Sałatka ze świeżych pomidorów z serii nie dla alergika

Prosta i smaczna sałatka ze świeżych pomidorów najlepiej smakuje o tej porze roku, gdy dojrzałych pomidorów  nie brakuje. Uwielbiam to połączenie; słodkie pomidory, słony ser i ostry czosnek. Świetnie się sprawdza do dań z mięsa, ale wyśmienicie smakuje sama.

Pierwszy raz zaserwowano mi ją na imprezie rodzinnej u mojej szwagierki. Od tamtej pory w sezonie pomidorowym często gości na naszym stole i wspaniale sprawdza się właśnie podczas wszelakich imprez.
Przepis dołączam do akcji Warzywa Psiankowate 2012
Polecam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki:
  • 5-6 dojrzałych, większych pomidorów
  • 100 -150 g sera typ feta (u mnie grecki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
  • pieprz do smaku
  • oregano (u mnie suszone)

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, oparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, pozbawiamy twardych części i kroimy w większą kostkę, umieszczamy w misce
  2. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę (ja nie wyciskam), wrzucamy do pomidorów
  3. Oprószamy pomidory oregano, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek, mieszamy
  4. Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy wszystkie składniki
  5. Podajemy po kilku minutach

Wskazówki:

Ilość dodanej oliwy zależy od naszych upodobań i ilości pomidorów.

Nie solimy sałatki, ser feta jest wystarczająco słony.

Sałatka jest bardzo czosnkowa, można oczywiście regulować ilość czosnku w zależności od odczuć smakowych.


4 komentarze to "Sałatka ze świeżych pomidorów z serii nie dla alergika"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.