Została mi połowa ciasta kruchego w zamrażalniku i zastanawiając się co z nim zrobić trafiłam na wzmiankę o tarcie jabłkowej odwróconej.
„Tarte Tatin” swoją nazwę zawdzięcza siostrom Tatin prowadzącym restaurację w Paryżu i zapisała się na dobre w kuchni francuskiej, powstając przez przypadek, kiedy to jedna z sióstr podała placek jabłkowy spodem do góry.
Nie pozostało mi nic innego tylko również wykonać taki manewr.
Ciasto jest pyszne, posypałam je jeszcze uprażonymi płatkami migdałów, podałam z lodami.
Życzę Smacznego
A ponieważ dziś wyjeżdżamy na Święta w rodzinne strony, także już dziś życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga i ich rodzinom, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Mam nadzieję, że słońce o nas w tych dniach nie zapomni 🙂
Wesołych Świąt!
Szarlotka odwrócona
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 40 minut rozmrażania
CZAS PIECZENIA: 30-35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 w formie o średnicy 20 cm
Składniki:
- ½ porcji ciasta kruchego takiego jak na Kajmakowe Babeczki
- 3 średniej wielkości jabłka
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (można pominąć)
- tłuszcz do posmarowania formy
- płatki migdałów delikatnie uprażone
Przygotowanie:
- Ciasto jeśli zamrożone, wyjąć wcześniej do rozmrożenia
- Formę do tarty (ze szczelnym dnem) posmarować wegańską margaryną i oprószyć dokładnie cukrem trzcinowym
- Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki (bez gniazd), ułożyć szczelnie na dnie formy, posypać resztą cukru i oprószyć cynamonem (można wcześniej zmieszać cukier z cynamonem)
- Rozwałkować ciasto i ułożyć na owocach, dokładnie wlepiając brzegi formy
- Rozgrzać piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem i wstawić ciasto do pieczenia
- Piec około 30-35 minut, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni
- Wyjąć formę z piekarnika odczekać około 10 minut i wyłożyć ciasto na talerz, odwracając formę tak, aby pokryte karmelem jabłka były na wierzchu
- Jeszcze ciepłe jabłka oprószyć płatkami migdałów
- Podawać najlepiej na ciepło z dozwolonym sorbetem lub dla nieuczulonych z lodami waniliowymi
Wskazówki:
Ważne, aby forma do tarty miała szczelne dno. Nie sprawdzi się forma z dnem wyjmowanym. Sok z jabłek i roztopiony cukier wyciekną do piekarnika (popełniłam ten błąd, więc wiem co mówię:)
Można zrobić większe ciasto, korzystając z całości ciasta na babeczki kajmakowe, oraz zwiększając ilość jabłek i cukru o połowę. Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć do 40 minut
Oczywiście kruche ciasto można zrobić z mąki razowej, orkiszowej.
Wersja z gruszkami sprawdzi się równie dobrze.
9 komentarzy to "Szarlotka odwrócona z płatkami migdałów"
kocie-smaki 5 kwietnia 2012 (09:11)
jak pięknie świątecznie 🙂
pees 5 kwietnia 2012 (09:12)
uwielbiam odwrócone cista!:)
mojetworyprzetwory 5 kwietnia 2012 (09:25)
Wygląda wspaniale! Cudny przepis! Tobie i Twojej rodzinie Kasiu, również pięknych, radosnych i smakowitych Świąt!
mariszka 5 kwietnia 2012 (09:30)
Czaję się na Tarte Tatin już od dawna. Może też zrobię na Wielkanoc? Twoja wygląda pysznie! Wesołych Świąt 🙂
Dusia 5 kwietnia 2012 (10:24)
ależ apetycznie
Patyska 5 kwietnia 2012 (10:28)
Podoba mi się 🙂 Nawet bardzo! Lubię odwrócone ciasta, ale typowego tatin to, o ile pamiętam, nie robiłam. Muszę spróbować.
Arvén 5 kwietnia 2012 (23:43)
świetne ciasto! Mam ochotę nawet jako nie-alergik je sobie upiec 🙂
Mama Alergika 6 kwietnia 2012 (09:02)
Drogie Panie; Dziękuję za komentarze i życzę Wam także Wesołych i Smacznych Świąt!
Arven;możesz odwrotnie do mnie, zamienić mleko na krowie, margarynę na masło i ciasto gotowe:)
Patysko;To moje "Tatin" nie takie typowe, wypróbuj i ciesz się smakiem:)
Mariszka;Naprawdę polecam
Anonymous 13 października 2012 (11:54)
witam serdecznie, Pani Kasiu pięknie dziękuję za przepis /nie piekę bo nie/upiekłam szarlotkę, była pyszna.pierwszy raz no może nie taka jak na zdjęciu ale się poprawię myślę następnym razem /a będzie następny raz/ pozdrawiam serdecznie