Placuszki dla mamy bezglutenowe wegańskie
Przepis tygodnia to placuszki dla mamy, do przygotowania w Dniu Mamy, choć mamy mogę je przygotować na pyszne śniadanie dla dzieci na Dzień Dziecka. Taki przepis dwa w jednym:)
Placuszki są wegańskie więc bez mleka i jajek, a także bezglutenowe. Nie dodałam do nich ani cukru ani tłuszczu.
Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką
Tym razem postanowiłam do kaszy dodać mleko kokosowe. Chciałam uzyskać kremową konsystencję ciasta i sprawdzić jak smakuje taka wersja jagielnika. Ponieważ trwa sezon na rabarbar postanowiłam połączyć delikatny kremowy smak kaszy jaglanej z kwaśnym i wyrazistym rabarbarem. Jagielnik z rabarbarem okazał się uzależniający, jeden kawałek to dopiero zaproszenie do uczty.
Deser lodowy z Super Krówką
Deser, który wyczarowałam z użyciem kremu truskawkowo-kakaowego od Super Krówki przygotujecie w kilka minut. Ja zawsze mam kilka zamrożonych bananów pod ręką bo nigdy nie wiadomo kiedy moja rodzina będzie miała ochotę na domowe lody.Podałam ten deser od razu po przygotowaniu, ale jeśli przelejemy go do foremek na lody to po ok. 3 godzinach będziemy cieszyć się domowymi lodami na patyku:)
Brownie z kremem karobowo sezamowym
Walentynki, Dzień Zakochanych!
Niezależnie od tego, czy obchodzimy to święto czy nie, miłość należy celebrować, pielęgnować i karmić!
Jak mawiały nasze babcie, "przez żołądek do serca", więc idąc ich śladem, namawiam do przygotowania zdrowego i smacznego ciasta, słodkiego choć bez cukru.
Domowa wegańska czekolada karobowa z truskawkami
Moja wersja czekolady to wyrób czekoladopodobny, zdrowy i odpowiedni dla wielu alergików. Nie zawiera ziaren kakaowca ani masła kakaowego.
Powstała na bazie łatwo dostępnego oleju kokosowego i karobu w proszku, który jest zamiennikiem kakao w diecie alergików.
Wydawałoby się, że połączenie w sumie dwóch składników nie powinno sprawiać kłopotów ale dziś już wiem, że kilka czynników ma duże znaczenie by eksperyment się powiódł.
Sernik jaglany najłatwiejszy
Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam.
Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie czasem bywa.
Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.
To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.
Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek.
Tosty francuskie bez jajek
Drogie czytelniczki MAG. Dziś nasze kobiece święto! Mam nadzieję, że męska część rodziny zaskoczy nas dzisiaj czymś miłym. W prezencie od MAG przepis na pyszne
tosty francuskie bez jajek, które śmiało mogą jeść alergicy, osoby na diecie bezglutenowej czy weganie.
Podrzućcie ten przepis swoim dzieciom i niech przygotują dla was MAGiczne
śniadanie na Dzień Mamy.
Przypominam, że w Sklepie MAG trwa właśnie promocja na
zestaw dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje. Książki w zestawach wychodzą najtaniej!
Zapraszam na tosty i życzę
Smacznego
Moje życzenia z FB warto powtórzyć i tutaj:)
Być kobietą, być kobietą....
We wszystkich rolach, w jakich przyszło nam w życiu grać,
a każda z nas ma ich pewnie kilkanaście na swoim koncie:),
życzmy sobie spełnienia!
...
Tort szpinakowy wegański, bezglutenowy
Z miłości do moich czytelników mojego bloga, dzielę się dziś z Wami przepisem na Tort Zielona Wyspa, który znajduje się w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje, w rozdziale Urodziny.
Piszinger czyli wafle z masą kajmakową
Wafle przełożone masą kajmakową czyli popularny piszinger, były przysmakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, bardzo słodkie. Masę kajmakową inaczej zwaną "krówkową" robiłam już wielokrotnie, zarówno w wersji z glutenem jak i bez. Masa powstaje z trzech składników mleka, cukru i odrobiny tłuszczu.