Sałatka śledziowa z serii Nie dla Alergika

Kiedy zrobię za dużo tradycyjnych śledzi i istnieje obawa, że się zmarnują, czas na sałatkę śledziową.

Kolejna prosta w przygotowaniu sałatka, która świetnie się sprawdzi jako danie kolacyjne lub przystawka przed rodzinnym obiadem.
Polecam i życzę Smacznego

 

 

Sałatka śledziowa

(nie dla alergika)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • śledź tradycyjny w cebulce (z około 3-4 matiasów)
  • 2-3 świeże jajka
  • puszka (ok. 250 g) groszku konserwowego
  • majonez 3-4 łyżki
Przygotowanie:
  1. Śledzie wyciągnąć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki, poukładać na dnie naczynia, w którym będzie podawane danie
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę, położyć warstwą na kawałki śledzi
  3. Groszek odcedzić, ułożyć warstwą na jajkach
  4. Majonez rozłożyć warstwą na groszku
  5. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na minimum 15 minut
  6. Podawać w towarzystwie pieczywa, nakładając porcję sałatki na talerz
Wskazówki:
Jeśli zostało nam więcej śledzi, lub spodziewamy się większej ilości gości, można warstwę śledzi powtórzyć jeszcze raz po jajkach, a dopiero potem nałożyć groszek i majonez.
Nie dodaję do tej sałatki warstwy cebuli (moi krewni tak robią).
Jeśli wraz ze śledziem przedostanie się ona do sałatki to dobrze, ale uważam że, za dużo cebuli zabije smak dania.
Sałatkę można spożywać także na drugi dzień, ale należy ją przechowywać w lodówce.

 

 
 

2 komentarze to "Sałatka śledziowa z serii Nie dla Alergika"

  • comment-avatar
    Magda 13 stycznia 2012 (10:52)

    Specjalistką od sałatek śledziowych jest moja Mama. Często robi bardzo podobną. Bardzo ją lubię!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 stycznia 2012 (11:22)

    Magdo, nie ma to jak kuchnia mamy:), najlepsza!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.