Naleśniki szafranowe ze szparagami pod beszamelem z serii nie dla alergika

Na naleśniki nas namawiać nie trzeba, w każdym wydaniu nam smakują:) W ostatnim numerze magazynu „Kuchnia” wypatrzyłam przepis na „Szafranowe naleśniki…”

Przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Został więc pozbawiony włoskiego sera Taleggio (co to za ser, poczytajcie we Wskazówkachpod przepisem lub w załączonym linku). Przerobiłam sos na beszamelowy i zapiekłam w nim naleśniki. Efekt bardzo smaczny, a następnym razem dostosuję go do możliwości mojego Alergika. 
Wyszło mi 10 naleśników, ale dla nas zapiekłam 6 ze szparagami, a resztę zużyłam na krokiety:), wykorzystując resztki pieczarek i sera żółtego. Nie lubię marnować jedzenia!
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Naleśniki szafranowe ze szparagami pod beszamelem

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut + 10 zapiekania 
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 10
Składniki na naleśniki:
  • 300 ml mleka krowiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła (u mnie masło)
  • sól morska
  • 200g mąki pszennej 
  • mała szczypta szafranu + łyżka wrzątku
Składniki na farsz:
  • 3/4 pęczka jak najcieńszych zielonych szparagów
  • 100 g sera gouda startego (w oryginale ser taleggio )
  • 1 ser mozzarella, pokrojony w paseczki (mój dodatek)
  • 30 g sera żółtego startego (mój dodatek)
Sos beszamelowy: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 125 ml rosołu, lub wywaru z warzyw
  • 125 ml mleka krowiego
  • woda z gotowania szparagów, jak konieczna i sos za gęsty
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz i sól do smaku
  • 30 g sera żółtego startego
Przygotowanie:
  1. Robimy naleśniki: Lekko ubijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę lub roztopione masło, solimy. Dodajemy mąkę, mieszając aż powstanie gładka masa (w razie konieczności dolewamy więcej mleka lub wody). Bezpośrednio przed smażeniem dodajemy do ciasta szafran wcześniej rozprowadzony w łyżce gorącej wody
  2. Smażymy naleśniki 
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, jak trzebaprzycinamy do wielkości naleśnika, gotujemy we wrzątku przez 3 minuty, wyciągamy i odkładamy, zostawiając kubek wody z gotowania szparagów
  4. Robimy sos: Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący rosół połączony z mlekiem i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy jeszcze rosół lub wodę z gotowania szparagów. Zdejmujemy sos z ognia, stopniowo dodajemy starty ser (żeby nie za dużo), bazylię i doprawiamy do smaku. Sos przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobiła się skórka
  5. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka szparagów, paseczków sera mozzarella, obsypujemy je startym serem i zawijamy w rulon
  6. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, polewamy je gęstym sosem beszamelowym, możemy jeszcze dodatkowo posypać żółtym serem
  7. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut, aż ser się lekko zrumieni
  8. Podajemy gorące
Wskazówki:
“Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokąta. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią. Zaliczany do miękkich serów dojrzałych. Jest to typowy dla prowincji lombardzkiej ser miękki. Ser dojrzewa w ciemnych grotach, w których skóra sera staje się pomarańczowo-różowa, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku. Ser dojrzewa przez 35-40 dni, w temperaturze 4-6 st. C i wilgotności 85%, a następnie 15 dni w tem.8-10 st. C i wilgotności takiej samej jak wcześniej. Kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim, owocowym posmaku, lekko słony. Taleggio jest gładki jak masło. Ser wytwarzany jest w Lombardii, ale częściowo także w Veneto. Taleggio jest również znany pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche – zmęczone), która nawiązywała do stanu miejscowych stad krów powracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach.

Źródło: http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Taleggio

naleśniki szafranowe ze szparagami mamaalergikagotuje.pl
 

2 komentarze to "Naleśniki szafranowe ze szparagami pod beszamelem z serii nie dla alergika"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.