Walentynki, Dzień Zakochanych!
Niezależnie od tego, czy obchodzimy to święto czy nie, miłość należy celebrować, pielęgnować i karmić!
Jak mawiały nasze babcie, “przez żołądek do serca”, więc idąc ich śladem, namawiam do przygotowania Brownie z kremem sezamowo-karobowym, czyli zdrowego i smacznego ciasta, słodkiego choć bez cukru.
Szukasz innych przepisów odpowiednich na Walentynki? Kliknij TUTAJ
Ponad 50 wypieków bez alergenów znajdziesz także w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Brownie z kremem karobowo sezamowym
(bez glutenu, wegańskie, bez cukru, zawiera sezam)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Ilość: 1 szt.
foremka wewnętrzny wymiar 25 cm x 15 cm
Składniki:
- 600 g ciecierzycy z zalewy
- 300 g kremu karobowo-sezamowego
- 125 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 100 g mąki z amarantusa bio, Amarello
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 ml wody z zalewy po ciecierzycy
- maliny mrożone lub świeże
dodatkowo:
- melasa z chleba świętojańskiego do dekoracji
Przygotowanie:
- Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 175° stopni.
- Następnie do dużej miski wkładamy odsączoną ciecierzycę (2 słoiczki), dodajemy pastę sezamowo-karobową i melasę z chleba świętojańskiego, blendujemy ręcznie na gładką, jednolitą masę.
- Potem mieszamy mąkę z amarantusa z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wsypujemy do pozostałych składników, łączymy składniki miksując.
- Odmierzamy wodę z zalewy po ciecierzycy, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy sezowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki, tworząc puszyste ciasto a’la mus.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Na koniec ciasto przekładamy do formy, równo rozkładamy, w jego powierzchnię wciskamy maliny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy i całkowicie studzimy, dopiero kroimy i podajemy.
No Replies to "Brownie z kremem karobowo sezamowym"