Tradycyjna sałatka jarzynowa z serii nie dla alergika

Taką sałatkę pewnie robi się w każdym polskim domu:)
Jarzynowa, więc pasuje na wszystkie postne okazje. W naszym domu robimy wersję najprostszą, bo taka jest ulubioną mojego męża. Dziś zjemy ją na kolację wraz ze Śledziem zrobionym także w tradycyjny sposób.
Polecam i życzę Smacznego

Tradycyjna sałatka jarzynowa

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 3 jajka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • ½ cebuli
  • majonez ok. 3-4 łyżki
  • musztarda ½ łyżeczki
  • pieprz i sól morska do smaku
  • można dodać groszek konserwowy, kukurydzę, jabłko jak kto lubi

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć
  2. Ziemniaki w mundurkach i nieobraną marchew ugotować razem do miękkości, w większym garnku
  3. Jajka ugotować oddzielnie, na twardo z dodatkiem łyżeczki soli (skorupka nie popęka i będzie ładnie odchodzić, tak mawiała moja babcia i ja tak robię:)
  4. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę
  5. Ugotowane warzywa, odcedzić, schłodzić, obrać ze skórki, pokroić w mniejszą kostkę
  6. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę
  7. Cebulę drobniutko posiekać
  8. Wszystkie pokrojone warzywa umieścić w większej misce, posolić i popieprzyć, dodać majonez i musztardę, delikatnie wymieszać, odczekać aż smaki się przegryzą, w razie czego jeszcze doprawić

Wskazówki:

Majonez dodaję sukcesywnie, nie lubimy gdy jest go za dużo, zawsze można dodać więcej, gorzej jak się przesadzi z jego ilością na starcie.
Warzywa i jajka gotuję zwykle dużo wcześniej (rano), żeby spokojnie się wystudziły, nie rozpadną się wtedy przy krojeniu i mieszaniu.
tradycyjna sałatka jarzynowa
tradycyjna sałatka jarzynowa

3 komentarze to "Tradycyjna sałatka jarzynowa z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Szana 6 kwietnia 2012 (11:10)

    klasyka, ja uwielbiam swojej mamy! jadłam mnóstwo różnych, ale ten smak domowej -bezcenny 😉
    pozdrawiam,
    szana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  • comment-avatar
    Aga 6 kwietnia 2012 (11:42)

    Taką sałatkę zawsze u nas w rodzinie robi mój tata, to jedyna potrawa jaką pamiętam,żeby robił:)Ale dzięki temu doszedł do wprawy, zawsze ją robi gdy przyjeżdżam do rodziców, więc smak takiej sałatki kojarzy mi się bardzo dobrze:)

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 6 kwietnia 2012 (20:41)

    U mnie też najlepszą robił Tata, bo kroił ją na tak cudownie drobniutko i równo… poezja. Dziś nie ma Taty, sałatka jest i to dosć często, ale to już nie to…

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.