Kolejna odsłona lodowa. Truskawki, truskawki, truskawki… i tak mam nadzieję do końca czerwca 🙂 Zrobiłam więc domowe lody truskawkowe, smakowały super, tak lekko i orzeźwiająco, polane migdałową śmietanką.
Użyłam swoich typowych foremek do lodów, ale także foremkę do babeczki, więc wyszła nam babeczka truskawkowa.
Polecam i życzę Smacznego
Domowe lody truskawkowe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2 h
ILOŚĆ: babeczka + 2 lody w foremkach
Składniki:
- 300 g świeżych truskawek
- 1 banan
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do blendera
- Banana obrać, odciąć jego końce i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę
- Masę umieścić w pojemniku, wstawić do zamrażalnika, wyjąć po 30 minutach, zmiksować, napełnić foremki i odstawiać na 1h do zamrożenia
- Przed podaniem, polać foremki gorącą wodą, wyjąć lody na talerzyk, przybrać zmrożonymi połówkami truskawek i polać śmietanką migdałową
1 Reply to "Domowe lody truskawkowe"
Monika 16 sierpnia 2012 (12:23)
miodzio:)