Sernik jaglany z mango wegański bezglutenowy

Nie możesz jeść nabiału a marzysz o smacznym serniku?
Sernik jaglany z mango” jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego świątecznego ciasta.

Mój pierwszy sernik jaglany z brzoskwiniami, umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” w rozdziale Wielkanoc, gdzie znajdziesz aż 14 tradycyjnych dań bez mleka i bez jajek, prosto na wielkanocny stół oraz ponad 50 różnych wypieków. W Sklepie MAG czeka także e-book “Dania na Wielkanoc i nie tylko“, w których znajdziesz kolejnych 7 nowych przepisów wielkanocnych.

Zachęcam także do zapoznania się z pakietem dwóch MAGicznych książek.

NIE ZWLEKAJ I KUP TERAZ

Zapraszam po przepis i życzę zdrowych i radosnych Świąt!

Sernik jaglany z mango

(wegański, bez glutenu, bez cukru)


Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: 1 szt. średnica 22 cm

Składniki:

na spód

  • 50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g suszonego mango lub innych suszonych owoców raczej kwaskowych w smaku
  • 100 g płatków owsianych drobnych bezglutenowych
  • 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny, oleju kokosowego lub masła klarowanego (nie dla wegan)

masa

  • 200 ml mleka jaglanego
  • 100 ml syropu z mango z puszki lub słoika
  • 100 g gęstej schłodzonej śmietany z mleka kokosowego
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g mango z puszki lub świeże
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżeczki agaru w proszku
  • 100 ml mleka roślinnego lub soku z mango do agaru

galaretka

  • 2 świeże mango lub z puszki
  • 50 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki agaru w proszku

dodatkowo

  • owoce do dekoracji, płatki kokosa, mięta

Przygotowanie:

spód

  1. Suszone daktyle i suszone mango zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 10 minut, wodę następnie odlewamy, owoce odcedzamy na sitku i przekładamy do miski.
  2. Blendujemy na gładko przy pomocy „ręcznej żyrafy”, dodajemy drobne płatki owsiane i margarynę, mieszamy, łączymy składniki tworząc zwarte ciasto.
  3. Ciasto wykładamy na dno foremki do pieczenia, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania „masy serowej”.

„masa serowa”

  1. Kaszę jaglaną prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, do momentu aż poczujemy jej zapach (kasza nie może zmienić koloru).
  2. Kaszę płuczemy gorącą przegotowaną wodą.
  3. W garnku podgrzewamy mleko jaglane, sok z mango i gęstą część mleka kokosowego, mieszamy.
  4. Dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i kaszę gotujemy 10-15 minut aż płyn w nią wsiąknie.
  5. Wyłączamy kuchenkę, kaszę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
  6. Do garnka z ugotowaną ciepłą kaszą dodajemy mango odsączone z zalewy, sok z połówki cytryny, syrop klonowy i blendujemy (u mnie ręcznie) tak długo, aż kasza będzie miała gładką strukturę. Możemy wszystkie składniki przenieść do kielicha blendera i tam zmiksować.
  7. Agar zalewamy letnim mlekiem roślinnym lub pozostałym sokiem z mango (możemy przygotować mieszankę pół na pół), mieszamy, wlewamy do zblendowanej masy i podgrzewamy razem w garnku, na małym ogniu przez dwie minuty.
  8. Masę odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, a następnie wykładamy na spód ciasta.
  9. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.

galaretka

  1. Świeże mango myjemy, obieramy ze skórki, odkrawamy soczystą część i umieszczamy w garnku, blendujemy na mus.
  2. Agar rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do musu.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia na 10 minut i przekładamy na wierzch schłodzonego „sernika”.
  4. Pozostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
  5. Wyjmujemy z lodówki na krótko przed podaniem. Dekorujemy świeżymi owocami i kroimy.

Wskazówki:

Zarówno do masy jaglanej, jak i do galaretki możemy użyć świeże owoce mango. Wówczas do masy potrzebujemy 2-3 dojrzałe owoce, a do galaretki 2 sztuki mango.

Oczywiście zamiast świeżego mango do obu części ciasta, możemy zastosować mango z puszki lub gotową pulpę z mango.

Do przygotowania „masy serowej” użyłam połączenie mleka roślinnego, gęstej śmietany kokosowej (gęsta część z puszki mleka kokosowego) oraz syropu z puszki po mango. Możemy kaszę jaglaną ugotować wyłącznie na mleku kokosowym (1 puszka ok. 400 ml) lub innym mleku roślinnym.

Zamiast soku z mango możemy użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Do zrobienia galaretki możemy zastosować inne dozwolone owoce.

Agar możemy zamienić na żelatynę w proszku (nie dla wegan), w proporcji 1 łyżeczka żelatyny na 2 łyżeczki agaru w proszku.

Sernik na agarze nie wymaga chłodzenia w lodówce, jednak proces stygnięcia następuje szybciej a ciasto przechowywane w lodówce, ma lepiej zwartą konsystencję.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
masa jagalna

4 komentarze to "Sernik jaglany z mango wegański bezglutenowy"

  • comment-avatar
    Irena 3 kwietnia 2021 (15:26)

    W jakich proporcjach uzywamy mleka jaglanego i soku z mango do gotowania kaszy oraz ile mililitrow mleka roslinnego oraz soku z mango uzywamy do rozpuszczenia agaru ktory miksujemy z kasza?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 kwietnia 2021 (09:22)

      Proszę dokładnie przeczytać przepis. Proporcje są podane w składnikach.

  • comment-avatar
    Ivona 4 kwietnia 2023 (12:22)

    Czy można zastąpić mleko jaglana np owsianym ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:27)

      Można 🙂 warto sprawdzać zawartość owsa, bo wiele firm daje go nikłe ilości i w zasadzie dodajemy wodę.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.