Relacja z targów Dni Alergii – warsztaty MAG

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to wydarzenie jakiego jeszcze nie było w Polsce. Odbyło się w dniach 22-23 listopada na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Mam nadzieję, że teraz będzie się odbywać cyklicznie.

 

Ilość osób z różnorodnymi problemami o podłożu alergicznym rośnie z roku na rok. Możliwość spotkania wielu specjalistów, poznania asortymentu produktowego oraz różnorodnych konsultacji to tylko kilka plusów tego wydarzenia.

Jako MAG zostałam zaproszona przez organizatorów targów do przeprowadzenia  warsztatów kulinarnych dla osób z ograniczeniami w diecie.

Zapraszam na relację!

Relacja z targów Dni Alergii

warsztaty MAG 

 

Nie było mi dane niestety wykorzystać wszystkich możliwości jakie niosły ze sobą te targi. Przygotowania do następujących po sobie spotkań kulinarnych oraz wspólne kucharzenie, pochłaniały moją uwagę.

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem od samego początku. Do udziału w nich zgłosiło się wielu chętnych.

Przewidzieliśmy 4 warsztaty, po dwa na każdy dzień.

W sobotę odbyło się spotkanie pod hasłem śniadanie alergika oraz lepienie pierogów na obiad.

Na niedzielę zaplanowany był podwieczorek alergika i kolacyjna Pizza Party.

 

Sponsorami produktowymi warsztatów zostały Sin Gluten –  sklep z żywnością bezglutenowe oraz Misiontek.

Gospodarstwo Ekologiczne Dobrodziej zapewniło nam świeże warzywa i owoce.

 

Podczas pierwszego kuchennego wejścia przygotowaliśmy aż 3 potrawy. Powstało domowe mleko jaglane, na którego bazie zrobiliśmy napój karobowy a’la kakao oraz naleśniki waniliowe.

Największym zainteresowaniem podczas śniadania cieszyły się naleśniki jaglane (bezmleczne, bezjajeczne, bez cukru, bez glutenu).

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Bakra

 

Obiadowa część warsztatów związana była z przygotowaniem domowych pierogów (bezglutenowych, wegańskich), takich które przypominają tradycyjne polskie danie.

Z przepisu na pierogi jaglane jestem bardzo dumna.

Zanim powstały w zadowalającej mnie formie, spędziłam wiele czasu na testowaniu różnych połączeń mąki i kasz.

Przygotowywałam je także z różnym farszem.

Jestem przekonana, że staną się hitem i znajdą wielu naśladowców.

Na chwilę obecną nie ma takich pierogów w sieci!

Wszyscy uczestnicy warsztatów poradzili sobie z przygotowaniem ciasta na pierogi, a  wypełniliśmy je farszem z zielonej soczewicy oraz szpinakowym.

Cieszyły się dużym uznaniem wśród degustujących gości i najważniejsze, że smakowały.

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

W niedzielę wyczarowaliśmy jesienne ciasteczka (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru), które w 100% udały się każdemu uczestnikowi warsztatów. Szybko znikły z naszych tac degustowane przez zwiedzających.

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Kolacyjna pizza chyba nie wszystkich zadowoliła. Przygotowaliśmy gryczaną pizzę bezglutenową, wegańską i bez drożdży.

Miałam wrażenie, że kilka osób oczekiwało na ciasto, które swoją strukturą przypomina wyrośniętą pizzę na drożdżach.

Pizza bezglutenowa, wegańska i bez drożdży nie rośnie podczas pieczenia.

Zapewniam jednak, że przygotowana na spokojnie w domu, przy zastosowaniu wszystkich podanych przeze mnie wskazówek, będzie zdecydowanie ciekawsza w swojej strukturze.

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Na czas przygotowania pizzy dołączył do mnie mój Alergik i przygotował własne danie:)

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Przepisy na dania prezentowane podczas warsztatów znajdują się w mojej pierwszej książce pt. „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”, którą można zamówić już dziś, w przedsprzedaży na hitsalonik.pl.

Oprócz nich jest jeszcze 97 przepisów na codzienne dania (bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu oraz 75 bez glutenu).

Premiera książki już za tydzień czyli 3 grudnia 2014 r!

Szukajcie jej w dobrych księgarniach i salonikach prasowych.

 

okladka_front_3D_small (2)

Niestety nie udało mi się wydać książki na czas targów Dni Alergii. Było wiele zapytań o nią i duże zainteresowaniem zakupem. Żałuję, ale droga do wydania własnej książki, kiedy nie jest się celebrytą, wcale nie jest taka łatwa.

Cieszmy się więc, że pojawi się na rynku jeszcze przed Świętami.

Pozostaję z nadzieją, że sprawdzi się jako świąteczny prezent:)

 

Firma Bakra, dystrybutor melasy karobowej i karobu w proszku w czasie warsztatów śniadaniowych przygotowała degustację swoich produktów. Cieszyły się ogromnym powodzeniem i posmakowały kolejnym miłośnikom tego zdrowego zamiennika kakao.

 

Dni Alergii

Fot. Firma Bakra

 

Na temat właściwości karobu umieściłam informacje na blogu w kategorii MAGiczne produkty.

