Nie możesz jeść nabiału a marzysz o smacznym serniku?
“Sernik jaglany z mango” jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego świątecznego ciasta.
Mój pierwszy sernik jaglany z brzoskwiniami, umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” w rozdziale Wielkanoc, gdzie znajdziesz aż 14 tradycyjnych dań bez mleka i bez jajek, prosto na wielkanocny stół oraz ponad 50 różnych wypieków. W Sklepie MAG czeka także e-book “Dania na Wielkanoc i nie tylko“, w których znajdziesz kolejnych 7 nowych przepisów wielkanocnych.
Zachęcam także do zapoznania się z pakietem dwóch MAGicznych książek.
NIE ZWLEKAJ I KUP TERAZ
Zapraszam po przepis i życzę zdrowych i radosnych Świąt!
Sernik jaglany z mango
(wegański, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość: 1 szt. średnica 22 cm
Składniki:
na spód
- 50 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g suszonego mango lub innych suszonych owoców raczej kwaskowych w smaku
- 100 g płatków owsianych drobnych bezglutenowych
- 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny, oleju kokosowego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
masa
- 200 ml mleka jaglanego
- 100 ml syropu z mango z puszki lub słoika
- 100 g gęstej schłodzonej śmietany z mleka kokosowego
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g mango z puszki lub świeże
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki agaru w proszku
- 100 ml mleka roślinnego lub soku z mango do agaru
galaretka
- 2 świeże mango lub z puszki
- 50 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki agaru w proszku
dodatkowo
- owoce do dekoracji, płatki kokosa, mięta
Przygotowanie:
spód
- Suszone daktyle i suszone mango zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 10 minut, wodę następnie odlewamy, owoce odcedzamy na sitku i przekładamy do miski.
- Blendujemy na gładko przy pomocy „ręcznej żyrafy”, dodajemy drobne płatki owsiane i margarynę, mieszamy, łączymy składniki tworząc zwarte ciasto.
- Ciasto wykładamy na dno foremki do pieczenia, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania „masy serowej”.
„masa serowa”
- Kaszę jaglaną prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, do momentu aż poczujemy jej zapach (kasza nie może zmienić koloru).
- Kaszę płuczemy gorącą przegotowaną wodą.
- W garnku podgrzewamy mleko jaglane, sok z mango i gęstą część mleka kokosowego, mieszamy.
- Dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i kaszę gotujemy 10-15 minut aż płyn w nią wsiąknie.
- Wyłączamy kuchenkę, kaszę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- Do garnka z ugotowaną ciepłą kaszą dodajemy mango odsączone z zalewy, sok z połówki cytryny, syrop klonowy i blendujemy (u mnie ręcznie) tak długo, aż kasza będzie miała gładką strukturę. Możemy wszystkie składniki przenieść do kielicha blendera i tam zmiksować.
- Agar zalewamy letnim mlekiem roślinnym lub pozostałym sokiem z mango (możemy przygotować mieszankę pół na pół), mieszamy, wlewamy do zblendowanej masy i podgrzewamy razem w garnku, na małym ogniu przez dwie minuty.
- Masę odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, a następnie wykładamy na spód ciasta.
- Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
galaretka
- Świeże mango myjemy, obieramy ze skórki, odkrawamy soczystą część i umieszczamy w garnku, blendujemy na mus.
- Agar rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do musu.
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia na 10 minut i przekładamy na wierzch schłodzonego „sernika”.
- Pozostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
- Wyjmujemy z lodówki na krótko przed podaniem. Dekorujemy świeżymi owocami i kroimy.
Wskazówki:
Zarówno do masy jaglanej, jak i do galaretki możemy użyć świeże owoce mango. Wówczas do masy potrzebujemy 2-3 dojrzałe owoce, a do galaretki 2 sztuki mango.
Oczywiście zamiast świeżego mango do obu części ciasta, możemy zastosować mango z puszki lub gotową pulpę z mango.
Do przygotowania „masy serowej” użyłam połączenie mleka roślinnego, gęstej śmietany kokosowej (gęsta część z puszki mleka kokosowego) oraz syropu z puszki po mango. Możemy kaszę jaglaną ugotować wyłącznie na mleku kokosowym (1 puszka ok. 400 ml) lub innym mleku roślinnym.
Zamiast soku z mango możemy użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Do zrobienia galaretki możemy zastosować inne dozwolone owoce.
Agar możemy zamienić na żelatynę w proszku (nie dla wegan), w proporcji 1 łyżeczka żelatyny na 2 łyżeczki agaru w proszku.
Sernik na agarze nie wymaga chłodzenia w lodówce, jednak proces stygnięcia następuje szybciej a ciasto przechowywane w lodówce, ma lepiej zwartą konsystencję.
4 komentarze to "Sernik jaglany z mango wegański bezglutenowy"
Irena 3 kwietnia 2021 (15:26)
W jakich proporcjach uzywamy mleka jaglanego i soku z mango do gotowania kaszy oraz ile mililitrow mleka roslinnego oraz soku z mango uzywamy do rozpuszczenia agaru ktory miksujemy z kasza?
Katarzyna Jankowska 12 kwietnia 2021 (09:22)
Proszę dokładnie przeczytać przepis. Proporcje są podane w składnikach.
Ivona 4 kwietnia 2023 (12:22)
Czy można zastąpić mleko jaglana np owsianym ?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:27)
Można 🙂 warto sprawdzać zawartość owsa, bo wiele firm daje go nikłe ilości i w zasadzie dodajemy wodę.