Wytrawna tarta ze szpinakiem i łososiem z serii nie dla alergika

Ta wytrawna tarta miała zagościć na moim imprezowym stole w Halloween, ale nie starczyło mi już czasu na jej przygotowanie. 

Pierwotnie miała wygladać TAK, ale ostatecznie wykorzystując to co miałam pod ręką wyszła moja wersja tarty i nie żałuję:) Była naprawdę smaczna, koniecznie do powtórzenia:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 30-35 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI: dla 6-8 osób
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 g masła schłodzonego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody lub mleka
Składniki na wypełnienie tarty:
  • 150 g świeżego szpinaku (u mnie małe liście, większe liście należy pokroić)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel cytryny
  • 200 g łososia wędzonego (może być surowy), pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 100 g pomidorków koktajlowych (przepołowionych), można użyć większą ilość
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
  • 125 g sera mascarpone
  • 60 g sera filadelfia
  • 50 ml śmietany kremowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • dodatkowo: forma do tarty ok. 26-27 cm średnicy
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko, siekamy składniki drobno nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
  2. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki (na czas nagrzania piekarnika)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
  5. Formę do tarty oprószamy mąką, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je w kształcie koła, wyklejamy nim dno formy i brzegi, dziurkujemy ciasto widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
  6. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami (ja zwijam brzegi papieru do środka i tworząc woreczek wyjmuję z piekarnika całą zawartość)
  7. Pieczemy tartę jeszcze 15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia
Przygotowanie nadzienia do tarty:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy na średnim ogniu (nie może się przypalić!), dodajemy szpinak, kilka kropel cytryny i smażymy go 2-3 minuty, aż lekko zmięknie
  3. Na bardzo dobrze schłodzony spód tarty, wykładamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak, układamy na nim kawałki łososia
  4. Ser mascarpone, filadelfia i śmietanę kremową mieszamy przy pomocy rózgi na gładko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, powstałą masę wykładamy na tartę
  5. Wciskamy w masę połówki pomidorków koktajlowych (odwróconych przeciętą stroną do góry) oprószamy drobno posiekaną bazylią
  6. Gotową tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie
  7. Lekko ostudzoną tartę kroimy i podajemy
Wskazówki:
Spód do tarty najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby zdążył naprawdę dobrze wystygnąć. Ja użyłam tarty upieczonej dzień wcześniej.
Proporcje użytych serów także możemy mieszać, można dodać do masy także jajko.
 

9 komentarzy to "Wytrawna tarta ze szpinakiem i łososiem z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    co by tu zjeść? i Na górze róże 23 listopada 2012 (11:01)

    Jak ja kocham takie tarty:)

  • comment-avatar
    Marta 23 listopada 2012 (12:00)

    to tak jak i ja 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 listopada 2012 (12:05)

    Kasiu, Marto;Nic tylko robić i zajadać:)

  • comment-avatar
    Zielaczek 23 listopada 2012 (14:57)

    Pyszna propozycja 🙂

  • comment-avatar
    Patrysiowa z krainadobrejkuchni.blogspot.com 23 listopada 2012 (19:33)

    Dopiero niedawno zaczęłam robic tarty i ze zdziwieniem odkryłam, że są genialne! Proste i pyszne. Takiej jeszcze nie mam w swoim dorobku, więc bardzo chętnie wypróbuję 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 listopada 2012 (20:37)

    Zielaczek; Była naprawdę smaczna:)
    Patrysiowa; Szczerze polecam!

  • comment-avatar
    Patyska 24 listopada 2012 (08:38)

    Pomarzyć dobra rzecz 😉

  • comment-avatar
    Małgosia 15 grudnia 2012 (11:15)

    Piekna tarta :))) Aż sie zrobiłam głodna 🙂
    Gratuluje wyróznienia w łososiowym konkursie! Nie chciałabym byc na miejscu sędziów – tyle wspaniałych przepisów! Ale ja zacieram łapki, bo kocham łososia i mam teraz kopalnię przepisów 😉
    Pozdrawiam. Małgosia

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (13:04)

    Patyska; Może kiedyś:(
    Małgosia; Dziękuję za wyróznienie, miło jest czasem coś wygrać:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.