Na końcu materiału znajdziecie także odnośniki do MAGicznych potraw dostępnych na blogu i bogatych w wapń!
Zapraszam do lektury
Wapń w diecie alergika
- zielona pietruszka (193 mg/100g)
- jarmuż (157 mg/100g)
- brukselka (57 mg/100g)
- brokuły (48 mg/100g)
- zielona fasolka szparagowa (65 mg/100g)
- oraz szczypiorek (97 mg/100g).
Wśród nasion, ziaren i orzechów na szczególne wyróżnienie zasługują:
- nasiona maku (1266 mg/100g)
- ziarno sezamu niełuskanego (1160 mg/100g)
- nasiona słonecznika (131 mg/100g)
- migdały (239/100g)
- orzechy laskowe (186 mg/100g) oraz pistacje (135 mg/100g) – te jednak w diecie alergika niewskazane!
Niewątpliwie jednym ze źródeł wapnia wśród roślin strączkowych są:
- nasiona soi (240 mg/100g) – niestety również często uczula
- biała fasola (163 mg/100g)
- oraz ciecierzyca (ok 105 mg/100g).
Pamiętajmy o tym, by spożywać te produkty nie tylko ze względu na wapń, ale również na błonnik i inne składniki mineralne w nich występujące. Jednak związki w nich zawarte (m.in. fityniany) mogą ograniczać wchłanianie nie tylko wapnia, ale także żelaza!
- amarantus – zboże zalecane głównie osobom na diecie bezglutenowej oraz wegetarianom, w celu uzupełnienia m.in. białka, żelaza oraz wapnia, którego w 100g tego ziarna znajduje się ok 153 mg.
Nieodkrytym jeszcze w Polsce produktem o dużej zawartości wapnia jest
- Teff (miłka abisyńska) – zboże uprawiane głównie w Afryce, mające wiele cennych właściwości odżywczych (bogate w żelazo, cynk, kwas foliowy). Wśród nich wymienia się również wysoką zawartość wapnia – 1 szklanka zawiera 311 mg. Z tego względu, że jest to produkt bezglutenowy można z niego wyczarować wypieki bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne.
- Quinoa (komosa ryżowa), nazywana „Złotem Inków” lub „matką zbóż” również może uzupełniać dietę alergików, osób na diecie bezglutenowej oraz wegetarian w wapń – 1 szklanka komosy ryżowej zawiera ok 102 mg/100g produktu.
Innym doskonałym a zarazem słodkim produktem pozwalającym na uzupełnienie wapnia w diecie alergika jest:
- melasa z karobu (chleba świętojańskiego), ponieważ w 100 g produktu dostarczane jest ok. 200-300 mg tego pierwiastka.* różne źródła, podają różnie niestety
Owocami bogatymi w wapń są:
- figi suszone (203 mg/100g)
- morele suszone (139 mg/100g) oraz
- rodzynki (78 mg/100g)
Należy także wspomnieć o rybach, które jeżeli nie występuje alergia na nie, też mogą być źródłem wapnia, szczególnie:
- szproty (800-1000 mg/100g)
- sardynki w oleju i pomidorach (odpowiednio 330 i 250 mg/100g).
Jednak bez względu na zawartość wapnia w rybach, są one zalecane w codziennej diecie także ze względu na zawartą w nich witaminę D, która pomaga w przyswajaniu wapnia.
- mleko ryżowe (zawiera ok 120 mg/100ml)
- napój z orzechów laskowych (120mg/100ml)
- napoje sojowe (ok 100-120 mg/100ml) (zwróćcie uwagę aby soja pochodziła z upraw niemodyfikowanych genetycznie!)
Jak wcześniej wspomniano również wody mineralne mogą być bardzo dobrym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, szczególnie:
- wody średniozmineralizowane (500 – 1500 mg składników/1l wody) i wysokozmineralizowane (1500 – 4000 mg składników/1 l wody).
Najlepszymi wodami mineralnymi są te, które zawierają powyżej 150 mg wapnia w 1 litrze wody.
- szczawiany obecne w produktach takich jak: szczaw, buraki czerwone, rabarbar, szpinak, boćwina, czekolada, kakao, kapusta, dynia, mocna herbata i kawa, rzepa, seler i truskawki
- fityniany zawarte w zbożach, nasionach roślin strączkowych oraz orzechach
- duża zawartość soli w diecie
- duża zawartość fosforu w diecie, który obecny jest w produktach przetworzonych oraz w napojach gazowanych
Składniki zwiększające przyswajanie wapnia:
- witamina D, obecna w rybach i maśle (również sklarowanym)
- witamina A (obecna w produktach takich jak: marchewka, pomidory, masło (też sklarowane), brzoskwinie, morele
- magnez zawarty między innymi w: pestkach dyni, migdałach, karobie, ciemnym kakao
MAGiczne potrawy zawierające wapń: (kliknij na składnik)
6 komentarzy to "Wapń w diecie alergika"
Alaris 1 kwietnia 2014 (08:56)
B. przydatne info
dejw_b 14 października 2014 (10:20)
Witaminy D, A i K nie są witaminami zwiększającymi przyswajanie wapnia ale kluczowymi w jego dystrybucji! Przy ich braku wapń może odkładać się w naczyniach krwionośnych. Bardzo fajnie, że pokazaliście, że nabiał to nie jedyne źródło wapnia. Może kiedyś skończy się ten mit 🙂 Badani na Inuitach, którzy mają znikomą ilość wapnia w diecie (przez dużą część roku ketogenną, opartą na tłuszczach zwierzęcym i białku) i nie piją mleka (bo skąd krowy w świcie wiecznych mrozów) nie pokazują żadnych demineralizacji kości. Ciekawostką jest jak starodawne kultury czciły produkty bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a kluczowe dla dystrybucji wapnia, np. Szwajcarzy z pierwszego wiosennego masła robili świeczki dziękczynne. Tylko krowy muszą być pasane na łąkach a nie na paszach w stodole… :/
Aleksandra Włodarczyk 17 października 2014 (08:57)
Bardzo ciekawe artykuły! Stawiam pierwsze kroki w diecie wegańskiej, obawiam się, że w organizmie powstaną mi deficyty, z wielkim zainteresowaniem czytam więc wszelkie informacje na tym blogu:)
Katarzyna Jankowska 21 października 2014 (13:30)
Niestety w diecie eliminacyjnej stale trzeba się pilnować, o niedobory łatwo zwłaszcza jeśli to ściśle wegańska dieta. Pozdrawiam serdecznie
JJL Poradnia Dietetyczna 8 grudnia 2015 (11:26)
Mój program dietetyczny bazujący na największej amerykańskiej sprawdzonej bazie produktów z uporem pokazuje mi że komosa zawiera tylko 47 mg wapnia co stawia ją w tyle z owsem (52mg). Za to bez wątpienia jest bogatym źródłem żelaza, potasu i lizyny. Pozdrawiam serdecznie
Kamila Knapik 23 marca 2021 (11:46)
Świetnie, że ktoś zwrócił uwagę na naturalny wapń w wodzie wysokozmineralizowanej! Naprawdę warto zainteresować się tematem “wody” i wybierać tylko takie, które mają wartości – czyli wody wysokozmineralizowane (suma składników mineralnych minimum 1500mg/l). Przykładowo w wodzie Cechini Muszyna ilość wapnia wynosi 325,8 mg/l a magnezu 61,62. W prosty sposób można dostarczać organizmowi potrzebnych wartości.