Brownie z kremem karobowo sezamowym

Walentynki, Dzień Zakochanych!

Niezależnie od tego, czy obchodzimy to święto czy nie, miłość należy celebrować, pielęgnować i karmić!

Jak mawiały nasze babcie, „przez żołądek do serca”, więc idąc ich śladem, namawiam do przygotowania Brownie z kremem sezamowo-karobowym czyli zdrowego i smacznego ciasta, słodkiego choć bez cukru.

Szukasz innych przepisów odpowiednich na Walentynki? Kliknij TUTAJ

Ponad 50 wypieków bez alergenów znajdziesz także w mojej drugiej książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Brownie z kremem karobowo sezamowym

(bez glutenu, wegańskie, bez cukru, zawiera sezam)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30-35 minut

Ilość: 1 szt.

foremka wewnętrzny wymiar 25 cm x 15 cm

Składniki:

dodatkowo:

  • melasa z chleba świętojańskiego do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175° stopni.
  2. Do dużej miski wkładamy odsączoną ciecierzycę (2 słoiczki), dodajemy pastę sezamowo-karobową i melasę z chleba świętojańskiego, blendujemy ręcznie na gładką, jednolitą masę.
  3. Mąkę z amarantusa mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wsypujemy do pozostałych składników, łączymy składniki miksując.
  4. Odmierzamy wodę z zalewy po ciecierzycy, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy sezowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki, tworząc puszyste ciasto a’la mus.
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Ciasto przekładamy do formy, równo rozkładamy, w jego powierzchnię wciskamy maliny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy i całkowicie studzimy, dopiero kroimy i podajemy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska