Makaron ze szparagami i cukinią

Szparagi jeszcze wciąż są dostępne więc korzystajmy póki czas!
Taki makaron ze szparagami i cukinią zrobiłam po raz pierwszy i zdecydowanie nie ostatni. Pyszne, szybkie, zdrowe danie w sam raz także dla Biegacza:) 
Użyłam białego makaronu, ale danie będzie bardziej wartościowe jeśli przygotujecie je z makaronem razowym. Inaczej niż zwykle pokrojona cukinia dodaje uroku tej potrawie.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Makaron ze szparagami

(wegańskie, dla Biegacza)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

LICZBA PORCJI: 3-4

Składniki: 

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek (u mnie z pierwszego tłoczenia)
  • 4 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 10 sztuk szparagów zielonych
  • 1 cukinia zielona (wielkości ogórka szklarniowego)
  • 9-12 gniazd makaronu tagliatelle (licząc po 3 na osobę)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeże zioła (u mnie oregano i bazylia)

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 1-2cm)
  2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki
  3. Cukinię myjemy, obieramy (nie musimy jak jest młoda), kroimy przy pomocy obieraczki do warzyw na paski (tylko twardą część cukinii)
  4. W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy szparagi i gotujemy ok. 4 minut, wyjmujemy je i odkładamy na bok
  5. Do wody po szparagach wrzucamy makaron i gotujemy al dente, odcedzamy
  6. Gdy gotuje się makaron, rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, smażymy na średnim ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliły (ok. 1minutę)
  7. Dodajemy pieczarki i podsmażamy (pieczarki najpierw wchłoną tłuszcz a potem się lekko przyrumienią)
  8. Do zrumienionych pieczarek dodajemy cukinię i wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż cukinia zmięknie (w razie konieczności dolejmy jeszcze łyżkę oliwy)
  9. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z warzywami, podgrzewamy, doprawiamy do smaku, wykładamy na talerze i posypujemy świeżymi, drobno posiekanymi ziołami (dla osób nieuczulonych można dodać parmezan)
 

 

10 komentarzy to "Makaron ze szparagami i cukinią"

  • comment-avatar
    Necik 6 czerwca 2013 (12:59)

    czy szparagi mogą uczulać? czy takiemu 1,9 m-cy mogę podać szparagi. Jest uczulony m.inn na mleko, jajko, soję. nie toleruje owoców większości.

  • comment-avatar
    Anonymous 6 czerwca 2013 (19:13)

    wszystko może niestety, ale szparagi są akurat na szczęście w grupie "małego ryzyka" więc zachęcała bym do spróbowania powinno być dobrze 🙂
    Moi chłopcy dobrze je tolerują (młodszy ma rok i miesiąc).
    Pozdrawiam
    mama alergiczka alergicznych dzieci

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 czerwca 2013 (19:20)

    Necik; Mama alergiczka była pierwsza i odpowiedziała już na Twoje pytanie. Szparagi rzadko uczulają, nie krzyżują się z wymienionymi przez Ciebie produktami. Uważam, że warto spróbować je podać!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 czerwca 2013 (19:21)

    Mama alergiczka; Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoim doświadczeniem. Oto właśnie chodzi!

  • comment-avatar
    Necik 6 czerwca 2013 (20:51)

    dziękuję. a powiedzcie czy Wasze pociech chcą jeść kapuste gotowaną. jak to jest z kapustą? a i sałatę moge mu przemycać? czy te sałaty co są teraz w sprzedaży nadają się dla dziecka? Pozdrawiam,
    Aneta

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 czerwca 2013 (21:34)

    Necik; Polecam Ci książkę dietetyczki Bożeny Kropka "Pokonaj Alergię" jest w niej dużo informacji co kiedy wprowadzić.Sałata już od 11 mca życia. Ale ja kupiłabym warzywa ekologiczne. W 2 roku życia wprowadzasz między innymi:kapustę, kapustę kiszoną, ogórki, rzodkiewka, szczypior, dzika róża, chleb żytni, graham. Każdy nowy produkt nie wcześniej niż co 6-7 dni:)

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 7 czerwca 2013 (07:13)

    Pyszności, szparagi uwielbiamy rodzinnie. Pozdrawiam ciepło i całusy przesyłam.

  • comment-avatar
    przecinkowa 7 czerwca 2013 (12:48)

    Ale zachęcająco brzmi 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 czerwca 2013 (16:04)

    Pozytywnie Kreatywnie; Niedługo się skończą więc warto poszaleć szparagowo:) Ściskam ciepło

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 czerwca 2013 (16:04)

    Przecinkowa; Zachęcam do wypróbowania:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.