Walentynkowy tort z ptasiego mleczka z serii nie dla alergika

Oto moja Walentynkowa niespodzianka typu „Przez żołądek do serca”:) dla większego Serca w naszym domu.Przygotowując Walentynkowy deser pomyślałam, że tak naprawdę dużemu Sercu brak już tylko ptasiego mleczka więc postanowiłam i temu zaradzić:):)

Dla wyjaśnienia; określenie „brak ptasiego mleczka” to frazeologizm;
Źródło: Słownik frazeologiczny współczesnej polszczyzny”, S. Bąba, J. Liberek.
A ponieważ torcik jest niespodzianką, wrażeniami smakowymi podzielę się jutro 🙂
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Tort z ptasiego mleczka

(nie dla alergika)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 2 h chłodzenia
LICZBA PORCJI: dla 6-8 osób
Składniki:
  • 6 płaskich łyżek żelatyny spożywczej
  • ½ l gorącej wody
  • 6 świeżych jaj (M) od kurek z wolnego wybiegu:)
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki ciemnego kakao (bez cukru)
  • 500 ml śmietany kwaśnej (użyłam 350 ml kremowej 30% i łyżkę kwaśnej 22%)
  • tortownica ok. 23 cm
Na galaretkę:
  • 1 opakowanie gotowej galaretki LUB
  • 1 litr domowego soku z wiśni (u mnie gęsty sok rozrobiłam z wodą, tak by uzyskać intensywny w smaku i kolorze napój)
  • 1 łyżka cukru (jeśli potrzebujemy dosłodzić)
  • 2 płaskie łyżeczki Agar-agar
Przygotowanie:
  1. Przygotować galaretkę:Jeśli gotową z opakowania, to postępować jak wskazuje producent.
  2. Domowa galaretka: Zagotować 1 litr napoju wiśniowego domowej roboty, do wrzątku stopniowo dodawać agar agar mieszając, zestawić z ognia, przelać do płaskiego naczynia na wysokość 1 cm i odstawić do zastygnięcia
  3. 6 łyżek żelatyny rozpuścić w ½ litra gorącej wody, podzielić na 3 równe części
  4. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 łyżki ciemnego kakao, dodać 1 część żelatyny (letniej), wymieszać przy użyciu miksera. Ubić pianę z dwóch białek na sztywno, dodać pianę do masy i szybko wymieszać na jednolitą konsystencję. Przelać masę do formy, wstawić do lodówki
  5. 3 żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru na gładką masę (aż zbieleje), dodać 2 część żelatyny, dokładnie wymieszać, ubić pianę z 2 białek i dodać do masy, szybko wymieszać i wlać na do formy na kakaową warstwę, wyrównać łyżką lub łopatką, wstawić do lodówki
  6. ½ litra kwaśnej śmietany ubić z trzema łyżkami cukru pudru, dodać 3 część żelatyny, ekstrakt z wanilii. Ubić pianę z dwóch białek, dodać do masy śmietanowej i szybko wymieszać uzyskując jednolitą konsystencję. Przełożyć masę do formy, nakładając ją równomiernie na żółtą warstwę, wstawić do lodówki
  7. Z przygotowanej galaretki przy pomocy foremek w kształcie serduszka powycinać delikatnie serca, którymi następnie według własnej koncepcji można udekorować torcik
Wskazówki:
Przy ubijaniu białek dodać odrobinę soli, łatwiej się ubiją.
Do zrobienia galaretki użyłam po raz pierwszy tak zachwalany przy naturalnej kuchni agar-agar. To był dobry pomysł. Galaretka z agar-agar nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, bardzo łatwo było mi wykroić serduszka, co z normalną galaretką takie proste nie było.
Co to jest Agar Agar:
Agar-agar to zdrowy i naturalny, przy tym niezastąpiony w kuchni naturalnej środek żelujący, otrzymywany z glonów. Stosuje się go tam, gdzie w przepisach znajduje się żelatyna czyli do ciast, deserów, galaretek owocowych, ryb, pasztetów, sałatek.
( a za Wikipedią)
„Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów czyli glonów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.
Agar-agar jest wykorzystywany między innymi jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów).
Agar jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności (E406), dawki stosowane w przemyśle spożywczym są niegroźne. Jest słabo toksyczny, ale u niektórych ludzi może powodować reakcje alergiczne. Oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską.”
 
 
 
 
 
 
 
 

 

8 komentarzy to "Walentynkowy tort z ptasiego mleczka z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    asieja 14 lutego 2012 (10:11)

    śliczna niespodzianka.:-)

  • comment-avatar
    Eve 14 lutego 2012 (12:37)

    Wygląda przepysznie i tak słodko i delikatnie zarazem;) Fajny przepis;)

  • comment-avatar
    Kaś 16 lutego 2012 (17:59)

    prezentuję się przeuroczo!

  • comment-avatar
    Anonymous 18 lutego 2012 (23:17)

    wygląda prze-super! Podsunę przepis żonie..

  • comment-avatar
    bistro mama 8 lutego 2013 (14:21)

    o matulu, pragnę teraz!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 lutego 2013 (14:40)

    Bistro mama; 🙂 Dla Ciebie to chwila moment i będziesz zajadać:)

  • comment-avatar
    Anonymous 13 lutego 2014 (12:55)

    Ach ta śmietana…żegnaj torciku a mogło być tak pysznie :'(

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 lutego 2014 (14:51)

    Anonimowy; A ja bym znalazła rozwiązanie na tę śmietanę ale u nas jeszcze jajka odpadają. Zerknij na przepis na torcik grysikowy i zamień warstwę ze śmietaną na grysik:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.