Sernik tete a tete z serii nie dla alergika

Jestem pewna, ze każda kobieta, duża czy mała z takiej pysznej niespodzianki, nie tylko w Dniu Kobiet, będzie zadowolona. 

Przepis podaję dziś, aby był czas przygotować go właśnie na jutro. Wykonanie nie powinno stanowić nikomu problemu, sernik tworzy się w 15 minut, a efekt jest powalający. 
Zachęcam więc mężczyzn do jego wykonania!
Mój dotychczas ulubiony sernik, właśnie o takiej nazwie “tete a tete”, jadłam w kawiarni pani Magdy Gessler. Zawsze zastanawiałam się jak ona go robi i całkiem przypadkiem odkryłam ten sam smak u Nigelli. Nazwa sernika sugeruje, aby zjeść go tylko we dwoje, twarzą w twarz albo sam na sam, co tłumaczę sobie przewrotnie – tylko ja i mój sernik:)
Dodałam mniej śmietany kremowej bo moim zdaniem jest jej za dużo. Zastanawiam się czy następnym razem jeszcze jej nie ograniczyć. Proponuję też spróbować użyć nieco większą np. 23 cm tortownicę, wtedy powierzchnia masy serowej będzie jeszcze węższa, a to w przypadku tego deseru okaże się jego atutem.
Polecam i życzę Smacznego
 

Sernik tete a tete

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SCHŁADZANIA: 3h (najlepiej cała noc)
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 8
Składniki:
  • 125 g pełnoziarnistych herbatników np. Digestive (ja użyłam własnych, kruchych ciasteczek)
  • 75 g miękkiego masła
  • 300 g zmielonego twarogu śmietankowego (u mnie ser półtłusty BIO)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g tłustej, gęstej śmietany (u mnie kremówka 30% ale mniej, 200 g)
  • konfitura wiśniowa
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
  1. Herbatniki zmielić na drobne okruchy (użyłam blendera), dodać masło i zmielić jeszcze raz, żeby składniki się połączyły
  2. Rozłożyć przygotowane ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm, dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki, tworząc niewysoki rant
  3. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka
  4. Śmietanę ubić i zmieszać z twarogiem
  5. Nałożyć masę serową do tortownicy i wygładzić powierzchnię łopatką
  6. Wstawić sernik do lodówki na 3 godziny albo na całą noc (u mnie chłodziło się całą noc)
  7. Przed samym podaniem obsypać ciasto płatkami migdałów i można podawać. Można też pominąć płatki migdałów a serniki ubrać konfiturą wiśniową, albo jak ja zrobić jedno i drugie:)
Źródło: ”Nigella Ekspresowo”, Nigella Lawson, s. 81 przepis na Sernik czereśniowy
sernik tet a tet
sernik tet a tet
sernik tet a tet
sernik tet a tet

Wersja letnia z owocami!

sernik tet a tet
sernik tet a tet

 

4 komentarze to "Sernik tete a tete z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Eve 7 marca 2012 (11:19)

    Śliczny! I jaki kuszący! I bez pieczenia;) Cudo, zapisane do zrobienia, muszę tylko się zaopatrzyć w twaróg;)

  • comment-avatar
    OSa 7 marca 2012 (16:23)

    Brzmi cudnie. Szkoda, że na razie nie mogę…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 marca 2012 (20:33)

    Eve; Ja korzystam z Eko sera Ziembińscy, polecam, wart swojej ceny:)
    OSa; Na razie..daje nadzieję, że już niebawem będziesz mogła spróbować:)

  • comment-avatar
    Anonymous 23 czerwca 2013 (17:32)

    Drogi Magu ! Zabieram się za sernik jutro. Jestem po kolacji, a język sięga kolan. /Jedynej modyfikacji jakiej dokonam będzie zamiana masła na tahini. Mhhhh …ależ mi narobiłąś smaka !

    dobrego wieczoru,
    joolianka 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.