Domowe lody truskawkowe

Kolejna odsłona lodowa. Truskawki, truskawki, truskawki… i tak mam nadzieję do końca czerwca 🙂 Zrobiłam więc domowe lody truskawkowe, smakowały super, tak lekko i orzeźwiająco, polane migdałową śmietanką.
Użyłam swoich typowych foremek do lodów, ale także foremkę do babeczki, więc wyszła nam babeczka truskawkowa.
Polecam i życzę Smacznego

Domowe lody truskawkowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS CHŁODZENIA: 2 h

ILOŚĆ: babeczka + 2 lody w foremkach
Składniki:
  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do blendera
  2. Banana obrać, odciąć jego końce i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę
  3. Masę umieścić w pojemniku, wstawić do zamrażalnika, wyjąć po 30 minutach, zmiksować, napełnić foremki i odstawiać na 1h do zamrożenia
  4. Przed podaniem, polać foremki gorącą wodą, wyjąć lody na talerzyk, przybrać zmrożonymi połówkami truskawek i polać śmietanką migdałową
domowe lody truskawkowe

1 Reply to "Domowe lody truskawkowe"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.