Podobno ravioli wymyśliły oszczędne żony z portowego miasta Genua.
Zawijały w ciasto małe porcyjki kuchennych resztek, ukrywając przed mężami pochodzenie farszu. Panowie wyruszali w morze z pierożkami, nieświadomi pochodzenia swoich pyszności.
Dziś jesteśmy już bardziej wybredni i na szczęście pomysłowi.
Postanowiłam wymieszać szpinak z ugotowaną ciecierzycą, doprawiłam do smaku i tak przygotowałam farsz, którym wypełniłam moje orkiszowe ravioli.
Małe pierożki podałam z sosem pieczarkowo-bazyliowym.
Na blogu znajduje się więcej przepisów na pierogi. Pierogi bezglutenowe znajdziesz także w Sklepie MAG.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ravioli orkiszowe ze szpinakiem i ciecierzycą
(wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: niestety nie policzyłam (ilość pierożków zależy od grubości ciasta i wielkości wykrawanych krążków)
Składniki na ciasto pierogowe:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500 lub 700)
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
- ½ łyżki oleju roślinnego, rzepakowy lub z pestek winogron
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
Składniki na farsz:
- 150 g świeżych liści szpinaku
- ½ ząbka czosnku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- kilka kropel soku z cytryny (można pominąć)
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Sos pieczarkowo-bazyliowy:
- 100 ml śmietany owsianej
- 1 mała szalotka
- 4 pieczarki
- świeża bazylia
- tymianek
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól himalajska, pieprz biały do smaku
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
Przygotowanie farszu:
- Liście szpinaku myjemy, odcinamy ogonki, rwiemy na mniejsze części, umieszczamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i z drobno pokrojonym czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy 1-2 minuty aż liście zmiękną
- Ugotowaną ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy aby nie było grudek, dodajemy przygotowany szpinak, całość krótko blendujemy tworząc gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Przygotowanie sosu pieczarkowo-bazyliowego:
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno posiekaną szalotkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy 2-3 minuty
- Wlewamy śmietanę owsianą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem
- Na koniec dodajemy płatki drożdżowe i posiekaną świeżą bazylię,mieszamy, sosu nie gotujemy
Ravioli:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę)
- Ciasto chronimy przez wyschnięciem, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut, aby odpoczęło
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła o ok. 4 cm średnicy
- Na każde koło, nakładamy wcześniej przygotowaną porcję farszu (najlepiej przy pomocy malutkiej łyżeczki, lub palcami), ciasto składamy na pół (palce oczyszczamy ponieważ pierożki wyjdą zbyt zielone), maczamy palce w mące, zlepiamy środek pieroga a potem brzegi tworząc tzw. falbankę, końce pieroga zlepiamy ze sobą tworząc uszko (im mniejsze pierożki zrobimy tym lepiej)
- Gotowe ravioli odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły
- Do gotującej się wody wkładamy po kilkanaście pierożków, delikatnie mieszamy wodę, aby pierożki nie przywarły do dna
- Kiedy wypłynął na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie wyciągamy ravioli (najlepiej łyżką cedzakową)
- Ugotowane ravioli przekładamy na patelnię z przygotowanym sosem, mieszamy (możemy lekko podgrzać całość), podajemy od razu oprószone świeżą bazylią
- Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną porcję ravioli, postępujemy jak w punktach od 7 do 10
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
1 Reply to "Ravioli orkiszowe ze szpinakiem i ciecierzycą"
Tola _76 9 sierpnia 2015 (13:42)
śliczne, dziękuję za przepis, moje właśnie się gotują 🙂
kształty mają powiedziałabym bardziej jak tobołki niż ravioli, ale na pewno będą smaczyć, nadzieniem jest pasta z bobu
i czosnek z granulkami sojowymi, ciecierzycą, cebulką i startym jabłkiem, coś jak smalec 🙂