Tarta szparagowa łąka z serii nie dla alergika

Zrobiłam tę tartę oczywiście jakiś czas temu:) Sezon na szparagi właściwie się kończy, ale szkoda by było przeoczyć ten przepis. Jeśli już nie teraz to w przyszłym roku możecie wykorzystać choćby pomysł na jej podanie. 
Szparagowa Łąka spodobała się wielu fanom na Facebooku:) To atrakcyjne z wyglądu i ciekawe w smaku danie, świetne się sprawdzi na kolację, którą chcemy zaskoczyć gości. Oczywiście pod warunkiem, że goście lubią szparagi. Użyłam specjalnie tych cieniutkich szparagów, ponieważ wcale nie łatwo jest potem ładnie pokroić tartę. 
Podobne danie, tylko z innym dodatkiem głównym, robiłam już wcześniej.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Tarta Szparagowa Łąka

(nie dla alergika)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 30-35 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: dla 6-8 osób
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 150 g masła schłodzonego
  • szczypta soli
  • 1 jajko (zawsze 0)
  • 1 łyżka wody lub mleka
Składniki na wypełnienie tarty:
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 pęczek zielonych szparagów, cieniutkich
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel cytryny
  • 10-12 szt. pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
  • 125 g sera mascarpone
  • 125 g sera Filadelfia Oryginal
  • 2-3 łyżki śmietany kremowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • ok. 100 g sera żółtego typ gouda lub sera twardego koziego
  • dodatkowo: forma do tarty ok. 26-27 cm średnicy
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko, siekamy składniki drobno nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
  2. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki (na czas nagrzania piekarnika)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
  5. Formę do tarty oprószamy mąką, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je w kształcie koła, wyklejamy nim dno formy i brzegi, dziurkujemy ciasto widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
  6. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami (ja zwijam brzegi papieru do środka i tworząc woreczek wyjmuję z piekarnika całą zawartość)
  7. Pieczemy tartę jeszcze 15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia
  8. Szparagi myjemy, pozbawiamy twardych końców, gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła przez maksymalnie 3-4 minuty, odcedzamy
  9. Nagrzewamy ponownie piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  10. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy na średnim ogniu (nie może się przypalić!), dodajemy szpinak, kilka kropel cytryny i smażymy go 2-3 minuty, aż lekko zmięknie
  11. Na bardzo dobrze schłodzony spód tarty, wykładamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak
  12. Ser mascarpone, filadelfię i śmietanę kremową mieszamy przy pomocy rózgi na gładko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, powstałą masę wykładamy na szpinak
  13. Wciskamy w masę serową połówki pomidorków koktajlowych (odwróconych przeciętą stroną do góry) oprószamy drobno posiekaną bazylią
  14. Rozkładamy na cieście wcześniej podgotowane szparagi, oprószamy serem żółtym (u mnie kozi i tylko w jednej części tarty, patrz zdjęcia) 
  15. Gotową tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie
  16. Lekko ostudzoną tartę kroimy i podajemy
Wskazówki:
Spód do tarty najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby zdążył naprawdę dobrze wystygnąć. Ja użyłam tarty upieczonej dzień wcześniej.
Proporcje użytych serów możemy mieszać, można dodać do masy także jajko, lepiej się wtedy zetnie. 
Można też zmieszać trochę startego koziego sera z masą serową.
 
tarta szparagowa łąka
 
tarta szparagowa łąka

 Przed upieczeniem

Upieczone kruche ciasto na tartę

6 komentarzy to "Tarta szparagowa łąka z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    *D 29 czerwca 2013 (19:26)

    Taka piękna Ci wyszła? 🙂 Jeeej, nie mogę wyjść z podziwu!
    Smakowita!
    dariawkuchni.

  • comment-avatar
    Arnika 29 czerwca 2013 (19:39)

    O rety… Litości;) Cudowne smaki, a wygląd? Nie znajduję słów:) Genialna!

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 29 czerwca 2013 (19:48)

    świetna dekoracja:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 czerwca 2013 (20:21)

    *D;Dziękuję:) Czasami mnie dopada wena twórcza:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 czerwca 2013 (20:21)

    Arnika; Dziękuję,dziękuję:) Była pyszna!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 czerwca 2013 (20:22)

    Justyna Bąk; Nieskromnie powiem, że jestem z niej dumna:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.