Zupa z boczniaków z makaronem z zielonego groszku
Wegańska i bezglutenowa zupa z boczniaków, może być propozycją na świąteczny posiłek, ale też codziennym smacznym daniem.
Przygotujesz ją w podobny sposób jak "flaczki z boczniaków", z tą różnicą, że warzywa ścierasz na tarce i podajesz ją z makaronem.
Przepis na "flaczki ...
Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą
Dwa główne składniki, a tyle dobroci i pyszności.
Od lat gotuję i od lat tak samo się zachwycam tym, że można wyczarować pyszne dania z minimalnej ilości składników.
Zupa powstała podczas mojego 8 postu warzywno-owocowego, dlatego nie znajdziesz w niej tłuszczu, jest niskoka...
Włoska zupa z karpiem
Trochę jak nasza ulubiona zupa rybna, a trochę jak włoska zupa minestrone.
Włoska zupa z karpiem może zagościć także na Twoim świątecznym stole.
Podając taką zupę małym dzieciom, trzeba zachować czujność z uwagi na możliwą obecność ości. Nawet jeśli dokładnie ...
Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami
W ramach cyklu Gotuję z MAG na Instagramie w każdą środę zadajecie mi pytania odnośnie "gotowania bez", zamienników i moich kuchennych tipów.
Padło pytanie o to, czym zakwaszać zupy, a zwłaszcza barszcz czerwony jeśli nie możemy używać soku z cytryny.
Dzisiejszy wpis to ...
Zupa ogórkowa z kalarepą
Ziemniaki to taki podstawowy składnik polskich zup. Ale co zrobić, gdy trafiają na listę produktów niedozwolonych? Czym je zastąpić ?
Świetnym zamiennikiem ziemniaka w zupie okazuje się być kalarepa. Jest mało kaloryczna i nie słyszałam jeszcze by uczulała, choć wiadomo, że ...
Zupa z młodej botwinki
Wiosna obdarowuje nas młodymi warzywami. Nowalijki niestety są często silnie zanieczyszczone pestycydami. Wybieraj rozważnie albo jeszcze poczekaj na większą dostępność młodych warzyw.
Zupa z młodej botwinki z dodatkiem naturalnego soku z buraków jest nie tylko piękna z uwagi na ...
Barszcz ukraiński
Najlepszy barszcz ukraiński przygotowuje u nas babcia Zosia. Ilekroć ją odwiedzamy, słodki czerwony barszcz czeka na stole. Babcia Zosia gotuje go na żeberku wieprzowym. Latem podaje go z małymi białymi cebulkami, które macza się w soli i zagryza do barszczu. Kiedy pierwszy raz to ...
Czosnkowa zupa rozgrzewająca
Czosnkowa zupa rozgrzewająca z dodatkiem czosnku to doskonała propozycja na jesienne dni.
Czosnek pochodzi z Azji i jest spożywany od co najmniej 5 000 lat. Podaje się, że na świecie istnieje ponad 300 jego odmian. Ma szerokie zastosowanie lecznicze, przeciwgrzybiczne, działa jak ...
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
W okresie jesiennym zupa dyniowa, z dodatkiem imbiru i kurkumy działa rozgrzewająco i wzmacnia naszą odporność.
Taka zupa z dodatkiem mleka kokosowego jest aksamitna i bardzo smaczna.
We wskazówkach pod przepisem umieściłam kilka istotnych informacji, gdybyś nie mogła zastosować ...
Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy
W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej. Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany, ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado.
Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję. Ważne, aby było dojrzałe i zdrowe (bez ciemnych zmian).
Wegański chłodnik można przygotować na bazie roślinnych jogurtów lub mleka roślinnego.
Sok z cytryny jest dość ważnym składnikiem tej zupy, nada jej bardziej wyrazisty smak.
Przepis pochodzi z książki "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie".
Znajdziesz w niej 105 przepisów kuchni polskiej w nowej, zdrowszej wersji. Wszystkie przepisy są wegańskie, bezglutenowe, bez mleka, soi, jajek i innych alergenów.
Zapraszam i życzę Smacznego
...