Zakwas gryczany na chleb

Przygotowanie własnego zakwasu na chleb nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu, cierpliowści i stosowania się do kilku ważnych wskazówek.

Istostnym elementem jest dobór właściwej jakościowo mąki gryczanej z gryki niepalonej, dlatego osobiście bazuję na produktach marki Amarello. Mąka ta jest ekologiczna, certyfikowana, ma delikatny smak i świetnie nadaje się do przeróżnych wypieków.

O wartościach i zastosowaniach różnych rodzajów mąk bezglutenowych przeczytacie w Przewodniku po 21 mąkach bezglutenowych, który umieściłam w mojej czwartej książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Przygotujcie więc własny zakwas, a za kilka dni na blogu pojawi się przepis na smaczny gryczany chleb na tym domowym zakwasie.

Zapraszam i życzę udanych eksperymentów!

Zakwas gryczany

(bezglutenowy, wegański)

 

Czas przygotowania: 10 minut + 5 dni

Ilość: ok. 400 g

Składniki

  • 100 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 150 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty (ekologicznej) lub z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego

+

  • 100 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 100°C, umieszczamy w nim dokładnie umyty i osuszony słoik lub naczynie szklane, w którym umieścimy zakwas, pasteryzujemy go przez 15 minut, wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do słoika wsypujemy ekologiczną mąkę i cukier, mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Ciepłą (nie gorącą!) wodę mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, takim roztworem zalewamy przygotowaną mąkę, dokładnie mieszamy wyłącznie drewnianą łyżką.
  4. Słoik przykrywamy gazą lub czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ok. 30°C na 2-3 dni aż zacznie się fermentacja, czyli pokażą się bąbelki powietrza. Osobiście wkładałam słoik do piekarnika podgrzewając go do 30°C i utrzymywałam w ciepłe przez kilka godzin.
  5. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki i wody, mieszamy i odstawiamy na 48 godzin, mieszamy codziennie czystą wyparzoną drewnianą łyżką.
  6. Przed użyciem zakwas ponownie mieszamy, pobieramy ok. 100-150 ml na jeden bochenek chleba, resztę przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
  7. Przed kolejnym wypiekiem wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy taką ilością mąki jak poprzednio i odstawiamy na 24h, używamy do pieczenia (im starszy zakwas tym silniejszy)

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska