment-avatar
    Zielaczek 30 października 2012 (14:29)

    Super! Wygląda smakowicie 🙂 Musiał wszystkim smakować 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 30 października 2012 (16:59)

    Wspaniałe… Piękne… zjadłabym sobie kawałeczek! Szkoda, że nie mam mleka w domu, bo już bym piekła;))

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 listopada 2012 (20:30)

    Patyska; Jest bardzo smaczny, nawet się nie spodziewałam
    Zielaczek; Smakował, resztę córka zabrała do szkoły a tam też był hitem:)
    Ewa;Wypróbuj, ciekawy i taki nietypowy:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.