zupy 62 wyniki

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Choć mam unieruchomioną nogę dałam radę ugotować tę zupę. Nie ma więc wymówek, proszę stawać przy kuchence i robić tę rozgrzewającą pyszność:) Na blogu jest także zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem oraz gęsta zupa z soczewicy . Także warte grzechu. Osoby z alergią na strączki muszą uważać na soczewicę. Zwykle w panelu pokarmowym wychodzi alergia na soję, soja to roślina strączkowa, stąd przy uczuleniu na soję ostrożnie testujmy także soczewicę.

Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy

W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej. Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado. Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję.

Zupa krem pomidorowy z cukinią

Połączenie cukinii i pomidora sprawdza się także w zupie. Taka zupa jest bardziej kremowa a cukinia w smaku nie jest wyczuwalna. Warto ją przygotować w sezonie pomidorowym i wykorzystać świeże składniki. Przygotowałam tę zupę krem stosując gotową passatę pomidorową bio. W 20 minut uzyskałam smakowity efekt.

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii

Jest lato musi być ciepło:) Dziś jednak było upalnie, a na takie dni zupa chłodnik najlepsza. Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii wspaniale nawadnia i chłodzi. Jest smaczny, prawie kremowy, więc możemy go podawać mniejszym dzieciom. Ograniczmy tylko ilość soli. Taki chłodnik można przygotować na bazie jogurtu i maślanki dla nieuczulonej części rodziny. Osobiście unikam produktów zawierających laktozę więc polecam poszukać właśnie takich, najlepiej bio.

Zupa krem ogórkowy

Od 7 dni jem tylko warzywa i owoce. Jak co roku serwuję swojemu organizmowi post uzdrawiający tzw. dietę dr. Ewy Dąbrowskiej. Robię go po raz czwarty i zauważam pozytywne efekty także u mojego alergika. Pilnuje mnie, czasem przekornie podstawia pod nos to czego nie mogę jeść, ale jednocześnie widzi, że także walczę jak on, że się da, że trwam pomimo bardzo wielu ograniczeń. Jestem pewna, że moja dieta ma teraz na niego dobry wpływ.

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Kolejna prosta zupa, smaczna i delikatna, którą polubią najmłodsi. Cebulę, czosnek pomijamy w okresie pylenia traw i chwastów. Słodki batat można zastąpić marchewką, o ile nie reagujesz na nią alergicznie

Zupa z kapustą pak choi

Mamy maj, a za oknem cały przegląd pogodowy w ciągu 24 h. Nad morzem powiało chłodem, padał deszcz ze śniegiem i zrobiło się zimno. Wczoraj rozgrzewaliśmy się bardzo smaczną zupą z dodatkiem przeciwzapalnych składników: kurkumy, imbiru i kapusty pak choi. Jeśli nie masz pod ręką kapusty pak choi, wykorzystaj do zupy młodą polską kapustę. Jeśli reagujesz alergicznie na pyłki drzew i traw zrezygnuj z cebuli. Nie doprawiaj zup pieprzem.

Zupa krem z białych szparagów

Najwięcej zabawy jest z obieraniem szparagów, trzeba to zrobić dokładnie ponieważ twarda, łykowata skórka popsuje kremową konsystencję zupy. Żeby uniknąć jakichkolwiek skórek, które mogłam przeoczyć podczas obierania, zupę po zblendowaniu na krem przecedzam jeszcze przez niezbyt gęste sitko. Zagęściłam tę zupę ciecierzycą, jednak najczęściej dodaje się do niej ziemniaki, które gotuje się razem ze szparagami.

Zupa krem z boczniaków

Przyjęło się, że grzyby są niezdrowe i bezwartościowe ale nie można tego powiedzieć o boczniakach. Są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Ich jakość zależy od tego na jakim podłożu rosną, ponieważ boczniak ma zdolność do wyciągania z podłoża metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Zwróćcie na to uwagę podczas zakupów. Polecam kupować boczniaki ekologiczne, ze sprawdzonych hodowli. Koszt 200 g waha się w granicach 6-9 zł Nie polecam grzybów małym dzieciom ale dla urozmaicenia diety pozostałych, a tym bardziej wegan, jak najbardziej. Zupa krem z boczniaków choć swą barwą nie zachwyca, w smaku jest naprawdę bardzo dobra.

Jesienna zupa MAG

Kalarepa, batat i brokuł to połączenie już znacie z mojej trzeciej książki "Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi". Mówię o Zielonej zupie MAG ze str. 79. Z dodatkiem większego kawałka batatu oraz kurkumy zupa nabiera lekko pomarańczowego odcienia. Podana z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną stanowi pożywny, rozgrzewający posiłek, idealny na jesienne dni.