Czuję się niejako prekursorką karobu wśród osób z ograniczeniami w diecie.

Na blogu stworzyłam 35 przepisów z ich użyciem, a kolejne znajdują się w moich książkach, które już wkrótce będą dostępne na rynku.

 

Dania z karobem

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Podczas wypiekania jesiennych ciasteczek miałam okazję do zaprezentowania pięknych drewnianych wałków firmy Mood for Wood.

Specjalnie z myślą o alergikach powstały wałki z napisami: bez glutenu; gluten free; bez mleka, bez jajek, bez glutenu; 100% vegan.

Wałki można zamówić TUTAJ.

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Warsztaty MAG Dni Alergii

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Jeden z nich trafił do puli nagród „zestaw MAG do pieczenia ciasteczek”, który można było wygrać w Radio Kolor, w tygodniu poprzedzającym Dni Alergii.

Wiele osób zachwyciły.

Spersonalizowany wałek, którym można sprawić komuś niespodziankę to super sprawa.

 

MAG ma także własny wałek, który zainspiruje mnie to wyczarowania ciasta, na którym te piękne wzorki będą się ładnie wypiekać.

 

Wałek MAG

 

Podczas warsztatów miałam możliwość opowiadać o różnych ciekawostkach związanych z przygotowaniem dań dla alergików. Dzieliłam się wiedzą na temat diety oraz odpowiadałam na wiele pytań.

Monika Maćków, która swoimi dietetycznymi uwagami opatrzyła każdy przepis w mojej książce, przybyła na targi specjalnie po to, aby podczas warsztatów udzielać niezbędnych konsultacji dietetycznych.
Gdyby nie pomoc wolontariuszki Alicji, pewnie nie poszłoby nam tak sprawnie. Alicja to studentka filologii włoskiej, chciała zapisać się na warsztaty, aby gotować razem z nami, ale skoro nie było już miejsc znalazła sobie rozwiązanie. Ujęła mnie swoją osobą i myślę, ze na tych warsztatach nasza znajomość się nie skończy.

 

Przygotowania do warsztatów chciałam dopiąć na ostatni guzik. Ale właśnie ten ostatni nie dał się zapiąć tak, jak to sobie wymarzyłam.

Zamówiłam dla siebie i dla uczestników warsztatów w firmie Yellow Polka, okazjonalne fartuszki kuchenne i zapaski.

Pan kurier z Pocztex postanowił mi ich jednak nie dowieźć na czas.

Mimo wielu moich starań nie dotarły na warsztaty.

Nigdy więcej nie skorzystam z usług tej firmy i nikomu jej nie polecam.

Fartuszki dotarły do mnie dzień po targach.

Organizator Dni Alergii prześle je uczestnikom warsztatów. Myślę, że będą wspaniałą pamiątką tego wydarzenia.

 

Fot. Yellow Polka

Fot. Yellow Polka

 

Mogłoby się wydawać, że możliwość kulinarnego zaprezentowania się podczas targów będzie najbardziej dla mnie satysfakcjonująca. I była oczywiście.

Przeżyłam dwa cudowne dni, podczas których starałam się przekazać wiedzę na temat gotowania dla alergików i zaprezentować swoje przepisy.

Nie da się jednak prostymi słowami opisać tego co czułam spotykając się z każdym kto przyszedł ze mną porozmawiać, doradzić się, wyrazić swoje uznanie za moją pracę, za dzielenie się przepisami lub choćby po to, aby mnie osobiście poznać i uścisnąć dłoń.

Usłyszałam tak wiele ciepłych słów. Mamy pokazywały mi swoje dzieci, których kuchnię opierają na przepisach MAG.

„Zaczynam dzień od odwiedzenia bloga”, takie słowa to miód na moją duszę:)

Przywitał się także Tymuś ze swoją mamą. Znacie ich bo na blogu prezentowałam już Tort na 1 urodziny Tymka, który na bazie mojego przepisu wyczarowała mama chłopca.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wiele osób cieszyło się, że stworzyłam na blogu dział „alergolog z polecenia” a tym samym, że dowiedzieli się o istnieniu profesora Macieja Kaczmarskiego. Na wykład profesora nie każdy mógł się dostać, tak wielkie było zainteresowanie.

W mojej książce znajdziecie krótki wstęp merytoryczny napisany właśnie przez profesora Macieja Kaczmarskiego.

 

Wiele zapytań o warsztaty dla alergików sprawia, że poważnie rozważam ich zorganizowanie.

Jeśli jesteście nimi zainteresowani piszcie do mnie.

Jestem otwarta na różne propozycje, formy ich zorganizowania a także indywidualne spotkania.

 

Dziękuję organizatorom Dni Alergii za możliwość tych cennych doświadczeń. Firmom wspierającym za zaangażowanie i pomoc.

Monice i Alicji za wsparcie.

Każdemu z was za przybycie i dobre słowo.

Pozostaję z nadzieję, że w przyszłym roku także się zobaczymy na targach Dni Alergii!

No Replies to "Relacja z targów Dni Alergii - warsztaty MAG"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.