pasty 13 wyniki

Wegańska sałatka z ciecierzycy, pasta ciecierzycowa do wrapów

Bardzo często tak jest, że wyczarowuję jedno danie a potem okazuje się, że na jego podstawie mogę zrobić jeszcze kilka innych. Tak było właśnie z sałatką na bazie ciecierzycy, którą przygotowałam na wzór tradycyjnej sałatki tabbouleh, ale z myślą o tradycyjnej polskiej ...

Pasta z sardynek bez jajek

Odkąd w naszej rodzinie pojawił się mały cukrzyk, przygotowuję przepisy także z myślą o nim. Zwracam większą uwagę na ilość węglowodanów w potrawie i staram się przygotować wersję zdrowych dań dla dwuletniego dziecka. Jak zwykle na moje działania kulinarne ma wpływ życie. ...

Pasta z kurkumy

W diecie mojego alergika kurkumę stosuję bardzo często. Dodaję ją z uwagi na jej cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kurkuma wspomaga także działanie układu pokarmowego, co jest bardzo ważne u osób na diecie eliminacyjnej. Najczęściej wsypuję szczyptę ...

Pesto brokułowe

W niedzielę mój syn oznajmił mi, że decyduje się podjąć wyzwanie i przez tydzień nie jeść mięsa ani ryb. Było to dla mnie miłym zaskoczeniem, ponieważ on, nastolatek-alergik ma wiele ograniczeń w diecie, a mięsne dania lubi. Jada co prawda głównie ekologiczny drób, ale ...

Hummus z bakłażanem

Zaczęła się jesień. Warto sięgać po pieczone warzywa i rozgrzewać organizm. Jeśli już upieczmy np. bakłażana (oberżynę) możemy wykorzystać go do przygotowania hummusu. Wiele osób nie sięga po oberżynę bo myśli, że jest niesmaczna albo nie wie jak się do niej zabrać. Polecam więc wypróbować moją wersję pieczonego bakłażana, a potem czarować różne pasty, dipy i hummusy.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki nie tylko są jadalne, ale też bardziej wartościowe niż czerwone korzenie rzodkiewki. Są źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Mają lekko ostro-gorzkawy smak więc zanim je polubimy dodawajmy do potraw w mniejszych ilościach. Pamiętajmy by spożywać liście wolne od pestycydów

Hummus z rukolą

Tradycyjny humus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia, niestety sezam bardzo często uczula. Tym razem przygotowałam więc hummus bez dodatku tahini. Wzbogaciłam go świeżą ekologiczną rukolą. Taki hummus można podawać na kanapkę, do świeżych warzyw oraz jako smarowidło na tortille. Alergicy muszą pamiętać, że ciecierzyca należąca do strączkowych może dać reakcje alergiczne krzyżowe zwłaszcza przy uczuleniu na soję.

Sos tahini

Kilka prostych składników i mamy sos, który warto wykorzystać do warzywnych dań. Świetnie się sprawdza jako dip (w bardziej gęstej postaci) do surowych warzyw. Takim sosem możemy polać różne zielone sałaty oraz pieczone warzywa. Tym razem wykorzystałam go do pieczonych batatów. Sezam bardzo często i silnie uczula! Powinni na niego uważać zwłaszcza osoby z alergią na orzechy i kiwi.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Prosta pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów idealna na kanapki. My wykorzystujemy ją przygotowując bułeczki na plażę, ale sprawdzi się świetnie do szkoły na drugie śniadanie czy jako przekąska. Doprawiłam ją niewielką ilością tymianku i pieprzu syczuańskiego, dodałam pestki dyni. Bardzo ostrożnie stosuję czosnek w diecie mojego alergika ale dodanie go, jeśli lubicie, nieco zaostrzy smak smarowidła.

Hummus Podstawowy

Przepisów na różne wersje humusu jest bardzo wiele. Zrobiłam wersję podstawową. Tym razem przez przeoczenie zakupiłam ciemną, gotową pastę tahini. Wam polecam jasną wersję tej pasty. Czekam z utęsknieniem na świeże warzywa, które będzie można zanurzyć w hummusie i zajadać ze smakiem.