sniadania 91 wyniki

Wegańskie placuszki jogurtowe

Odkrycie deseru naturalnego z konopi dało początek wielu ciekawym przepisom w MAGicznej kuchni, w tym na wegańskie placuszki jogurtowe.

Począwszy od śniadaniowych koktajli na ciastach skończywszy stale mam pomysł jak go wykorzystać. Produkt jest idealny dla wegan, ekologiczny ale nie ma oznaczeń, że bezglutenowy, choć w jego składzie wszystkie produkty naturalnie nie zawierają glutenu. Mowa o deserze z konopi firmy Sojade. 

Od razu wyjaśniam, że to to jeszcze nie reklama tego produktu a polecenie od serca, bo dlaczego tylko ja mam się cieszyć pysznościami na jego bazie.

Szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością w lodówkach.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

...

Pudding chia z kruszonym karobem

Ten zamiennik kakao w diecie alergików można teraz podjadać w formie przekąski bo na rynku od jakiegoś czasu występuje w postaci kruszonych strąków karobu. Jest naturalnie słodki, więc dania z nim przygotowane nie wymagają dosładzania, nawet jeśli nadal lubimy słodkie potrawy. Zawarte w karobie minerały i witaminy wzbogacą dietę alergików o niezbędne dla organizmu składniki.

Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie

Proste w wykonaniu babeczki są zawsze dobrym rozwiązaniem gdy przychodzi ochota na coś do przegryzienia, a nie mamy ochoty na długie spędzanie czasu w kuchni.  Babeczki bananowe pięknie pachną podczas pieczenia a ponieważ są małosłodkie możemy podać je także na spokojne niedzielne śniadanie.

Placuszki amarantusowe

Placuszki amarantusowe powstały by uratować ciasto, które pojawiło się podczas wyczarowywania gofrów z poppingu amarantusowego. Rada MAG: Zanim wlejesz ciasto do gofrownicy, zrób próbę na patelni. Po konsystencji placuszków z patelni łatwo ocenić jakie gofry uzyskasz. Zwykle okazuje się, że ciasto zawiera za mało mąki, rozlewa się albo się zbyt puszy (za dużo sody, proszku czy inuliny).

Babeczki owsiankowe z amarantusem

Jeśli myślisz, że gotowe mieszanki owsianek są dobre tylko na śniadanie i typową owsiankę na mleku roślinnym, grubo się mylisz i ja Ci to udowodnię. Wykorzystuję je do przygotowania babeczek i ciasteczek. Dziś właśnie poznasz prosty przepis na delikane, wilgotne i czekoladowe wegańskie, bezglutenowe babeczki owsiankowe z amarantusem:)

Koktajl z czerwonej kapusty

Koktajl dla odważnych, bogaty w antyoksydanty i witaminę C. Dobra wiadomość dla alergików jest taka, że świeża kapusta czerwona rzadko uczula. Reakcje alergiczne, najczęściej w postaci zmian skórnych, występują po zjedzeniu kapusty kiszonej, bogatej w histaminę. Kolorowe warzywa koniecznie należy włączać do diety!

Babeczki śniadaniowe z kaszą manną

Babeczki śniadaniowe z kaszą manną to kolejna odsłona rewelacyjnych babeczek, które od jakiegoś czasu królują na blogu. Takie babeczki można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Słoneczny koktajl chia

To już stały element dnia. Zaraz po spożyciu probiotyku wypijamy poranny koktajl. W zależności od tego co mam pod ręką i jaki mamy plan dnia przygotowuję różne mieszanki. Zazwyczaj po śniadaniu mój alergik wychodzi do szkoły a ja na bieganie. Poranny koktajl musi być więc pożywny i dodawać nam energii. Zapraszam na słoneczny koktaj chial

Muffinki śniadaniowe

Z połączenia 3 głównych składników powstały babeczki, które możecie zjeść na śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż. MAGiczne muffinki śniadaniowe nie zawierają mleka, jajek, glutenu ani innych alergenów. Przygotowuje się je w dziecinnie prosty sposób. Dlatego podobny przepis umieściłam także w mojej nowej książce MAG Z Dziećmi sezon jesień/zima, nad którą obecnie pracuję.

Placuszki kukurydziane bezglutenowe

Placuszki są delikatne i trzeba być cierpliwym przy ich smażeniu. Muszą się dobrze usmażyć z jednej strony, żeby można je było bez problemu przewrócić na drugą. Nie martwię się jednak jeśli któryś placek się rozpadnie, ponieważ pokrojony na części i usmażony tak samo świetnie smakuje i pasuje do obiadu.